(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dao je opširan intervju za 24 sata TV. Među ostalim, osvrnuo se na nadolazeće EU izbore i objavu naše pobjedničke liste, na Uljanik i IDS-ovu nekorektnost, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, uvođenje kodeksa časti u Saboru i ponovno osnivanje Državnog inspektorata.

Intervju, koji je vodio novinar Ivan Pandžić, možete pogledati u cijelosti:

Potreban održiv model brodogradnje

Na samom početku, Jandroković je izjavu čelnika IDS-a Borisa Miletića da HDZ tobože pokušava gospodarski destabilizirati Istru ocijenio nekorektnom, neprimjerenom i nečasnom tezom. Upravo IDS, ističe, pokušava izvući političke bodove na slučaju Uljanika.

- Nije pošteno uslijed slučaja Uljanik izazivati tenzije između Zagreba i Istre. Uljanik je kompanija u velikim problemima. Taj model više nije održiv - i o tome su svi suglasni. Zbog obaveze prema radnicima, tradicijama i identitetu Istre, treba pokušati pronaći novo rješenje jer je ovakav prijedlog restrukturiranja neodrživ. Uljaniku treba ili stečaj ili neko novo kreativno rješenje, ali u puno manjem obimu. Velika brodogradnja više nije održiva. Ona mora biti specijalizirana i međunarodno konkurentna. Šteta bi bilo odreći se brodogradnje, ali ona mora biti financijski održiva. Želimo pomoći, osobito radnicima. Namjere Vlade prema Uljaniku, radnicima i cijeloj Istri časne su i poštene.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-ne-moze-podrzati-ovakvo-restrukturiranje-bilo-bi-golemo-opterecenje-za

(Ne)odgovornost IDS-a

Na pitanje smatra li da je IDS odgovoran za situaciju u koju je doveden Uljanik, odgovorio je potvrdno.

- Njihov bivši predsjednik bio je član Nadzornog odbora tvrtke koja je imala itekakav utjecaj na zbivanja u Uljaniku. I ovih dana vidimo neke čudne transakcije, kojima je Uljanik posuđivao novac umjesto da radnicima isplati plaće, a istodobno je od države dobivao znatna sredstva kako bi preživio. Oni koji su bili s tim povezani morat će objasniti svoju ulogu. Očekujemo da će oni koji su kršili zakon i - odgovarati!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sdp-ids-dijelili-su-uljaniku-sakom-i-kapom-nijednom-nisu-proveli-nadzor-nad

Također, naglasio je da je jedino Plenkovićeva Vlada krenula rješavati goruće probleme kao što su Agrokor i Uljanik.

- Mogli smo, kao i prethodnici, uplatiti milijardu-dvije i ostaviti vrući krumpir za idući mandat.

Uskoro objava pobjedničke liste

Što se tiče izbora za Europski parlament, Jandroković je naveo da HDZ još nije objavio listu jer je krajnji rok za to tek 9. travnja.

- Sve u svoje vrijeme, kao najjača stranka mi se ne moramo žuriti. Do kraja tjedna Nacionalno vijeće HDZ-a utvrdit će listu. U pojedinim starim demokracijama rastu populizam i demagogija. Mi smo stranka desnog centra i želimo zadržati stabilnost i temeljne vrijednosti na kojima počiva Europa, to nam je bitno. Podjednako nam je važno i pokazati da Hrvatska ima bitno mjesto unutar EU-a te da ljudi koji će je predstavljati jamče da će se naš glas čuti.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/kao-daleko-najjaca-stranka-nemamo-potrebu-brzati-poput-drugih-na-nasoj-pobjednickoj

Dodao je da HDZ očekuje pet mandata u Europskom parlamentu, no vjeruje da se možemo izboriti i za više.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrejting-hdz-premocno-pobjeduje-na-eu-izborima-imamo-5-sigurnih-mandata-moguce-i-6

Državni inspektorat - profesionalan i nepristran

Na pitanje je li nedavnim citiranjem popularnog glazbenika Vojka V. i njegove pjesme „Kako to“ htio ismijati ministricu Žalac, Jandroković je jasno odgovorio da to nije rekao s tom namjerom.

- To je bilo treći put zaredom da me tog dana novinari pitaju o podmetanju ministrici Žalac. U tom trenutku su mi ti stihovi proši kroz glavu, htio sam se našaliti i tako odgovorio.

Na upit pak o Državnom inspektoratu, Jandroković je istaknuo da to tijelo neće biti, kako se insinuira, „Vladin alat“ te da će Andrija Mikulić biti profesionalan i nepristran.

Presumpcija nevinosti - elementarno načelo

Na pitanje o suradnji sa zamjenikom predsjednika HDZ-a i potpredsjednikom Hrvatskog sabora, odgovorio je da Milijan Brkić redovito predsjeda saborskim sjednicama, dolazi na sjednice stranačkih tijela.

- Dobro surađujemo, a on sam dimenzionira broj svojih medijskih nastupa. Pitate me je li „na ledu“? Nije. Na motoru je, koliko sam vidio. Od početka dajemo punu potporu nadležnim državnim institucijama da profesionalno i pošteno odrade istragu. Ne mogu prejudicirati rezultate istrage niti odoka govoriti tko je kriv, a tko nije. Presumpcija nevinosti elementarno je načelo u demokraciji i pravnoj državi. Imali smo, prisjetite se, dosta situacija u kojima su pojedini političari bili u medijima proglašavani krivima za nešto, pa bi kasnije sudska presuda pokazala nešto sasvim drugo.

Kodeks časti u Saboru

Najavio je, također, i da će se na idućoj sjednici Sabora donijeti kodeks časti.

- Ne vjerujem da će to promijeniti neke zastupnike. To nije zakon, to je etički kodeks. Ponašanje ovisi od svakoga od nas pojedinačno. Ono što jesmo i do kojih vrijednosti držimo.

Za kraj se dotaknuo i leta vladinim avionom u Finsku.

- To je bio put u kojem je zaista došlo do kombinacije državnih i stranačkih obveza. Da nisam tada išao, išao bih idući put. Troškovi bi bili multiplicirani. Ovako je moj državni put koštao praktički nula kuna, sve je platio HDZ, a jedini trošak je bio avion.