Potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier komentirao je tvrdnju beogradskih Večernjih novosti da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske - na osnovi tzv. zapovjedne odgovornosti - podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević, zbog navodnih ratnih zločina u vojnim operacijama Maestral i Južni potez (rujan i listopad 1995.).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ponosan-sam-jer-sam-sudjelovao-u-akcijama-kojima-smo-zaustavili-velikosrpsku

Sustavni pristup

Stier je naglasio da ovo vlada sustavno i odgovorno pristupa zaštiti i digniteta Domovinskog rata i Hrvata u BiH:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-europska-bih-jedini-je-put-za-njenu-stabilnost-i-prosperitet-te

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-vlada-rh-ce-pruziti-punu-pravnu-konzularnu-i-financijsku

Depolitizacija pravosuđa u BiH

„Vlada je nedavno ponovo pokrenula Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima upravo s ciljem da koordinira sve akcije i informacije o optužnicama i istragama protiv hrvatskih branitelja u BiH, pa tako i o navodnim kaznenim prijavama iz Republike Srpske koje se danas spominju. Sve će vrlo brzo biti objavljeno.

Hrvatska će nastaviti davati punu potporu hrvatskim državljanima, ali i jasno naglašavati da je RH prva priznala BiH i bila zemlja koja je najviše učinila za njenu teritorijalnu cjelovitost. Inzistiramo, baš kao i Europska unija, na depolitizaciji pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina“.

Podrška Vladinim akcijama

Dodajmo i da jučer Vlada RH na svojoj sjednici odlučila da će ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved biti na čelu Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH, a namjena mu je učinkovito pružiti pomoć hrvatskim državljanima protiv kojih se vode istrage ili su već podignute optužnice u BiH.

Vladin sustavni angažman pohvalio je saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/podrska-svim-vladinim-akcijama-u-cilju-zastite-hrvata-u-bih