„Povećavat ćemoneoporezivi dio dohotka s ciljem da se dohodak u visini životnog minimumaisključi iz oporezivanja porezom na dohodak“, kazala je predsjednica Kosor tenajavila udvostručenje praga za obvezan ulaz u sustav PDV-a te uvođenje plaćanjaPDV-a po naplaćenoj realizaciji –za male poduzetnike s ukupnim prometom nižimod 2,5 milijuna kuna.

Govoreći o radu izapošljavanju najavila je da će  mlade  koji prvi puta nalaze zaposlenje, istokao i one koji nakon nezaposlenosti dulje od dvije godine nađu zaposlenje,osloboditi  plaćanja polovinedoprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tijekom prve godine i pol danazaposlenja. Predsjednica HDZ-a najavila je i  da će se oslobođenje od plaćanja zdravstvenog doprinosa zaprvo zaposlenje produljiti na 18 mjeseci. 

Promovirat ćemoRH kao ulagačku destinaciju i novu točku pristupa tržištu EU, najavila jepredsjednica Kosor ističući kako će se posebna  pozornost posvetiti najbrže rastućim gospodarstvima svijetapoput Kine, Indije, Brazila, Rusije, Turske i država Perzijskog zaljeva.Najavila je i nastavak razvoja poslovnih zona kao mjesta novih ulaganja izapošljavanja, uvođenje obvezne ocjene ekonomskih učinaka novih propisa tedodatno unapređenje  upravljanjadržavnom imovinom i osnivanje Nacionalnog nekretninskog fonda.

Predstavljajućiprogram i govoreći o financijama navela je da će se nastaviti i otvoritiinvesticije u turizmu, prometnoj infrasturkturi te energetici.  Što se proizvodnje i izvoza tiče, kazalaje kako će se posebna pozornost posvetiti proizvodnim tvrtkama sa visokomdodanom vrijednošću orijentiranima na izvoz. Kao ključne industrije istaknulaje  poljoprivredno-prehrambenu,farmaceutsku, kemijsku, petrokemijsku, drvnu, strojogradnju, elektroindustrijute brodogradnju. Predsjednica je najavila i jačanje kapitalne osnovice HBOR-a,smanjenje kamate na HBOR-ove kredite, te povećanje dostupnosti kredita zaizvoznike i za proizvodnju.

Pljeskom supozdravljene najave mjera usmjerenih iskorjenjivanju nelikvidnosti.  „Ohrabreni već postignutim rezultatimanastavit ćemo borbu protiv financijske nediscipline i nelikvidnosti. Zakonskićemo urediti rokove plaćanja“, najavila je predsjednica Kosor dodajući da će senastaviti pokretanje skraćenih i redovnih stečajnih postupaka te inzistirati idalje na likvidacijama po službenoj dužnosti.

Poseban dioprograma posvećen je obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Govoreći otomu dijelu programa predsjednica je najavila  da će se PDV  plaćatipo naplaćenoj realizaciji za sve male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od2,5 milijuna kuna.  „Nastavit ćemos izgradnjom infrastrukture u poduzetničkim zonama, te s financijskom podrškomrazvojnim agencijama, poduzetničkim centrima i inkubatorima i tehnološkimparkovima. Omogućit ćemo prodaju poslovnih prostora obrtnicima koji se nalaze udugogodišnjem najmu tih poslovnih prostora, a koji su u vlasništvu RH ijedinica lokalne samouprave“, najavila je predsjednica Kosor. 

I dalje ćemograditi i razvijati državnu i javnu upravu kao servis građana i gospodarstva, au državnoj ćemo upravi zapošljavati prema modelu  „2 za 1”, kazala je predsjednica HDZ-a.  Što se obrazovanja i znanja tičenajavila je da će se nastaviti  razvijativisoko obrazovanje sa ciljem usklađivanja studija s potrebama tržišta rada teda će se produljiti opće obrazovanje na razinu srednjega obrazovanja i uvestie-upise u srednje škole.              Osiguratćemo besplatan studij svim studentima javnih visokih učilišta koji redovitoispunjavaju propisane obveze, poručila je predsjednica praćena pljeskom udvorani.

Govoreći oinformacijsko-komunikacijskim tehnologijama predsjednica HDZ-a Jadranka Kosornajavila je da će i u idućem mandatu HDZ poticati spajanje svih krajevaRepublike Hrvatske na vrlo brzi Internet. Omogućit ćemo mobilnost gospodarskih subjekata na jedinstvenom tržištuEuropske unije razvojem elektroničkih usluga za osnivanje tvrtke i drugihelektroničkih usluga za podršku poslovanju u Republici Hrvatskoj i izvanRepublike Hrvatske, najavila je dodajući da će se omogućiti svakom građaninuosobni elektronički pristup putem jedinstvenog komunikacijskog sustava zaobavljanje javnih usluga.