Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć se u Dublinu, na kraju prvog dana Kongresa Europske pučke stranke (EPP), susreo s predsjednikom ukrajinske stranke UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme) Vitalijem Kličkom.

Dvojica predsjednika razgovarala su o situaciji u Ukrajini, u kojoj će se 25. svibnja - kada su inače i izbori za Europski parlament - održati prijevremeni predsjednički izbori. Predsjednik Karamarko upoznat je s tijekom dosadašnjih pregovora između ukrajinskih političkih čimbenika te s planovima Kličkove stranke UDAR, koja ima status promatrača unutar EPP-a.

Tijekom jučerašnjeg dana, Karamarko je na Kongresu održao zapaženi govor. U cijelosti ga možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.youtube.com/watch?v=Zaro9jgYOho

Danas pak, na drugom i posljednjem danu zasjedanja Kongresa, izaslanici narodnjačkih i demokršćanskih stranaka - najjače političke grupacije u Europskoj uniji - izabralo je svog kandidata za predsjednika Europske komisije (vlade EU): bivšega luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, koji je, među inim, imao potporu i njemačke kancelarke Angele Merkel. Glasovalo je i 12 izaslanika HDZ-a, predvođenih Tomislavom Karamarkom.

Na dvodnevnom Kongresu predsjednik HDZ-a imao je niz susreta s vodećim europskim političarima: Merkel, Juncker, predsjednik EPP-a Joseph Daul, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Doris Pack...