Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1.5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1.125 posto, a ostvareni prinos 1.324 posto, što je najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sada.

Pola milijarde kuna uštede!

- Uspjeh to je veći budući da smo tako povoljno zaduženje ostvarili bez premije za novo izdanje, što se rijetko viđa u transakcijama na globalnoj razini. Konačna cijena čak je 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene - ističu iz Ministarstva financija.

Euroobveznicom refinancira se dolarska obveznica (u nominalnom iznosu od 1.5 milijardi američkih dolara) koja dospijeva u studenom ove godine, a nosi kamatu od 6.75 posto. U prijevodu: RH će novim izdanjem uštedjeti više od 500 milijuna kuna na godišnjoj razini!

Rekordno niska kamatna stopa

Rekordno niska kamatna stopa - naglašavaju iz Ministarstva financija - uvelike reflektira poboljšanje makroekonomske slike i smanjivanje makroekonomskih neravnoteža u RH, a što je posljedično vidljivo i u podizanju kreditnog rejtinga u investicijski razred:

- Novo izdanje dobro se uklapa u trend pada troška servisiranja javnog duga, gdje bilježimo pad izdataka za kamate s razina od 3.5 posto BDP-a u 2015. na razinu od 2.3 posto BDP-a u 2018. godini. Odnosno, otprilike za trećinu, što odgovara uštedi od oko tri milijarde kuna na godišnjoj razini! Pozitivni trend će se nastaviti, tako da očekujemo pad troška kamata ispod razine od 2 posto BDP-a!

https://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nas-mandat-dnevno-u-prosjeku-105-radnih-mjesta-vise-javni-dug-smanjen-za-900-kn-po

Izniman interes investicijske zajednice

Interes investicijske zajednice za euroobveznicu bio je izniman, čemu su dodatno pridonijela, nakon što je i agencija Fitch podigla rejting RH, i nova imena koja ulažu isključivo u kreditni rizik investicijske razine. U konačnici, ostvarena je snažna potražnja u ukupnom iznosu od oko 5.5 milijardi eura. Interesi za upis prikupljeni su od najkvalitetnijih investitora - zaključuje Ministarstvo financija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/i-fitch-podigao-kreditni-rejting-na-investicijsku-razinu-nova-potvrda-uspjesne