Tomislav Karamarko obnovio je svoje članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Člansku iskaznicu HDZ-a uručila mu je predsjednica vladajuće stranke Jadranka Kosor na konferenciji za novinare. Izrazila je zadovoljstvo što će s njim, kao do sada u vladi, i u stranci moći surađivati te još jače i predanije raditi na borbi protiv korupcije i kriminala. Izvijestila je da je, u trenutku kada je stala na čelo vlade i stranke, bila izložena pritiscima da smijeni Karamarka, "vjerojatno i zbog njegovog profila i biografije, ali i zbog toga jer je bilo dosta onih koji su se bojali da tako zajedno, kao tandem, možemo još jače i bolje".


"Nećemo posustati i nitko i ništa nas neće prestrašiti", naglasila je, najavivši i snažnije zahtjeve da se provode i poštuju zakoni, pa i oni koji zabranjuju neovlašteno "curenje" informacija iz državnih tijela, posebno DORH-a i USKOK-a. "Svaki taj čin je kazneno djelo i naći ćemo načina da se tome suprotstavimo, vodeći računa o temeljnim vrijednostima Ustava. Naći ćemo načina zaštiti sve one koji upravo zbog svoje beskompromisne borbe protiv korupcije danas jesu ili će sutra biti na stupu srama", poručila je predsjednica Kosor.

I sam Karamarko obnovu članstva u HDZ-u vidi kao poticaj snažnijoj borbi protiv korupcije i kriminala. "Stvari koje su odrađene u Hrvatskoj u zadnjih dvije i pol, tri godine su doista revolucionarne i povijesne, a HDZ i nosi to obilježje povijesnosti od stvaranja i obrane države, pa do onih dana kada su se događale devijacije i kada je stranka bila spremna suočiti se s tim devijacijama, a s njima se obračunava i dan danas, odnosno kriminalom", rekao je. "HDZ je jedina stranka koja prolazi katarzu, čišćenje, prvenstveno svojih redova. Pogledajte kako drugi reagiraju na mogućnost da ih se istražuje, da im se uopće spomene mogućnost da je počinjen kriminal", dodao je Karamarko. Apsurdom je ocijenio aktualne napade na HDZ kroz, kako je rekao, pokušaj nametanja kolektivne krivnje. "Ako postoje krivci, institucije će to dokazati i oni moraju odgovarati, ali na preko 230 tisuća HDZ-ovih članova, poštenih ljudi, radnika, seljaka, doista nitko nema pravo bacati krivnju", poručio je Karamarko.

"Ničim se nikada nisam okoristila, možete pogledati moju imovinu, ako želite možemo otvoriti sve što imam, možete doći u moj stan, popisati svu moju imovinu, slike, tepihe, što god hoćete, i usporediti s plaćama koje sam dobivala od 1995. od kada sam ušla u visoku politiku do danas i izračunati je li to plod moga rada ili nečega drugoga", poručila je predsjednica Kosor novinarima.

Na pitanje koliko je osobno bila uključena u financiranje svojih predizbornih kampanja, odgovorila je i da će ono što ima za reći, reći pred nadležnim institucijama, ističući da je, za razliku od novinara, u drugoj poziciji, na čelu izvršne vlasti, te da mora paziti da svojom izjavom ni sebe niti vladu ne dovede u opasnost da se na tu izjavu jednoga dana pozovu oni protiv kojih se vode određeni procesi. Isti odgovor, da će ono što ima reći pred institucijama te da je riječ o predmetima koji još traju, u fazi su istrage ili pred sudom, ponudila je i na pitanje koga to u HDZ-u smatraju da im prijeti time što u javnosti iznosi informacije o navodnim crnim fondovima u vladajućoj stranci, ističući da je njezina suradnja apsolutna, potpuna i otvorena.

"No, sasvim sigurno nećemo dozvoliti da istražuju, da sude, presuđuju, da izvršavaju kazne ni mediji, ali ni neke druge političke stranke u Hrvatskoj, pogotovo one koje su već nekoliko puta pokušavale u tome, a sada žele dobiti izbore prije izbora", naglasila je predsjednica Kosor. Kao razlog takve, kako je rekla, udružene akcije, vidi i u rezultatima istraživanja koji pokazuju uspješnost rada njezine vlade, kako u borbi protiv korupcije, tako i u završetku pregovora te "nekih pomaka u gospodarstvu", odnosno da svi ti rezultati mogu utjecati na rezultate izbora. "Sigurna sam da je i to rezultiralo ovom udruženom akcijom koja ima za cilj izazvati prijevremene izbore i na najmanju moguću mjeru svesti šanse HDZ-a na izborima. Mi to nećemo dozvoliti", poručila je.

Medije je pozvala da HDZ-u, u tom smislu, omoguće ravnopravan ulazak u političku utrku, "jer to što nekoliko zadnjih mjeseci rade i meni, i stranci i vladi je zapravo nezabilježeno". "Molim vas da dopustite da ravnopravno uđemo u trku, i da onda pobijedi onaj koji će biti bolji u smislu dobivanja povjerenja građana", poručila je Kosor novinarima. Odbila je i insinuacijama nazvala priče o rasulu i frakcijskim borbama u HDZ-u. "To je dio tog istog scenarija koji bi trebao uvesti metež i krajnje nepovjerenje jednih prema drugima u HDZ-u. No, mi smo velika, čvrsta i povijesna stranka", naglasila je, istaknuvši da je HDZ izdržao žestoke udarce, poput pokušaja destabilizacije vlade i stranke 3. siječnja prošle godine, ali i u parlamentu, "udružene oporbe i udruženih svih neprijatelja HDZ-a, što se i danas događa".

Namjera je, dodala je, i da se u HDZ unese kaos i metež te "da su svi uprljani" uoči Općeg sabora stranke 17. rujna. "To nije točno i poručujem svim kolegama diljem Hrvatske - dođite u subotu, bit će veličanstveno", poručila je predsjednica Kosor. Upitana vjeruje li dalje kako ne snosi nikakvu moralnu odgovornost za sve što se događalo u HDZ-u, odgovorila je: "Apsolutno, zato sam ovdje".