U Vukovaru je u Gradskom muzeju Vukovar (Dvorac Eltz) - u povodu  Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - održana redovita, 4. sjednica Vlade. Na dnevnom redu bilo je više odluka iz različitih ministarskih resora kojima država pomaže gradu Vukovaru, kao i prijedlog tehničkog rebalansa proračuna za ovu godinu.

Potpora vukovarskom gospodarstvu

Vlada je, među ostalim, raspravila izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji te Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Vukovaru, prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa „Marina“ u Vukovaru te Prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog Vodotornja. Istaknimo i to da su sjednici Vlade prisustvovali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Žrtva Grada Heroja

Minutom šutnje Vlada je odala počast svim hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Vukovara, svim civilnim žrtvama u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković sadržaj uvodne riječi posvetio je žrtvi Grada Heroja za hrvatsku slobodu i državnu samostalnost. Istaknuo je kako će Vlada snažno i konkretno pomoći razvoju gospodarstva u Vukovaru.

Uvodno izlaganje premijera Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Poruka ohrabrenja i potpore

Čast mi je danas biti u Vukovaru. Prisjećamo se žrtve Vukovara i žrtve svih hrvatskih branitelja. Još jednom zahvaljujem gradonačelniku Ivani Penavi na zajedničkoj inicijativi da se ova sjednica Vlade održi upravo ovdje, u Vukovaru. Želimo poslati poruku ohrabrenja, solidarnosti i potpore stanovnicima Vukovara.

S Vukovarom u mislima

Sjećanje na bolno ratno iskustvo kroz koje su Hrvatska - a posebno Vukovar - prošli na putu prema neovisnosti i međunarodnom priznanju uvijek je jedna od ključnih niti vodilja svake hrvatske Vlade, svih nas koji smo aktivno angažirani na boljitku života naših sugrađana. To ćemo i činiti u mandatu ove Vlade. Stoga želim da na današnjoj sjednici - uz predstavljanje prioriteta koji su na dnevnom redu Grada i koje ćemo čuti od gradonačelnika Penave - čujemo u izvješćima ministara detaljno što sve Vlada i ministarstva uz potporu županije mogu učiniti za budućnost Vukovara.

Vukovar - simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda

Grad Vukovar je simbol stradanja i patnje hrvatskog naroda tijekom ratne agresije, ali i simbol otpora, nacionalnog jedinstva, snage i odlučnosti u Domovinskom ratu - u borbi za slobodu, za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Znamo da su tada, prije 25 godina, brojčano nadmoćne snage tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga tri mjeseca nastojali slomiti herojsku obranu Vukovara. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, a u bitci i opsadi grada, svoj život za obranu Hrvatske položilo je nebrojeno hrvatskih branitelja. Stradali su, nažalost, i brojni civili. Njihovim obiteljima, kao i svima koji su pridonijeli obrani Hrvatske, upućujem izraze posebne zahvalnosti i suosjećanja.

60 milijuna kuna Vukovaru

Vukovar zaslužuje posebno mjesto i poseban odnos svih nas u brizi za njegov razvoj, očuvanje mira, tolerancije i suživota. Sjednica Vlade ima i svoj radni karakter - cilj nam je da konkretnim odlukama jasno pokažemo da odnos koji će ova Vlada imati prema Vukovaru nije samo na razini simbolike, već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima, te pune predanosti cijele Vlade za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru. Zadovoljstvo mi je reći da danas donosimo važne odluke koje će doprinijeti tom cilju. Ukupni iznos sredstava koji će danas biti alociran prelazi 60 milijuna kuna.

Obnova Vodotornja iz proračuna

Današnje odluke Vlade odnose se, također, i na obnovu vukovarskog Vodotornja. Prije svega, zahvala svima u Hrvatskoj koji su dali financijski doprinos za njegovu obnovu. U dogovoru s Ministarstvom financija i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Vlada će nadoknaditi onaj dio koji nedostaje kako bi se zaokružila financijska konstrukcija. Dat ćemo sredstva za sufinanciranje komunalnog pristaništa „Marina“ u Vukovaru, a usvojit ćemo i zaključak u vezi s izradom Programa obnove komunalne infrastrukture Grada Vukovara u razdoblju 2017. - 2021. Nakon završetka sjednice, nazočit ćemo potpisivanju sporazuma o suradnji između nadležnih ministarstava i Grada Vukovara - kojim će se unaprijediti infrastruktura i komunalno gospodarstvo na području grada.

Vukovar - mjesto posebnog pijeteta

Želim posebno spomenuti i cijenim aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja u kontekstu osnivanja radne skupine koja bi se bavila izradom posebnog zakona kojim ćemo se primjereno odrediti prema položaju Grada Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-sutra-u-vukovaru-mjestu-posebnog-pijeteta

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI STUDENTSKOG DOMA

U vukovarskom Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ potpisan je danas ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru - kojim se osigurava 22,9 milijuna kuna iz operativnog  programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020". U nazočnosti premijera Plenkovića ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Mirko Smoljić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

VUKOVARSKA BOLNICA - SVIJEĆE U SPOMEN NA ŽRTVU

Premijer Plenković i članovi Vlade u 19:00 sati upalit će svijeće u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.