Vlada rasprodaje CO, HPB i autoceste jer vjeruje da će jednokratnim krpanjem proračunskih rupa uspjeti sačuvati fotelje - ističe pak Soldo. Tražimo da se javnosti predoči studija o opravdanosti monetizacije

Loša vijest danas iz Državnog zavoda za statistiku: BDP je pao i u drugom tromjesečju ove godine - za 0.7 posto. I premda bruto društveni proizvod tone već sedmi kvartal za redom (!),Branko Grčić nonšalantno je najnoviji pad ocijenio „relativno dobrim pomakom“, čak i „indikativnim“. U prvom kvartalu pad je iznosio 1,5 posto, pa je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo ustvrdio da se „trendovi mijenjaju“, da „sve brojke rastu“. 

Pad kao „veleuspjeh“

Njegove su preuzetne tvrdnje, međutim, bile demantirane i prije no što ih je izrekao: sami Državni zavod za statistiku objavio je da bi pad bio znatno veći da nisu ostvareni dobri rezultati u opskrbi električnom energijom te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Dakle, za „najmanji pad u mandatu ove vlade“ (koji velebni uspjeh!) isključivo su zaslužne - povoljne meteorološke prilike i predsezona!

U povodu novog pada BDP-a i Vladinih logičkih akrobacija u središnjici HDZ-a održana je izvanredna novinska konferencija. 

- Prije tri tjedna, također pred novinarima, najavio sam daljnji gospodarski pad kao posljedicu pogrešne Vladine politike. Što se danas i potvrdilo. No sada Vlada novi pad BDP-a pokušava predstaviti, zamislite, kao „uspjeh“, i to premda je optimistično najavljivala prvo rast od 1.3, a potom od 0.7 posto. „Brojke rastu“, tvrde u Vladi. Bit će dovoljan samo jedan primjer:  u lipnju 2013. Industrijski je promet pao u odnosu na isti mjesec prošle godine za čak 8.9 posto! - otkrio je Domagoj Ivan Milošević, koordinator HDZ-ovih gospodarskih odbora.

Uzaludna upozorenja

Bojim se - dodao je - da smo na korak i do novog rušenja kreditnog rejtinga. Katastrofa! No Vlada tvrdoglavo nastavlja po svome, iako je HDZ već više od godinu dana upozorava da će se zbog njene ekonomske politike, koja se svodi na poreznu represiju, urušiti hrvatsko gospodarstvo. Proračun se nije napunio, ali su džepovi građana sve prazniji. Stoga je Milošević uime HDZ-a, po tko zna koji put, pozvao vladajuće da se urazume:

- Smanjite porezno opterećenje, ali ne samo jednom sektoru, kao što ste to učinili u turizmu i ugostiteljstvu. Smanjite svima! Koja se poruka na ovaj način šalje? Da se ostali odsele?! Drugo: privucite napokon greenfield investicije, umjesto što budzašto rasprodajete nacionalno blago. Tražimo da Vlada objavi studiju o opravdanosti monetizacije autocesta, koju su porezni obveznici platili desetke milijuna kuna. Zašto je skrivaju?

Potpora privatnom sektoru mora biti iskrena, jasna i transparentna. No umjesto svega navedenog - efektno je zaključio Milošević - imamo raspad gospodarstva i raspad proračuna, a čini se da bi se mogla raspasti i Kukuriku koalicija.

Opstati na vlasti - jedini program

Goran Soldo, tajnik HDZ-ova nacionalnog Odbora za gospodarstvo, istaknuo je da novi pad BDP-a nikog više i ne iznenađuje s obzirom na Vladinu nesposobnost i posve pogrešni gospodarski model. I on je oštro kritizirao rasprodaju „obiteljskog srebra“:

- Vlada poseže za jednokratnom prodajom Croatia osiguranja, HPB-a i autocesta nakon što od dugo obećavanog tsunamija investicija nije ostalo ni „t“. Time kani, bar nakratko, zakrpati rupe u proračunu i sačuvati svoje fotelje. Opstati na vlasti - to je jedini program ove vlade!

Na pitanje novinara da prokomentiraju najavu (obećanje) ministra Ivana Vrdoljaka kako BDP više neće padati, HDZ-ovi gospodarski stručnjaci kratko su odgovorili:

- U to, na žalost, nitko ne vjeruje. Ni u inozemstvu.