Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na okruglom stolu „Izgledi i izazovi pred Europskom unijom danas“, koji je u povodu Dana Europe organizirala Hrvatska paneuropska unija.

Vrlo intenzivan europski tjedan

Tom je prigodom podsjetio na prošli tjedan, vrlo intenzivan u pogledu europskih aktivnosti, od posjeta Bruxellesu te sastanaka s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom i predsjednikom Europske komisije Junckerom, preko govora o hrvatskom pogledu na budućnost Europe na konferenciji Centra za europsku politiku, zatim predavanja s glavnim pregovaračem EU-a za Brexit Barnierom na Dijalogu s građanima u Zagrebu, do jučerašnjeg sastanka na vrhu Europske unije u Rumunjskoj - na kojem je usvojena Deklaracija o europskom zajedništvu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-nas-je-bitno-da-eu-podrzi-demografsku-revitalizaciju-brze-smanjivanje-nejednakosti-medu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/sudjelovanje-na-izborima-te-odlucivanje-o-buducnosti-i-europe-i-rh-jedna-je-od-temeljnih

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-trebamo-agilniju-i-slozniju-europsku-uniju-usredotocenu-na-svoje-gradane-i

Koristi EU članstva

Predsjednik Plenković smatra da će identificiranje što većeg broja građana i političkih aktera s članstvom u Europskoj uniji motivirati za sudjelovanje na europskim izborima s obzirom da sve što se događa u europskim institucijama ima direktne posljedice i na hrvatski pravni sustav, gospodarski razvoj i socijalnu koheziju.

Govoreći pak o sastanku u Varšavi, koji je održan prošlog tjedna prigodom 15. obljetnice proširenja Europske unije iz 2004. godine, kazao je da su čelnici svih deset zemalja koje su tada ušle u Europsku uniju naglasili koliko im je sada bolje nego u vrijeme prije članstva. Isto vrijedi i za Rumunjsku i Bugarsku koje su članice postale 2007. godine.

- Nema nijednog drugog mehanizma koji bi tako brzo pokrenuo gospodarski rast i zapošljavanje, osigurao kvalitetniju solidarnost u društvu i u konačnici digao kvalitetu života.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-varsave-clanstvo-u-eu-u-koristimo-za-podizanje-kvalitete-zivota-svih-gradana

Za usporedbu je naveo sastanak u Berlinu, održan dva dana prije sastanka u Varšavi, na kojem su sudjelovali čelnici šest država jugoistočne Europe koje još nisu članice. Sve one žele biti dio Europske unije, kazao je predsjednik Plenković i dodao da je važno osvijestiti koliko je za Hrvatsku dobro što je taj cilj ostvarila 2013. godine.

Za kormilom EU-a

Hrvatska će u prvoj polovici 2020. predsjedati Vijećem Europske unije, a predsjednik Plenković u tom je kontekstu naglasio da je u samo tri desetljeća Hrvatska prešla put od zemlje koja nije bila međunarodno priznata do zemlje koja će biti na kormilu pola milijarde Europljana.

- To je brz, veliki, strateški i ključni proces za zemlju.

Na kraju je naglasio da će Vlada raditi na tome da dobro koristi članstvo u Europskoj uniji za pozicioniranje Hrvatske u europskoj obitelji, čvrsto utemeljeno u hrvatskim vrijednostima i hrvatskim nacionalnim interesima, te agilno i asertivno ostvarivati sav razvojni potencijal brže i bolje nego što bi to bila u stanju sama bez članstva.