Već i to što su im trebala puna tri mjeseca da osnuju „Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata“ dovoljno svjedoči o tome koliko je ova vlada efikasna. Nijedna uredba ili ne znam kakvo povjerenstvo ne može riješiti ključni uzrok zašto u Hrvatskoj nema investicija, a to je nepredvidivost ekonomske politike aktualne vlade - istaknuo je koordinator svih HDZ-ovih gospodarskih odbora Domagoj Ivan Milošević.

Umjesto obećanog tsunamija investicija dobili smo - kako zna reći predsjednik Karamarko - tsunami poreza! Saborska je većina još u listopadu prošle godine donijela, kolokvijalnim nazivom, zakon o strateškim investicijama, no Vladi su trebala puna tri mjeseca - tri! - da organizira konstituirajuću sjednicu „Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata“. 

Šampioni sporosti

Takva nepodnošljiva lakoća kašnjenja i ne čudi s obzirom da je na čelu dotičnog tijela Branko Grčić, SDP-ov potpredsjednik Vlade i šampion sporosti koji, među inim, nije uspio izvući ni lipe dodijeljenih sredstava iz EU fondova. 

A sada nas se ta ista družina iz Banskih dvora, nakon svih promašaja i lažnih obećanja, opet drznula uvjeravati da „bolji dani“ samo što nisu počeli, da je „investicijski bum“ tu, pred vratima. O čemu se danas uime Stranke očitovao koordinator svih HDZ-ovih gospodarskih odbora (i saborski zastupnik) Domagoj Ivan Milošević:

SDP - Samo Dižu Poreze!

- Već i to što se procedura toliko otegla dovoljno govori o tome koliko je ova vlada efikasna. I koliko joj je „stalo“ do investicija. Na žalost, nijedan zakon, nijedna uredba ili ne znam kakvo povjerenstvo ne može riješiti ključni uzrok zašto u Hrvatskoj nema investicija, a to su porezna nestabilnost i nepredvidivost ekonomske politike aktualne vlade. Bojimo se da ćemo biti - ili to već jesmo - najgori u Europi: da smo prva nova članica kojoj kamate neće padati, a investicije rasti. Kod nas, eto, kamate rastu, a investicije padaju.

Ni procedura koju je osmislila Vlada, blago rečeno, ne ulijeva povjerenje. Ne samo stoga što je hiperbirokratizirana. Zainteresirani investitori, naime, prvo se moraju prijaviti Ministarstvu gospodarstva, koje provjerava zadovoljava li ponuđeni projekt zakonske uvjete. Nakon toga se projekt prosljeđuje Povjerenstvu - čiji je zamjenik predsjednika sami ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak - koje pak odlučuje hoće li ga staviti na listu strateški važnih. Konačnu odluku o proglašenju nekog projekta strateškim donosi Vlada. 

Otvorena vrata korupciji

U prijevodu: ista Milanovićeva ekipa i provjerava i predlaže i odlučuje! Bez ikakvog nadzora!! Stoga su mnogi već konstatirali da rečeni zakon otvara vrata korupciji i rasprodaji javnih dobara...

No to nije sve! Zakon predviđa kazne za službenike i nadležne institucije koje investitorima neće na vrijeme izdavati potrebne dozvole. Ali, ministri koji istodobno sjede u Vladi i Povjerenstvu sami sebi nisu definirali rokove u kojima moraju odlučiti je li neka investicija strateška, pa si tako nisu propisali ni sankcije. Oni su „neprikosnoveni“.