Sabor prihvatio HDZ-ove amandmane: odluka koja se donese na referendumu je obvezujuća! * SDP je pod pritiskom morao odustati od revolucionarnoga komunističkog prava * Šeks: tri međunarodna pravna dokumenta, koje je ratificirala RH, prepoznaju brak kao zajednicu muškarca i žene * Reiner: građanima je dosta SDP-ove ideološke agresije! * Jadranka Kosor - zec iz šešira jedne od partijskih frakcija 

U izjavi za Novu TV predsjednik HDZ-a ponovio je da će, apsolutno, 1. prosinca izaći na referendum o ustavnoj definiciji braka te zaokružiti „da“! Te dodao:

- Zašto? Želimo zaštititi tradicijske vrijednosti, brak kao životnu zajednicu muškarca i žene. Prava homoseksualnih veza mogu se pak riješiti na neki drugi za njih zadovoljavajući način, a mi ćemo sve učiniti da tako i bude. Ali, ponavljam, zaštitit ćemo tradicijske vrijednosti.

Fronta HNS-Kosor

Karamarko je izjavu dao prije no što je Sabor danas donio definitivnu odluku da će se referendum održati 1. prosinca. Odluku protiv koje su, za razliku od SDP-ovih, glasovali HNS-ovi zastupnici (ili ostali suzdržani). Razlog: jer je Sabor odbio prijedlog Kluba nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu. Čime je, usput rečeno, gospođa Kosor samo potvrdila ono što već znaju i vrapci na grani - da je zec iz šešira jedne od sukobljenih partijskih frakcija.

Obrazlažući stajalište HDZ-a, Željko Reiner je istaknuo da je pluralizam mišljenja temeljno obilježje demokracije:

- Srećom, vrijeme jednoumlja je iza nas i građani imaju pravo odlučivati slijedom svojih svjetonazora.  Primijetio sam, međutim, da je dio medija već krenuo u antikampanju te da šire spinove kako je ovo referendumsko pitanje usmjereno protiv nekoga. Stoga vrijedi po tko zna koji put ponoviti: unošenje ovakve formulacije u Ustav nikog ne diskriminira, niti ikome išta oduzima. Jednostavno, potporom referendumu većina se hrvatskih građana želi osigurati da se ono što već postoji u hrvatskim zakonima neće ugroziti, da im Kukuriku opet neće nasilno nametati ideološka stajališta kao što je to bio slučaj sa spolnim odgojem. 

Snaga HDZ-ovih argumenata

Da u referendumskom pitanju ništa nije sporno - a kamoli da je protuustavno, kako su donedavno agresivno tvrdili (i) SDP-ovi zastupnici - zadnjih je dana više puta upozoravao i Vladimir Šeks:

- Ne samo što ista definicija braka stoji crno na bijelo u našem Obiteljskom zakonu, nego i tri međunarodna pravna dokumenta brak prepoznaju kao zajednicu muškarca i žene. A to su: Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima i slobodama te Opća deklaracija o ljudskim pravima uz Povelju UN-a. RH je ratificirala sva ta tri akta i oni su dio hrvatskoga pravnog poretka. Kako se onda itko usuđuje tvrditi da je referendumsko pitanje „u neskladu s Ustavom“?!

S HDZ-ovim se ispravnim tumačenjem na kraju morao složiti i SDP. Doduše, teškom mukom: uzalud su danima muljali, vrijeđali političke protivnike, režimskim novinarima diktirali članke i TV priloge, tretirali Ustav i zakone po načelu revolucionarnoga komunističkog prava... Po onoj znamenitoj Titovoj: Nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota!  

Pobjeda naroda 

Uzalud. SDP ne samo što se morao pomiriti s referendumskim pitanjem, nego je morao odustati i od svoga protuustavnog prijedloga da Sabor mora potvrditi (ili: da može odbaciti) volju naroda izraženu referendumom. Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin, inače jedan od najžučnijih SDP-ovih „revolucionara“, morao je danas pred zastupnicima objaviti da su prihvaćeni HDZ-ovi amandmani: odluka koja se donese na referendumu je obvezujuća!

„Povratak“ Pelješkom mostu, koji su kukurikavci svojedobno nazivali „velikom glupošću“ i „perverzijom“; odustanak od predaje Velikog i Malog škoja te vrha Kleka Bosni i Hercegovini; povlačenje poreza na nekretnine; ukidanje sramotnog lex Perković… I raspisivanje referenduma o definiciji braka još je jedna pobjeda HDZ-a! No, još važnije: pobjeda je to zdravog razuma i demokracije. Pobjeda naroda.