„Čelnik oporbe Zoran Milanović jako je jako nervozan što smo završili pregovore s Europskom unijom i što se nije ostvario njegov plan, a to je da Hrvatska ne završi pregovore do kraja lipnja i da odemo u čekaonicu“, izjavila je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor zamoljena da komentira Milanovićeve izjave da je njezino traženje sastanka s Državnim odvjetništvom zbog Ine i MOL-a miješanje izvršne u pravosudnu vlast.

Premijerka Kosor izvijestila je jučer kako je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) predložila da se s obzirom na "vrlo ozbiljna" nagađanja u medijima o istragama u vezi s davanjem mita i MOL-om organizira sastanak predstavnika vlade i Državnog odvjetništva kako bi se vidjelo što vlada još može učiniti u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa.

Govoreći danas o tome, podsjetila je da Državno odvjetništvo štiti interese Republike Hrvatske, vlasništvo i imovinu, ali "svakako je i vlada ta koja mora štititi nacionalne interese". Prema tome, istaknula je, "dogovorili smo se da u zaštiti nacionalnih interesa održimo sastanak na tragu napisa koji govore o mnogo čemu".

"I to je naše pravo jer sva neovisna tijela u Republici Hrvatskoj, kao i vlada, nisu neovisna u potpunom smislu jer su ovisna o interesima Republike Hrvatske i to je naša zadaća i mi ćemo je naravno obaviti unatoč činjenici što je SDP-ova vlada prodala 25 posto plus jednu dionicu Ine i što su u Zakonu o privatizaciji ugradili sve daljnje odredbe o tome što će se s tim blagom, a Ina jest blago, događati i kad postanemo članica Europske unije. I mi moramo vidjeti, u dogovoru naravno s onima koji su prema Ustavu zaduženi štititi interese Hrvatske, što eventualno treba poduzeti kao daljnje korake", rekla je predsjednica vlade.

Napomenula je da bi čelnik oporbe to morao znati i morao bi se uključiti u zaštitu nacionalnih interesa, a zaštita nacionalnih interesa, među ostalim, jest odličan i povijesni uspjeh da postajemo članica EU-a. "To što se to njemu ne sviđa, to nije problem vlade", rekla je predsjednica Kosor.

Na novinarsku konstataciju da je šef oporbe na neki način ismijao njezinu potrebu i želju da bude potpisnica pristupnog ugovora, a pojavila se i neka informacija da možda ona na kraju o tome neće niti odlučiti, nego predsjednik Republike, rekla je kako ne bi trošila vrijeme i snagu na komentiranje onoga što šef oporbe govori o stvarima koje ne razumije.

"Ne bih trošila svoje vrijeme i svoju snagu na komentiranje onoga što, kako vi kažete, šef oporbe neprekidno i bez prestanka, a to je jedini njegov program, s cinizmom, s podsmijehom, s mržnjom, s podvalama govori o stvarima koje ne razumije. I ne razumije ni ovo što danas radimo", rekla je premijerka Kosor.

"Nažalost, osoba s tako velikim ambicijama morala bi imati nešto više znanja, nešto više poštovanja prema drugim ljudima, nešto više poštovanja prema tuđem poslu i prema poslu koji smo završili svi zajedno, naravno bez njegove potpore i bez njegova sudjelovanja", dodala je.

"Ali svejedno, morao bi poštovati sve ono dobro što se dobro napravi za ovu zemlju i za naše građanke i građane. Međutim, on tu sposobnost nema. Jedini program koji ima je beskrajna arogantnost i prezir prema svima, prema svima onima koji nisu on", kazala je premijerka Kosor.

"Što se tiče pristupnog ugovora, mislim da su tu stvari jasne i svakako i na tragu nekih izjava koje je predsjednik dao, ja i predsjedniku predlažem da o tome razgovaramo. Ne bi bilo dobro da se stvori bilo kakva percepcija da se i on uključi u kampanju, a sigurna sam da to ne želi", rekla je predsjednica vlade.