Sveučilišna profesorica i feministica s „dugim stažom“ i „starog kova“ prof. dr. Gordana Cerjan-Letica izrazila je snažnu potporu Kolindi Grabar-Kitarović te pozvala sve građane da izađu na izbore i pridonesu pobjedi prve predsjednice RH u našoj kratkoj demokratskoj povijesti. 

Šutnja pravobraniteljice i ženskih udruga

- Kolinda Grabar-Kitarović zaslužuje glasove svih žena i zbog plime eksplicitnih i implicitnih seksističkih stereotipa kojom su je dr. Ivo Josipović („slika bez tona“), Zoran Milanović („maskota HDZ-a“) i nepoznati protagonisti prljave kampanje („Barbika“, „plavuša“) sustavno difamirali u javnosti bez ikakve javne reakcije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, brojnih udruga koje se navodno zalažu za rodnu ravnopravnost i bore protiv govora mržnje - ističe prof. dr. Cerjan-Letica u pismu „Zašto ću glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović“ koje je uputila javnosti.

Prenosimo glavne naglaske iz pisma, a međunaslovi su urednički: 

Podrška iz najdubljih uvjerenja 

Kao pripadnica buntovnoga studentskog naraštaja iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina minulog stoljeća i kao feministička aktivistica iz doba samoupravnih „ženskih kvota“, veselim se činjenici da je jedna obrazovana, profesionalno uspješna i ambiciozna žena došla u vrlo izglednu priliku da postane prva demokratski izabrana predsjednica Republike u našoj povijesti.

Osobno ću iz najdubljih feminističkih i profesionalnih uvjerenja glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a pokušat ću ukratko objasniti zašto smatram da bi za nju trebale glasovati i sve žene koje vjeruju u načelo rodne ravnopravnosti i pravednosti u suvremenom hrvatskom društvu.

Vrijeme je ZA ženu na čelu države!

Na prethodnih pet predsjedničkih izbora za predsjednicu RH natjecalo se šest žena i rezultati koje su ostvarile ukazivali su kako su predrasude prema samoj ideji da bi nas vodila žena bile jedan od bitnih čimbenika zbog kojih je, primjerice, karizmatična ikona Hrvatskog proljeća dr. Savka Dabčević-Kučar na izborima 1992. dobila samo 6.02% glasova!

Zašto mislim da bi za Hrvatsku bilo bolje da ima predsjednicu, a ne predsjednika Republike, i zašto mislim da je Kolinda Grabar-Kitarović pravi izbor?

ZA štedljivu predsjednicu! 

Jedan od ključnih razloga stvaranja bilo kojeg duga je život iznad mogućnosti, rastrošnost: pojedinca, obitelji, države. Izlaz iz dužničkog ropstva nije moguć bez dobro osmišljene štedljivosti u kojoj smo mi žene znatno uspješnije od muškaraca.

Dosadašnja je kampanja zorno pokazala rodnu razliku u vizijama štedljivosti između Kolinde Grabar-Kitarović i dr. Ive Josipovića. Dok Josipović uopće ne spominje mogućnost ušteda, štoviše, dok predlaže revolucionarne ustavne reforme koje, po logici stvari, impliciraju i ogromne reformske troškove s teško predvidljivim učincima, Kolinda Grabar-Kitarović predlaže promjene koje sigurno  donose velike uštede: preseljenje Ureda predsjednika RH u zgradu prikladnu ustavnim ovlastima (u Visokoj ulici 18), bitno smanjenje broja zaposlenih i proračuna Ureda predsjednika RH. 

Štedljivost kao jedno od ključnih načela djelovanja nove predsjednice Republike zasigurno bi imala lančanu reakciju jer bi djelovala kao poticaj i uzor za ponašanje drugih državnih dužnosnika i institucija.

Načelo sestrinske solidarnosti 

Izbor žene-predsjednice Republike svrstao bi našu zemlju u maleni krug od dvadesetak zemalja u kojima su žene ovog trenutka predsjednice države ili vlade, a čije su ekonomije u pravilu u dobrom stanju. Među njima je najpoznatija, dakako, Angela Merkel, a sve govori u prilog zaključka da će i Amerika slijedeće godine dobiti predsjednicu Hillary Clinton.

Kao feministica staroga kova teško mogu shvatiti mlađe feministkinje koje su odustale od načela sestrinske solidarnosti i javno - zbog uskih stranačkih interesa ili predrasuda - potporu iskazuju muškarcu dr. Ivi Josipoviću ne shvaćajući kako bi važnu ulogu za poboljšanje rodne ravnopravnosti imala sama činjenica da na čelu države imamo ženu.

Dakako, ne bilo kakvu ženu, nego ženu čija se znanja, radna iskustva i kompetencije izvrsno podudaraju s onima koja zahtjeva ustavni položaj predsjednice Republike Hrvatske.

Josipovićevi seksistički stereotipi 

Kao poliglotkinja, bivša ministrica vanjskih poslova, karijerna diplomatkinja, ali i kao žena bez predrasuda prema drugim svjetonazorima, vjerama i uvjerenjima, Kolinda Grabar-Kitarović zaslužuje naše ženske glasove: liberalne, laburističke, zelene, socijaldemokratske i konzervativne.

Zaslužuje ih i zbog plime eksplicitnih i implicitnih seksističkih stereotipa kojom su je dr. Ivo Josipović („slika bez tona“), Zoran Milanović („maskota HDZ-a“) i nepoznati protagonisti prljave kampanje („Barbika“, „plavuša“) sustavno difamirali u javnosti bez ikakve javne reakcije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, brojnih udruga koje se navodno zalažu za rodnu ravnopravnost i bore protiv govora mržnje.

Zato vas osobno pozivam da iziđemo na izbore i da našim glasovima bitno pridonesemo pobjedi prve predsjednice Republike Hrvatske u našoj kratkoj demokratskoj povijesti.