Nakon povratka iz Bruxellesa, gdje je u sjedištu Sjeveroatlantskog saveza potpisala ostavku na mjestu pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, izabrana predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je za današnji Jutarnji list (novinarka: Rozita Vuković) da ne odustaje od preseljenja Ureda sa skupocjenog Pantovčaka te je istaknula da će isključivo po kriteriju stručnosti odlučivati o novim veleposlanicima. 

Primjerenija lokacija

Grabar-Kitarović je ponovila da i dalje ustraje na preseljenju Ureda Predsjednice na jeftiniju i primjereniju lokaciju, no sačekat će izradu elaborata o financijskim i sigurnosnim aspektima:

- Ne odustajem od preseljenja, a ako se pokaže da Visoka ulica ne udovoljava uvjetima, zatražit ću da mi predlože dvije do tri druge lokacije.

Kriteriji stručnosti i dokazanosti!

Kad stupi na dužnost predsjednice, Grabar-Kitarović morat će dati suglasnost za nove veleposlanike koji najkasnije do proljeća trebaju stupiti na dužnost. Riječ je o najmanje četvero kandidata čije su imenovanje dogovorili, ali ne i (su)potpisali Vlada i predsjednik na odlasku Ivo Josipović:

- Korektno je od Josipovića što je taj popis stavio sa strane. Pristupit ću tome bez predrasuda. Razmotrit ću svaki slučaj zasebno, pri čemu će kriteriji biti stručnost, dokazanost u poslu i poznavanje stranih jezika. 

Objektivnost & ugled zemlje 

Popis kandidata još nije vidjela, ali će sa svakim od njih odijeljeno razgovarati i tek potom donijeti odluku: 

- Ne kažem da ih neću potvrditi, ali u svijetu nije ništa neobično da se ponovno zatraži agreman za neku drugu osobu. Bit ću maksimalno objektivna, neću dovoditi u pitanje ugled zemlje. Nadam se da je na popisu što više profesionalnih diplomata, kao i žena.