Ministarstvo gospodarstva u svibnju je pompozno, hvastajući se po medijima, najavilo projekt bespovratne pomoći kroz Operativni program potpora sektorima prerađivačke industrije u iznosu od 120 milijuna kuna. I otvorilo natječaj za dobivanje sredstava. No s vremenom se cijela priča prometnula u vlastitu suprotnost, kao u kakvoj rubrici „vjerovali ili ne“. Umjesto da pomogne poduzetnicima, Vlada ih je - oštetila! I sada mudro šuti, gurajući glavu u pijesak. Na još jedan, tko zna koji „biser“ Milanovićeve ekipe upozorio je priopćenjem HDZ-ov nacionalni Odbor za gospodarstvo:

Ministar gospodarstva 17. srpnja, bez ikakvog objašnjenja, poništava natječaj iako se očekivalo da će do tog datuma već biti objavljeni rezultati evaluacije. Odluka o poništenju natječaja, za razliku od pompoznih najava, objavljena je samo u Narodnim novinama i na web stranicama dotičnog ministarstva, dok nitko od prijavljenih nije ni obaviješten.

No na upite razočaranih poduzetnika koji su uslijedili Ministarstvo gospodarstva ipak je moralo odgovoriti - moralo je otkriti da je javni natječaj za potpore prerađivačkoj industriji poništen jer je raspisan po starom zakonu. U međuvremenu je, naime, na snagu stupio novi Zakon o državnim potporama, koji u čl. 17. st. 1. propisuje da se obustavljaju svi postupci započeti prema odredbama starog zakona.

Ministarstvo gospodarstva, nesposobno kakvo jest, očito je kada je objavljivalo natječaj u svibnju zaboravilo da 1. srpnja ulazimo u Europsku uniju i da je stoga nužno prilagoditi zakon. Nevjerojatno!

No to i nije ono najgore u ovoj bizarnoj priči. Kako bi uopće konkurirali na natječaju, poduzetnici su morali priložiti brojne potvrde čije se izdavanje naplaćuje te angažirati educirane osobe da im izrade poslovni plan projekta. Trošak prijave prosječno je iznosio oko 15.000 kuna. Ako uzmemo u obzir da se na natječaj prijavilo 358 tvrtki, dolazimo do zaključka da je gospodarstvu, umjesto da mu pomogne, nesposobna Vlada otela više od 5 milijuna kuna! A istodobno je znatan novac potrošen na pompoznu medijsku najavu projekta koji zbog Vladina neznanja nije niti mogao biti realiziran!

Zbog neospornih propusta tražimo da se ministar javno ispriča, obešteti poduzetnike u visini realnih troškova te tako barem dijelom umanji učinjenu štetu hrvatskoj industriji.

Priopćenje je potpisao Goran Soldo, tajnik Odbora za gospodarstvo HDZ-a.