Samo tri tjedna nakon što je Ustavni sud suspendirao cijeli Obiteljski zakon ministrice Milanke Opačić, njeno Ministarstvo je u raspravu uputilo nacrt i prijedlog novog Obiteljskog zakona i predložilo da stupi na snagu 1. travnja 2015. godine. Riječ je o kršenju načela demokratičnosti, zakonitosti i ustavnosti! Ovakvim postupanjem svjedoci smo prevlasti političke moći, osobnih probitaka, častohleplja, dominacije neznanja, nepoznavanja i nepriznavanja struke! - jedna je od ključnih poruka s konferencije za medije pod nazivom „Pravno nasilje pri donošenju obiteljskog zakona“, koje je član Predsjedništva HDZ-a i prvi čovjek osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić uputio javnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-obiteljskom-zakonu-ustavni-s...

Prenosimo ključne poruke s konferencije za medije, a međunaslovi su urednički:

Nepoštivanje postupka i sadržaja!

Samo tri tjedna nakon što je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon iz 2014. godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih u javnu je raspravu uputilo nacrt i prijedlog novog Obiteljskog zakona i predložilo da taj zakon, sa svoja 563 članka stupi na snagu s 1. travnja 2015. godine. To je prvi put u povijesti da Ustavni sud suspendira, ne neke zakonske članke, već cijeli zakon. Podsjetit ćemo i da je radna skupina ignorirala sve prijedloge stručnjaka. Taj je Obiteljski zakon iz 2014. bio civilizacijski korak unatrag i silovanje pravne znanosti i struke. To je ogledni primjer kako je nekompetencija nadvladala struku, a sve pod utjecajem politike.

Naime, smatramo kako su grubo povrijeđena pravila postupka budući da donošenje novog Obiteljskog zakona nije najavljeno ni u „Godišnjem planu normativnih aktivnosti za 2015. godinu“, niti u „Planu savjetovanja Ministarstva socijalne politike i mladih o nacrtima zakona za 2015. godinu“. Nadalje, uz raspravu o zakonskom nacrtu paralelno je otvorena i rasprava o tezama za taj zakonski tekst i njegovim učincima, a to je također protupropisno. Smatramo da je prvo trebalo raspravljati o tezama i učincima, a tek onda krenuti u izradu nacrta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vladina-lazna-socijaldemokraci...

Opet ignoriraju struku!

Također, nastoji se onemogućiti pravorijek Ustavnog suda, jer je očito da donošenjem novoga obiteljskog zakona Ministarstvo ne želi da Ustavni sud meritorno dovrši postupak ocjene ustavnosti Obiteljskog zakona iz 2014. godine, već da obustavi ocjenu ustavnosti kao bespredmetnu. Ako ovome dodamo i da je spomenuti zakonski prijedlog gotovo istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju (zakon je ponovno preopširan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan) jasno je kako se ovdje radi i o grubim sadržajnim propustima predlagatelja ovoga zakona. Odlukom da se zakon donosi po hitnom postupku i izbjegavanjem javne rasprave Ministarstvo se očito trudi ponoviti sve pogrješke koje je već učinilo lani kada su ignorirali sve primjedbe i prijedloge profesora, sudaca, odvjetnika i zagovaratelja obitelji. Riječ je o kršenju načela demokratičnosti, zakonitosti i ustavnosti u donošenju novoga Obiteljskoga zakona!

Samovolja i nesposobnost!

Zakon uređuje prava više od dva milijuna supružnika, 98 tisuća izvanbračnih parova, 208 tisuća samohranih roditelja, 800 tisuća djece i 19 tisuća odraslih osoba pod skrbništvom u Hrvatskoj. Ovakvim postupanjem svjedoci smo - ne vladavine prava, već prevlasti moći, političke moći, osobnih probitaka, častohleplja, dominacije neznanja, nepoznavanja i nepriznavanja struke!

Ponovno izostaje ozbiljan i konstruktivan dijalog te se grubo krši procedura donošenja Obiteljskog zakona. Rok za donošenje zakona je prekratak da bi se bilo što kvalitetno napravilo. Ministarstvo zanemaruju čak i detaljna mišljenja tri katedre obiteljskoga prava koje su na poziv Ustavnoga suda dale detaljna, negativna mišljenja o velikom dijelu predloženih zakonskih rješenja.

Ministarstvo kao nositelj izrade zakona izbjegava stvarnu javnu raspravu tako što istodobno provodi i savjetovanje o tezama i javnu raspravu o konačnom prijedlogu zakona. Premda je od prosinca 2014. obvezatno objavljivati sastav svih skupina i povjerenstava za izradu zakona (Mjera 11.4). Novopredloženi zakon djelo je neimenovanih osoba.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-sdp-ov-koncept-revolucionarnog-...

Izigravanje volje naroda!

Prema mišljenju stručnjaka iz ovoga područja, donošenje nacrta kakav je predložen ugrožava niz ustavnih prava bračnih i izvanbračnih drugova, djece, skrbnika i uzdržavanih osoba. Njime se također krši ustavno određenje braka i izigrava volju naroda donesenu na prvom državnom ustavotvornom referendumu 2013. godine. Svrha je, upozoravamo, ovog užurbanoga postupka i pravnoga nasilja da ocjena ustavnosti koju je Ustavni sud pokrenuo postane bespredmetna zbog stupanja na snagu novoga zakona.

Naš je prijedlog da se osnuje kvalitetna radna skupina stručnjaka i praktičara i konceptualno izradi novi zakon bez žurbe jer je Obiteljski zakon jedan od najvažnijih pravnih akata u RH, a njegove se odredbe posredno i neposredno tiču svih građanki i građana.