Bilo bi pristojno da ministar Mrsić podnese ostavku! * Građani su gurnuti u socijalnu provaliju - u socijalni vrtlog! * Na  europskom smo vrhu po nezaposlenosti mladih! * Od kupnje bijesnih automobila moglo se zaposliti 12 tisuća mladih! * Gdje su sad Kukuriku parole „Izvozit ćemo ideje, a ne pametnu mladost“?! * Opet nisu uspjeli povući sredstva iz EU, ali opet pokušavaju skrenuti pažnju - sada na diplomski rad!

Krah Vladine gospodarske i socijalne politike - glavni je to naglasak s novinske konferencije u Središnjici na kojoj su predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst i predsjednik Mladeži Josip Bilaver oštro napali sramotnu odluku o obustavljanju (ukidanju?) mjera aktivne politike zapošljavanja.  Čime je u lijes zvani Plan 21 zabijen i posljedni čavao. Stoga su i Kunst i Bilaver pozvali ministra Miranda Mrsića i cijelu vladajuću ekipu diletanata da nas spase jedinom “mjerom aktivne politike” koja im je preostala - ostavkom.

Socijalna bešćutnost

Rebalansom proračuna Vlada je uzela 177 milijuna kuna Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Rezultat: udarac na nezaposlene, najvećim dijelom mlade, i povećanje siromaštva. Za Kunsta, kao i za golemu većinu građana, dileme nema:

- Objava kapitulacije mjera zapošljavanja još je jedan, krucijalni dokaz SDP-ove socijalne bešćutnostiI nesposobnosti. Ova je odluka samo nastavak pogubnih odluka koje povlače otkad su došli na vlast, a rezultat je žalostan: 10% više građana gurnuto je u socijalnu provaliju - imamo rekordnih više od milijun i pol siromašnih! Bez posla je, također rekordnih, 52% mladih! Zato i ne čudi da napuštaju Hrvatsku, a sve zemlje EU itekako žele našu obrazovanu mladost. Apsolutni smo europski rekorderi po broju domaćinstava u kojima nijedan ukućanin ne radi - 16,1%! A EU prosjek iznosi 10,4. A Vlada mrtva hladna donosi odluku kojom oduzima sredstva nezaposlenima - onima egzistencijalno najugroženijima!

Ministar bez dostojanstva

Ministar Mrsić nije niti pokušao obraniti mjere za poticanje zapošljavanja, nego se kukavički predao i „bez ispaljenog metka“ dopustio da mu derikoža Linić (u narodu znan kao Linokio) uzme 177 milijuna kuna. Kunst:

- Mrsić bi uz trunku poštenja prema hrvatskoj javnosti, a i prema ovom broju nezaposlenih, danas morao podnijeti ostavku te time obraniti vlastito dostojanstvo. Jednostavno ne mogu vjerovati da i po ovakvu cijenu pokušava zadržati ministarsku fotelju do kraja mandata. I, još gore - makar da šuti! - sad uvredljivo nastoji braniti ovu neobranjivu odluku. Kako kaže: „Odluka nije tako strašna - bit će bolje kad stignu sredstva iz europskih fondova“.  

A do tada, novca nema. Osim za njihove bijesne limuzine:

- Uzimaju sirotinji, ali se ne odriču svog luksuza!? 272 milijuna kuna koštaju njihovi automobili, 17 milijuna su potrošili na pametne telefone, da i ne govorimo koliko su stotina milijuna oprostili pajdašima, kumovima i podobnima kroz predstečajne nagodbe! Sad će uskoro i u nabavku ljetnih guma!! Samo tih 272 milijuna kuna od luksuznih automobila bilo bi dovoljno da 12 tisuća mladih ove godine zaradi za kruh! A gdje su nestale one parole koje su predizborno kukurikali poput „Svi na posao, posao za sve!“ ili „Izvozit ćemo ideje, a ne pametnu mladost!“?! - zaključio je Boris Kunst.

Neiskorištena EU sredstva

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver nadovezao se na kolegu Kunsta i u startu jasno konstatirao:

- Evidentno je da je ovo krah ukupne socijalne i gospodarske politike ove vlade. Drugi smo u Europi po broju nezaposlenih. Više od 125.000 mlađih od 29 godina i više od 168.000 mlađih od 34 godine nemaju posla! U fondovima EU osigurano je više od 120 milijuna eura za zapošljavanje mladih, no ni ta sredstva Vlada nije uspjela povući jer šalju nemušte programe koje nam Europska komisija vraća svaki put na doradu. To je odgovornost ne samo ministra, nego cijele Vlade, koja bi kolektivno trebala podnijeti ostavku!

Jedina smo zemlja koja je ušla u EU, a da od toga nema ni političke ni financijske koristi. Štoviše, više uplaćujemo u europski proračun nego što iz njega povlačimo, pa Hrvatska, u ovako teškoj krizi, financira razvijene zemlje!

- Umjesto da Vlada poveća naknadu s 1600 na 3200 kuna - jer, slažemo se svi, 1600 kuna sramotno je niska plaća za nekoga tko se školovao 16 godina - kao grom iz vedra neba doleti odluka da se i ta crkavica ukida! Kakva se poruka šalje mladima? Žele li Milanović, Linić i Mrsić dodatno potaknuti iseljavanje mladih - kojih je u zadnje dvije godine, SDP-ovom zaslugom, ionako otišlo više od 30 tisuća?! - završio je Bilaver.

O GLAVNOM TAJNIKU BRKIĆU

Pojedinim novinarima bilo je važnije pitanje diplomskog rada glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića od činjenice da će desetine tisuća ljudi (p)ostati nezaposleno. No i na takva pitanja smo odgovarali:

- Gospodin Brkić već je sve rekao o tom „slučaju“. Jasno da je pokrenut zbog njega, ali je to još daleko od svoga pravnog, konačnog rješenja. Zanimljivo je da se slučaj upravo danas gura u predstečajnom dnevnom listu, i to kako bi se odvratila pozornost od katastrofalnih odluka Vlade i njenog diletantizma! - odgovorio je predsjednik Mladeži Josip Bilaver.

 

Snimku konferencije za novinare, kao i Bilaverovu izjavu o "slučaju" Brkić, možete pogledati u nastavku: