Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je preko svoje Facebook stranice pijetet žrtvama nacističkog režima u povodu 70. obljetnice proboja logoraša iz ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac:

Na današnji dan, kada obilježavamo proboj logoraša iz ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, još jednom snažno osuđujem holokaust i izražavam duboki pijetet svim žrtvama nacističkog režima, uključujući i onima palima u vrijeme NDH. 

Isto tako osuđujem sve progone i likvidacije na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi koje su u 20. stoljeću provodili totalitarni režimi - nacistički, fašistički i komunistički.

VIJENCI U SPOMEN-PODRUČJU

Na današnjoj komemoraciji u Spomen-području Jasenovac vijence su u ime naše stranke položili saborski zastupnik Jasen Mesić i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Na ovaj tužan dan sjećamo se logoraša ubijenih u proboju. Od njih 1.073, koliko ih je tada bilo u logoru, u proboj ih je krenulo oko 600, a preživjelo je samo stotinjak. Preostala 473 logoraša, koja nisu krenula u proboj, ubijena su i spaljena.