Prema sporazumu, DC-u će pripasti 4. mjesto na HDZ-ovojlisti u 6. izbornoj jedinici, a na kojem će biti Vesna Škare Ožbolt. DC ćepoduprijeti sve liste HDZ-a u svim drugim izbornim jedinicama, izvijestila je predsjednicaKosor te dodala da će suradnja dviju stranaka posebno biti učvršćena nalokalnoj razini u 6. izbornoj jedinici.

Predsjednica Jadranka Kosor je napomenula da će premasporazumu Vesna Škare Ožbolt nakon polaganja prisege zamrznuti svoj mandat naprve dvije godine i nakon toga ga aktivirati. U tom slučaju u Sabor (na njezinomjesto) može ući slijedeći na listi, odnosno prema unutarstranačkom dogovoru,dodala je predsjednica Kosor.

Predsjednica HDZ-a je podsjetila da su sporazum o suradnjidviju stranaka potpisale prošle godine vodeći računa o programima obijustranaka, i temelj današnjeg sporazuma je na tragu programa HDZ-a i za oveizbore - jačanje gospodarstva i gospodarskog potencijala, pripreme za ulazakHrvatske u Europsku uniju, ali i daljnja snažna borba protiv korupcije iorganiziranog kriminala.

Vesna Škare Ožbolt je istaknula da se radi o nastavkusuradnje od prije godinu i pol dana i da je DC podržavao i podržavat će i daljenapore HDZ-a u čišćenju politike i društva od korupcije tj. za nultu stoputolerancije na korupciju, što je za nas važno, jer smo cijelo vrijeme na tomeinzistirali.

Apsolutno to podupiremo i to je dio zajedničkog programa.Sve ono što danas predstavlja snažnu političku volju ocrtava se kroz radpredsjednice vlade i HDZ-a i isto tako i DC-a. Tu nema gotovo nikakve razlike unašem djelovanju i zato je ova koalicija i suradnja prirodna i normalna,naglasila je Škare Ožbolt.

Predsjednica Kosor je, na novinarski upit kakva je suradnjadogovorena s Miroslavom Tuđmanom i Zdravkom Tomcem (koji su prijepodne bili uHDZ-ovoj središnjici), odgovorila da se na tom sastanku s uglednicima izjavnog, društvenog, političkog, kulturnog, znanstvenog života razgovaralo oaktualnom političkom trenutku Hrvatske, o prošlosti, ali najviše o budućnostiHrvatske. "Svi ti ljudi su, prije svega, došli poduprijeti naša nastojanjada dodatno osnaženi izađemo na izbore 4. prosinca. I svi se slažu s našomkonstatacijom da bez jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske i da je nužno da se HDZi dalje osnažuje kao vodeća stranka koja je pokazala odlučnost u borbi protivkorupcije i organiziranog kriminala i dovršila pregovore s EU", naglasilaje predsjednica Kosor.

Dodala je da su se dogovorili na njezin prijedlog da se, uzljude koji su danas bili na sastanku u HDZ-u i još druge uglednike, osnujesavjet predsjednice HDZ-a za zajedničko promišljanje što treba učiniti zabudućnost Hrvatske.