Prijedlogom novog Zakona o radu (ZOR) Vlada kani još više obespraviti ionako ponižene radnike i još više srozati ionako mizernu cijenu rada - istakli su Boris Kunst i Josip Bilaver, pozivajući Kukuriku na dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

Predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za rad Boris Kunst i predsjednik Mladeži Josip Bilaver (koji je odnedavno i potpredsjednik spomenutog odbora) jučer su u Središnjici održali novinsku konferenciju na temu novog Zakona o radu (ZOR). No to nipošto nije bila uobičajena presica. 

Kunst je u svojem izlaganju, naime, iznio minucioznu analizu, točku po točku, po radnike pogubnoga Vladina zakonskog prijedloga. Pogubnoga - ako ga saborska većina usvoji. SDP-ov bilten pod pseudonimom Jutarnji list, međutim, po starom običaju nije prenio ni retka s konferencije. Što njegove agit-propovce neće spriječiti da i dalje podmeću tezu kako se „HDZ bavi samo ideologijom“.

Stoga Kunstovo izlaganje prenosimo u cijelosti, kao vrijedni dokument za nastavak javne rasprave. I kao simbolički apel da vlada ipak povuče zakon kojim bi se dodatno obespravili ionako poniženi hrvatski radnici. Nada posljednja umire… Međunaslovi su urednički. 

Gdje je nestala socijaldemokrat?

Apsolutno su neprimjerene tvrdnje Vlade, posebno Ministarstva rada i mirovinskog sustava, da je sadašnji ZOR uzročnik loše gospodarske situacije, da je prepreka novom zapošljavanju i investicijama… zbog čega zakon, tobože, moraju mijenjati. Te tvrdnje su jednostavno - laž. 

Ova vlada sustavno smanjuje radnička prava: prošle su godine ili ukinuli kolektivne ugovore ili derogirali prava iz njih, a sada je na red došao ZOR. Čovjek se pita gdje je nestao radnik u socijaldemokratskoj partiji, kojoj su u ne tako davnoj prošlosti - u opoziciji - bila puna usta radničkih prava. Na žalost, očito su na to zaboravili jer ovim prijedlogom žele obespraviti radnike. 

U stvari, njihova se politika sada može svesti na onu famoznu izjavu koju je ministar Vrdoljak izrekao pred poslodavcima: „Zahvaljujem vam što dajete plaće i što hranite djelatnike!“. Gospodine ministre, shvatite već jednom da nitko radniku ne „daje“ plaću, nego da je on krvavo zarađuje! 

Svestrana veterinarka

Zar nitko u ovoj vladi ne shvaća da se gospodarstvo ne može potaknuti smanjenjem radničkih prava, nego adekvatnim gospodarskim mjerama! No oni svoju nekompetentnost i nesposobnost prelamaju preko leđa radnika! Sposobni su, što su dokazali, samo za nepotizam te za traženje alibija, krivaca, neprijatelja... Ali, nesposobni su čak i pri kadroviranju: nedavno su u HEP-u, umjesto pravnika, na mjesto voditelja za upravljanje ljudskim resursima zaposlili - veterinarku!? 

Žalosno je slušati licemjerne i cinične izjave ministra rada, koji - valjda po devizi da više puta ponovljena laž postaje istina - cijelo vrijeme pokušava obmanuti radnike, uvjeravajući ih da izmjene zakona idu njima u prilog, da će se brže moći zapošljavati, da će im radna mjesta biti zaštićenija… Mrsić je prošle godine, dok je ukidao prava iz kolektivnih ugovora, bio izjavio:  „Postavljam temelje za budućnost“. A znate koja je to budućnost!? Kukuriku koalicija će pozobati i ovo malo radničkih prava što su ostala! Evo i konkretnih primjera iz Vladina prijedloga.

Otkazni rok. Predlažu da se vrijeme provedeno na bolovanju uvrsti u otkazni rok, kao da radnik sam bira bolest ili vrijeme kad će biti bolestan! 

Financijski otkaz. Ta novost poslodavcima otvara vrata da manipuliraju s plaćama i ucjenjuju radnike. Taj će institut omogućiti poslodavcu da sutra dođe radniku - lako moguće i vama novinarima! - te hladno kaže: Slušaj, ja te više ne mogu plaćati 5.000 kuna, nego 3.000, hoćeš - nećeš. Vi ćete se tome pokoriti, ali će vam onda poslodavac za dva mjeseca doći s novom pričom: Čuj, više te ne mogu plaćati 3.000 kuna, ovi iz Bugarske ili Rumunjske žele raditi i za tisuću. Jednostavno, ucjenjivat će vas i dovoditi u bezizlaznu situaciju.

Protuprijedlog: ako vlada želi pomoći poslodavcima kada zapadnu u poteškoće, neka im pruži mogućnost da - u dogovoru s financijskim i radnim inspektorom - proglase tzv. krizno vrijeme poslovanja, vrijeme u kojem će isplaćivati manju plaću, ali će radnicima vratiti razliku kada poboljšaju poslovanje. 

Otpremnine. Ako zaživi fond za otpremnine što ga Kukuriku predlaže - u koji bi poslodavci, prema najavama, uplaćivali oko jedan i pol posto doprinosa - otpremnine će se prepoloviti! Tko god hoće lako ću mu to izračunati. I ovim prijedlogom Vlada štiti poslodavce preko leđa radnika! 

Sudski raskid ugovora o radu. Pa to je izvan svake pameti! To je pokušaj miješanja u nadležnost pravosuđa kako bi se radniku kojem su povrijeđena prava smanjila odšteta sa sadašnjih 18 na maksimalno 6 prosječnih plaća! Vlada, dakle, potiče poslodavce da oštećuju radnike!

Rad u nepunom radnom vremenu. Kukuriku želi radnike pretvoriti u trkaće kokoši koje će svaka dva sata juriti s jednog na drugo ili treće radno mjesto. A njihova mizerija od primanja neće biti dovoljna ni da pokriju troškove prijevoza. Koji se, kao što znate, više ne plaćaju. To je najobičnija prevara s ciljem da se statistički smanji broj nezaposlenih. Jer čim ste nekom dali da radi makar sat, mičete ga sa Zavoda za zapošljavanje. 

Poziv laburistima

HDZ to šutke neće promatrati: podržavamo sindikate u njihovoj borbi protiv ovakvog prijedloga ZOR-a. Na kraju, pozvao bih i laburiste. Zašto njih? S jedne strane, ta je stranka ocijenila da bi novi zakon značio povratak u robovlasnički sustav, što je bilo i na naslovnicama nekih dnevnih listova. S druge, ovih se dana intenzivno špekulira da su upravo laburisti odlučujući faktor koji bi SDP-u trebao osigurati dovoljno glasova za promjenu Ustava.

Ako je toj stranci doista toliko stalo do radnika koliko to deklariraju, onda neka za potporu ustavnim promjenama uvjetuju premijeru da odustane od ovakvoga zakonskog prijedloga koji bi radnike gurnuo natrag u robovlasništvo! Hvala!

JOSIP BILAVER: DILETANTSKA VLADA NIJE USPJELA POVUĆI NI TREĆINU EU NOVCA PREDVIĐENOG ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH!

Ovoj vladi kronično nedostaje dijalog. Dijalog sa sindikatima, poslodavcima, liječnicima, profesorima, učiteljima... Zapravo, dijalog sa svim socijalnim skupinama. Smanjivanjem radničkih prava i srozavanjem cijene rada, kako je već konstatirao g. Kunst, vlada neće riješiti gospodarske probleme. Dapače, s miksom uvođenja novih poreza i podizanja stope onih već postojećih, mladi ljudi tonu u bezizlaznu situaciju koja ih goni da napuste Hrvatsku. 

Koji je rezultat vladine politike? Samo prošle godine 15.000 mladih napustilo je RH. Ove je godine ta brojka već odavno premašena. Volontiranje za 1.600 kuna, dokazano, nije nikakvo rješenje. Druga brojka: danas se čak 105.000 osoba mlađih od 29 godina nalazi na burzi. I to je posljedica vladine “sposobnosti”. A koliko je (ne)sposobna, najbolje će pokazati sljedeći primjer. EU je u travnju osnovala Europski socijalni fond. Hrvatska je, uz Španjolsku i Grčku, neslavni rekorder po nezaposlenosti mladih, no ova vlada - zahvaljujući svom diletantizmu - nije uspjela povući ni trećinu sredstava iz tog fonda koja su predviđena za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj! Zastrašujuća nesposobnost! 

NOVINARSKA PITANJA

Nakon uvodnih izlaganja, Boris Kunst je odgovarao na pitanja novinara. Izdvajamo nekoliko zanimljivih misli i efektnih poruka:

O REFERENDUMU O ZOR-u

Sindikati bi trebali pokrenuti izjašanjavanje građana i krenuti na referendum protiv ovakvih izmjena ZOR-a. Jer, Kukuriku je očito gluh na sve prosvjede i demonstracije. Čas im pod prozorom prosvjeduju poljoprivrednici, čas radnici, čas branitelji, čas profesori… no to njih puno ne tangira. Stoga, ponavljam, mislim da bi sindikalci trebali organizirati referendum s obzirom da bi novi zakon početkom sljedeće godine mogao stupiti na snagu. 

O NEZAINTERESIRANOJ MILANKI OPAČIĆ

Pogubni prijedlog ZOR-a zaslužuje da se o njemu oglasi i Ministarstvo obitelji. Gospođa Opačić, koja se u oporbi tako srčano zauzimala za prava radnika, sada bi svojoj vladi trebala reći - Čekajte, stanite, pa ovakim ćete zakonom uništiti obitelji! 

O LINIĆEVU ŠTETOČINSTVU

Mnogi pišete - zgodno to zvuči - da Linić puno radi. Radi, stvarno radi, ali na štetu građana! Bolje bi bilo da ništa ne radi. Ne dovodi investicije, ne otvara radna mjesta, nego - udri po sirotinji! Podigni joj poreze, a smanji joj plaću i prava. 

O NAJAVI NOVIH & VEĆIH POREZA

Zar nisu do sada već dovoljno podizali poreze!? Svako povećanje poreza, svako povećanje cijena radnike gura u još dublju socijalnu provaliju. Ova Vlada nema socijalne osjetljivosti, maćehinski se ponaša upravo prema najugroženijim kategorijama. 

O NEUKOM MINISTRU & TJERANJU INVESTITORA

Nedavno se na jednome summitu ispostavilo da ministar jednoga važnog resora ne zna koliki je BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj! Koji će stranac htjeti investirati kada vidi i čuje kakvi diletanti vode našu državu!? Posebno i što mijenjaju poreze svakih mjesec dana. Tko će se usuditi ulagati u takvo nesigurno gospodarstvo?!