Na početku današnje, 150. sjednice Vlade, predsjednik Plenković osvrnuo se na protekli tjedan, izdvojivši obljetnice hrvatskoga članstva u NATO-u i Akcije Plitvice. Od gospodarskih tema, komentirao je početak rada novoga Državnog inspektorata i Fortenova grupe. Najavio je i sastanak na vrhu Kina+16 koji će se idućeg tjedna održati u Dubrovniku.

10 godina u NATO-u

Govoreći o 10. obljetnici članstva RH u Sjevernoatlantskom savezu, kazao je da je Hrvatska pridonijela jačanju NATO-a - i to osnaživanjem vlastitih obrambenih sposobnosti, većim proračunskim izdvajanjem za obranu te sudjelovanjem u ključnim operacijama poput Afganistana, Kosova, Iraka… i recentno u Litvi i Poljskoj.

- Nastavit ćemo voditi tako dobro pozicioniranu politiku te biti prisutniji i kvalitetniji nego što se to očekuje od zemlje naše veličine. S iskustvom Domovinskog rata zasigurno smo dodana vrijednost NATO-a.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suradnju-u-nato-u-nastavljamo-uz-puno-uvjerenje-da-radimo-dobro-za-hrvatsku-i-globalnu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ulazak-u-nato-uspjeh-ponosne-zemlje-koja-se-znala-izboriti-za-slobodu-i-svoju-buducnost

Zahvala i počast Josipu Joviću

Obilježena je i 28. obljetnica Akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrabrost-josipa-jovica-i-branitelja-predstavljala-je-krik-hrvatske-za-slobodu-i

Predsjednik Plenković naglasio je da je riječ o akciji koja je značila prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije i obilježila daljnji put stvaranja Hrvatske vojske te oslobađanja Lijepe Naše u Domovinskom ratu.

- Stoga još jednom zahvaljujemo Josipu Joviću i svim hrvatskim braniteljima za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo!

Državni inspektorat počeo s radom

Protekli tjedan obilježili su i događaji važni za hrvatsko gospodarstvo. Nakon kvalitetnih priprema i angažmana brojnih resora, ovog ponedjeljka počeo je s radom Državni inspektorat, a Plenković je poručio da se radi o jednoj od bitnih reformi - koja je najavljena u Vladinu Programu, a sada i realizirana.

Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija iz 8 ministarstava, pojasnio je.

- Tranzicija je izvedena jako dobro, sve inspekcije normalno funkcioniraju. Nadzori više neće biti disperzirani kao dosad, već koncentrirani i fokusirani, tako da više neće otežavati gospodarskim subjektima da se bave onim zbog čega i postoje, a to je privređivanje. Upravo obratno, očekujem kvalitetan doprinos objedinjenoga Državnog inspektorata gospodarskim aktivnostima! Cilj je što učinkovitija i jednostavnija inspekcija!

Rješenje krize u Agrokoru

Drugi krupni događaj je početak rada Fortenove grupe.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-je-pokazala-politicku-odvaznost-i-hrabrost-rijesiti-krizu-u-agrokoru-na

Podsjetio je da je Vlada prije više od dvije godine pristupila rješavanju problema Agrokora koji je prijetio velikom gospodarskom krizom, udarom na financijski sustav i radna mjesta.

- Donošenjem Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja Vlada je reagirala pravodobno. Stvorio se novi model insolvencijskoga zakonodavstva. Danas s vremenskom distancom možemo reći da je taj problem riješen sigurno, brzo i učinkovito. Tada je poklonjeno povjerenje kreditora koji su omogućili da se iznađu nova sredstva kako bi se konsolidirala kompanija koja je praktički bila u blokadama - a police maloprodajnog lanca opustjele. Iznašlo se novo financiranje, a napravilo se i poslovno i financijsko restrukturiranje.

Fortenova - primjer poslovnog i financijskog restrukturiranja

Dodao je da Vlada očekuje da nova Uprava i nova vlasnička struktura prije svega unaprijede poziciju Fortenova grupe i kompanija u njenom sastavu na način da budu tržišni lideri, a s druge strane da vode računa o hrvatskoj poljoprivredi, hrvatskim dobavljačima i njihovom položaju partnerstva u okviru toga velikog sustava.

- Iz današnje perspektive možemo reći da je našom odvažnom akcijom taj posao zaokružen na kvalitetan način - rekao je Plenković te zahvalio svim ministrima koji su u tom poslu sudjelovali i izvanrednoj upravi: Fabris Peruško, Irena Weber, prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je, kazao je, imala ključnu ulogu da se taj proces i realizira.

- Vlada je osigurala ključni preduvjet političke stabilnosti i funkcioniranja institucija. Sada je uloga države konzumirana, zaključen je proces bez troška za državni proračun i porezne obveznike. Odgovornost je sada na novim vlasnicima i novoj upravi. Siguran sam da će ova epizoda, koju sada većina stranih sugovornika ocjenjuje kao sjajno izveden primjer velikoga poslovnog i financijskog restrukturiranja, biti valorizirana na odgovarajući način i u Hrvatskoj.

Na kraju je najavio da će se idući tjedan u Dubrovniku održati sastanak na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, a tom će prigodom kineski premijer Li Keqiang s velikim izaslanstvom boraviti i u službenom posjetu Hrvatskoj.

http://www.mvep.hr/hr/posebni-projekti/dubrovnik-2019/