Na početku 161. sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na aktualne događaje - na Junckerov posjet Hrvatskoj, njegovu podršku posebnom zakonu o Vukovaru, vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga, nove euroobveznice, Dan Sisačko-moslavačke županije, huligansko nasilje…

EU novcem obnavljamo Zračnu luku Dubrovnik

Prvi posjet Jean-Claudea Junckera u mandatu na čelu Europske komisije Plenković je ocijenio vrlo dobrim. Još jednom su potvrđeni kvalitetni odnosi Vlade RH i Komisije, a Juncker je mogao svjedočiti napretku Hrvatske u brojnim područjima suradnje, osobito kad je riječ o ubrzanoj apsorpciji EU sredstava:

- Pritom je i osobno vidio kako se, s čak 150 milijuna eura iz europskih fondova, realizira projekt obnove Zračne luke Dubrovnik. Uz Pelješki most, to je najveći strateški projekt koji se realizira u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/plenkovic-juncker-u-zracnoj-luci-dubrovnik-koja-se-prosiruje-modernizira-sa-158

Junckerova podrška Vukovaru & ulasku u Schengen

Kazao je da je sastanak s Junckerom bila prigoda za konstatiranje napretka i u ispunjavanju kriterija za priključivanje schengenskom prostoru, o čemu je predsjednik EK-a dao i vrlo jasnu izjavu, potvrđujući da Hrvatskoj preostaje samo još nekoliko tehničkih detalja za dobivanje pozitivne evaluacije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/europska-podrska-vukovaru-demografskoj-obnovi-ulasku-u-schengen

Predsjednik Plenković posebno je izdvojio otvorenost Komisije pronalaženju načina za donošenje posebnog zakona o Vukovaru, kojim bismo poboljšali uvjete poslovanja i životni standard u Gradu Heroju:

- Naišli smo na visoki stupanj razumijevanja. Našu želju da pomognemo Vukovaru već smo i prije objašnjavali, mislim da na to pitanje možemo gledati s optimizmom.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/junckerova-poruka-podrske-uistinu-je-ohrabrujuca-lijepa-je-vijest-za-sve-vukovarce

Fitch potvrdio naš gospodarski napredak

Od ostalih tema, govorio je i o odluci agencije Fitch da - nastavno na Standard&Poor's - također podigne kreditni rejting RH na investicijsku razinu, i to s pozitivnim izgledima:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/i-fitch-podigao-kreditni-rejting-na-investicijsku-razinu-nova-potvrda-uspjesne

- To je najbolja ocjena našega kreditnog rejtinga u zadnjih 14 godina! Fitch u svom izvješću ističe da je Vlada RH osigurala političku stabilnost u zemlji za provođenje reformskih procesa. Zahvaljujući tome, i mogli smo u dvije i pol godine, u smirenom ozračju, ostvarivati gospodarski napredak. Kao što vidite, nema više ni prekomjernog proračunskog manjka ni prekomjernih ekonomskih neravnoteža. Pritom su dvije od tri svjetske agencije digle RH na investicijsku razinu, BDP nam je porastao za 3.9% u prvom kvartalu, a bez obzira na loše vrijeme u svibnju, turistička godina opet će biti rekordna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/snazan-porast-bdp-za-39-svrstava-hrvatsku-medu-clanice-eu-s-najbrzim-gospodarskim

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rast-proizvodnje-osobne-potrosnje-i-izvoza-rh-se-sve-vise-prepoznaje-kao-pozitivno

Najjeftinije refinanciranje do sada!

To su sve pozitivni gospodarski aspekti koji se odnose i na povećanje investicija i na porezno rasterećenje i poduzetnika i građana - nastavio je Plenković:

- To je, naravno, povećalo i potrošnju. Niz makroekonomskih pokazatelja jako je dobar. A sve to ima utjecaja i na trenutke kada Hrvatska izlazi na međunarodna financijska tržišta, a jedan od primjera je i jučerašnja vijest o našoj novoj eurobveznici.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najpovoljniji-uvjeti-ikada-za-obveznice-usteda-od-vise-od-500-milijuna-kuna

Veliki interes ulagača - RH kotira jako dobro!

Kazao je da je, zajedno s ministrom financija, ocijenio da je puno bolje na međunarodnim financijskim tržištima nastojati iznaći kvalitetan način za refinanciranje postojećih obveznica:

- Izdali smo desetgodišnju obveznicu u iznosi od 1.5 milijarde eura uz godišnju kuponsku kamatu od 1.125% te ostvareni prinos od 1.324, za razliku od obveznica iz 2009. koja je imala više od 6% kamata! Radi se o najjeftinijem refinanciranju do sada!

Pojasnio je da je to bitno zato što će Hrvatska, zahvaljujući ovakvom refinanciranju, na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata u iznosu od 500 milijuna kuna:

- To možemo stvarno smatrati uspjehom. Izdali smo 1.5 milijardi, a interes je bio 5.5 milijardi. Dakle, Hrvatska kotira jako dobro, to je izrazito važan signal investitora.

Ušteda godišnjeg proračuna Ministarstva uprave

Napomenuo je da je to dobro i u kontekstu Vladine strategije smanjivanja troška za servisiranje javnog duga:

- Plastičan primjer: Ministarstvo uprave, skupa sa svim uredima državne uprave u svim županijama, ima godišnji proračun od oko 550 milijuna kuna. Samo ovo refinanciranje skoro je na razini svih tih troškova! Toliko to vrijedi kad se osigura fiskalna konsolidacija i provode strukturne reforme te kada oni koji nas mjere zaista apotekarskom vagom vide da aktivnosti naše Vlade idu u dobrom smjeru.

Želimo da nam općenito trošak kamata padne ispod razine 2% BDP-a. Sada smo na 2.3, a na početku našeg mandata zatekli smo - 3.5%! To je jedan od ciljeva koji smo i usvojili u strategiji smanjivanja javnog duga - završio je predsjednik Vlade s ovom temom.

Neprihvatljivo huligansko nasilje

Na kraju obraćanja, apostrofirao je slučaj huliganskog nasilja u Supetru na Braču:

- Nedopustivo! U ime Vlade najoštrije osuđujem! Moramo učiniti još i više na preventivnom i represivnom djelovanju, kako bi se takvi primitivni i divljački ispadi oštro sankcionirali. Radimo i na promjeni klime u društvu, koja očito u jednom segmentu dosiže apsolutno neprihvatljivi stupanj polarizacije i netrpeljivosti. U modernoj Hrvatskoj koja želi biti uključiva, koja želi biti tolerantno društvo, a pritom poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostra-osuda-huliganskoga-nasilja-na-bracu-sucut-u-povodu-smrti-radoja-petkovica

Očekujem od svih da se protiv toga bore aktivno i agilno. Mislim na policiju i pravosuđe, ali i na sve društvene aktere i stranke. Trebali bi pridonositi klimi susretljivosti, a ne klimi koja dijeli i na neki način stvara preduvjete za ovakva neprihvatljiva ponašanja - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.