(VIDEO) U protekle tri godine - otkad je na vlasti Milanovićeva vlada - iz Hrvatske je otišlo 100.000 ljudi. To je grad veličine Rijeke! Zastrašujuće! Umjesto da hvatamo priključak sa starim članicama - to ne činimo. Hrvatska u ove dvije godine nije uspjela! Više uplaćujemo u EU, nego što povlačimo novca. Financiramo EU, odnosno bogate zemlje članice. Hrvatska mora biti snažna i poštovana u EU. HDZ će to sa svojim programom - koji je i socijalni, i tržišni, i razvojni - ostvariti! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare - punim nazivom „Hrvatska dvije godine nakon članstva u EU“ - koju su u Središnjici održali međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković.

Izjave dr. Kovača i Jandrokovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

KOVAČ: Milanovićev „uspjeh“ - Hrvatska kao najslabija karika u EU!

Ništa nisu iskoristili

Sutra je dan kada ćemo obilježiti dvije godine članstva Hrvatske u EU. Prije 25 godina - nakon prvih slobodnih izbora 1990. - u Hrvatskom je saboru dr. Franjo Tuđman iznio treći i najbitniji cilj - uključenje Hrvatske u Europu i europeizaciju Hrvatske. Taj je cilj postignut s HDZ-om, kada je hrvatska vlada 2011. završila pregovore i potpisala ugovor o članstvu. Svi smo se tada nadali da će Hrvatska znati koristiti mogućnosti članstva u EU. Hrvatska je danas, nažalost, najslabija karika u EU. 

Zaustaviti egzodus

Slaba smo država - sa slabim ugledom. U protekle tri godine - otkad je na vlasti Milanovićeva vlada - iz Hrvatske je otišlo 100.000 ljudi. To je grad veličine Rijeke! Veliki grijeh Milanovićeve vlade! Ne brinu o Hrvatskoj, a ljudi odlaze. To je zastrašujuće! Nakon parlamentarnih izbora nećemo imati s kim obnoviti zemlju. Morat ćemo te ljude što prije vratiti u Hrvatsku! 

Na europskom dnu

U Bruxellesu ostaju neiskorištene milijarde kuna - spremne za projekte u Hrvatskoj. A ova vlada ih ne zna koristiti. Prema podacima Europske komisije, Hrvatska je zemlja koja najlošije koristi EU fondove. Umjesto da se EU novac koristi za stvaranje radnih mjesta, projekte zapošljavanja mladih ljudi, infrastrukturne projekte… Ništa! Ako pogledamo podatke Eurostata, treća smo najlošija zemlja u EU po nezaposlenosti. Nezaposlenost mladih je - 46 posto. 

I socijalni, i tržišni, i razvojni

Ova je vlada došla „na gotovo“ - jer su pregovori bili okončani 2011. Nisu se snašli! Britanski premijer Cameron krenuo je na europsku turneju želeći redefinirati odnose u EU. Posjetio je Ljubljanu, Bratislavu… Ali, nije došao u Hrvatsku! To pokazuje da Hrvatska nije dovoljno respektirana u EU. To treba promijeniti! Hrvatska mora biti snažna i poštovana u EU. HDZ će to sa svojim programom - koji je i socijalni, i tržišni i razvojni - ostvariti.

JANDROKOVIĆ: Milanovićeva vlada ne razumije EU!

Nesposobnost i ignorancija

Prije dvije godine ušli smo u EU - glavni cilj je bio bolji život za građane. Članstvo u EU, nažalost, nije donijelo bolji život. Glavni razlog - nesposobnost Milanovićeve vlade! Nisu ni sposobni niti razumiju logiku funkcioniranja EU. Taj ignorantski odnos je prenesen i na jedan dio građana - EU je percipirana površno. Vladajući ne promiču europske vrijednosti koje bi trebalo unositi u svakodnevni život građana. EU nije strano tijelo!

Umjesto standarda, stigao „Lex Perković“

Prisjetimo se Milanovićevih izjava u zadnjih dvije godine - sve je počelo s famoznim „Lex Perković“. Umjesto da u EU uđemo na velika vrata - vlada je ušla u EU kao prevarant! Slavlje ulaska je obilježeno sjenom i narušavanjem imidža. A nakon katastrofalnih poplava, Milanović je kazao „mi ćemo si sami pomoći, ako nešto dođe iz EU - dobro je došlo“. To nije logika po kojoj funkcionira EU - jer načelo solidarnosti jedno je od ključnih! U slučaju grčke krize, Milanović je pak poručio da ga ne zanima jer „nismo članica eurozone“. Dok cijeli svijet zanima stanje u Grčkoj - Milanović ponovno samodopadno i ignorantski odbacuje važnost tog problema.

Sve dalje od EU

Brojke za Hrvatsku nisu dobre: predzadnji smo po prognozama rasta BDP-a u cijeloj EU. Sve zemlje srednje Europe rastu stopama preko 3 posto. Rumunjska - 4 posto. A Hrvatska? Umjesto da hvatamo priključak sa starim članicama i približavamo se standardu zemalja Srednje Europe, mi to ne činimo. Hrvatska u ove dvije godine nije uspjela! Više uplaćujemo u EU, nego što povlačimo novca. Financiramo EU, bogate zemlje članice. Jer, Milanovićeva vlada nije u stanju organizirati sustav i povući novac iz EU fondova. Uzrok? Kad su došli na vlast, smijenili su sposobne.

GOSPODARSKI PROGRAM ZA SPAS HRVATSKE

A nakon izjava, uslijedila su pitanja novinara. A jedno od njih se odnosilo na krizu u Grčkoj, odnosno prijeti li Hrvatskoj „grčki scenarij“. Dr. Kovač je upozorio na sličnosti Grčke i Hrvatske - i tamo i ovdje su vladajući „uljepšavali“ za njih nepovoljne brojke. HDZ će nakon pobjede na parlamentarnim izborima provesti mjere za oporavak - nećemo dopustiti „grčki scenarij“.

- Prisjetimo se situacije u Grčkoj krajem devedesetih - frizirali su statističke podatke kako bi ušli u eurozonu. Prevarili su tako i sebe i EU - danas su u katastrofalnoj situaciji. U Hrvatskoj, također, svjedočimo friziranju podataka što čini aktualna vlada. Svaki drugi dan izlaze podaci da je situacija „sjajna i da se nešto popravlja“. Ali - to nije tako! Ako pogledamo podatke Eurostata i EK, situacija u Hrvatskoj je jako loša. Nastavimo li tako - idemo u propast! Na svu sreću, na parlamentarnim izborima pobijedit će HDZ. Spriječit ćemo da se dogodi propast Hrvatske. Naš će program građanima omogućiti sigurnost i zaposlenje. Zemlje koje su provele reforme i promijenile odnos na tržištu rada, narasle su do 20 posto. Mi stagniramo - jer se ova vlada nije žrtvovala za Hrvatsku. Samo žele ostati na vlasti! Sada manipuliraju podacima i dovode nas u veliku opasnost. Nećemo dopustiti grčki scenarij!