HNK se definitivno upisao na karti Europe, ali sramotnim slovima! Riječ je isključivo o privatnim razlozima ministrice kulture. Hoće li snositi odgovornost za neviđenu blamažu?

Saborski zastupnik i koordinator HDZ-ovih nacionalnih odbora za kulturu, medije, turizam i sport Jasen Mesić održao je danas u središnjici Stranke novinsku konferenciju o Vladinoj (ne)brizi za nacionalne kulturne institucije. O, štoviše, sumraku njene kulturne politike.

Maćehinski odnos 

Neposredni povod - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Koje i dalje nema intendanta. Koje je, kako je to Mesić upozoravao na sličnoj presici još prije šest mjeseci, dospjelo u situaciju u kojoj se nikada nije našlo tijekom svoje duge povijesti - da nema osobe koja bilo što smije potpisati! HNK je blokiran, obezglavljen…

- Hoće li itko snositi odgovornost za neviđenu blamažu? Propala su čak četiri natječaja za intendanta, i to isključivo zato jer je Ministarstvo kulture svaki put odbilo prihvatiti mišljenje Kazališnog vijeća. Problem se vuče već godinu i pol, nedopustiv je takav maćehinski odnos spram najveće kulturne institucija, s budžetom od više od sto milijuna kuna. HNK se definitivno upisao na karti Europe, ali sramotnim slovima! 

Za Mesića nema dvojbi tko bi morao snositi odgovornost - Andrea Zlatar Violić! Nacionalna kultura postala je njen talac: 

Uhljebljivanje podobnih

- U HNK je riječ isključivo o privatnim razlozima ministrice kulture, kao što je riječ o privatnim razlozima u svim dosadašnjim kadrovskim potezima, smjenama ili imenovanjima. HNK nipošto nije izolirani slučaj. Smjene u Klovićevim dvorima i Arheološkom muzeju u Osijeku, imenovanja u Državnom arhivu Osijek, gdje je čak donesena sudska presuda da se radilo o protuzakonitom činu, i u Vučedolu. Jedina referenca novopostavljenog jest - članstvo u Hrvatskoj narodnoj stranci!? Podsjetit ću vas i na zapošljavanje stranačkih kadrova u nizu muzeja, mnogi i ne žive u tim gradovima. Pa osim plaće, uberu i putne troškove...

I još jedna bolna konstatacija za kraj: dvije godine Ministarstvo kulture nije izradilo nijedan cjeloviti zakon o bilo kojem području kulture, nego samo dopune i izmjene. A i one se tiču isključivo - smjena. Strategije nema ni u nacrtima.