Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na završnoj svečanosti proslave Dana Europe na Europskom trgu u Zagrebu. Naglasio je da je na Hrvatskoj da iskoristi sve pogodnosti europskog projekta, jer je to najbolji način za ravnomjerni razvoj zemlje.

U kraćem obraćanju nazočnima, izrazio je zadovoljstvo da se Dan Europe tradicionalno obilježava zadnjih nekoliko godina na Europskom trgu - u suradnji Europske komisije, Europskog parlamenta i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Predan i iskren rad za budućnost Hrvatske u EU-u

Kazao je da Dan Europe predstavlja dan mira te kreiranja kontinentalnog projekta razvoja Europe i odgovora na strahote Drugog svjetskog rata, podsjetivši da je prošlo skoro sedam desetljeća otkad se gradi europski projekt, čiji je Hrvatska dio sad već šest godina.

- A na nama je da iskoristimo sve pogodnosti. To radimo predano i iskreno jer smatramo da je naša budućnost u suradnji sa zemljama koje su izgradile ovaj projekt i da je to najbolji način za naš ravnomjerni nacionalni razvoj, smanjujući nejednakosti, jačajući socijalnu koheziju, pridonoseći gospodarskom rastu, ali i dijeleći europske vrijednosti.

Predsjednik Vlade i HDZ-a čestitao je još jednom Dan Europe i pozvao građane da izađu na europske izbore 26. svibnja jer se na njima, poručio je, odlučuje ne samo o smjeru Hrvatske nego i o smjeru cijelog europskog projekta.

Održivost javnih financija i veće mirovine

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Plenković se osvrnuo na prikupljanje potpisa za referendum Inicijative „67 je previše“ te je pojasnio jučerašnji razgovor sa sindikalnim predstavnicima na štandu na Britanskom trgu.

- Mahnuli su mi, zamolili da prijeđem cestu, malo sam razgovarao s ljudima koji potpisuju, pitao ih znaju li da je to '67' iz vlade SDP-a. Pitao sam ih i kako to da nije bilo skupljanja potpisa prije pet godina, pa nema odgovora. Ono što GONG kao neovisni NGO priča, govori više o njima.

Predsjednik Plenković naglasio je da mirovinska reforma koju je izglasala HDZ-ova parlamentarna većina omogućuje sugrađanima veće mirovine.

- Ako nećemo to povećanje, onda srušimo reformu - poručio je Plenković, istaknuvši da ona ne diskriminira umirovljenike.

Pojasnio je i da bi ljudi koji su radili isti broj godina i isti posao po zakonima SDP-a imali nejednake mirovine. Predsjednik Vlade naglasio je da je mirovinska reforma rađena tako da osigura održivost javnih financija, podsjetivši da je dobila pozitivne ocjene Europske komisije, Svjetske banke, MMF-a i agencija za kreditni rejting.

- Mi smo zahvaljujući toj reformi vratili Hrvatsku u investicijski kreditni rejting. Ovo je faza skupljanja potpisa, vidjet ćemo hoće li ih biti dovoljno. Ako bude referendum, imat ćemo raspravu o tome što je dobro, a što nije, ali moramo znati: ako hoćemo reforme, onda ih moramo raditi, ako ih nećemo nego ih želimo rušiti, treba i to reći.

Brojne mjere na području demografske politike

Govoreći o demografskim mjerama koje je predstavila ministrica Nada Murganić, predsjednik Plenković podsjetio je da je Vlada puno napravila u području demografske politike, od poreznih rasterećenja, rodiljnih naknada, sufinanciranja stambenih kredita za mlade obitelji do izgradnje vrtića i škola. Poručio je da se ide u dobrom smjeru i mijenja ozračje.

Plenković je kazao da se i na razini Europske unije traže rješenja da se kroz financijske okvire pronađu mjere za unaprjeđenje demografske politike.