Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je - uoči svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, kvalitetnu suradnju s Mostom, reformsku vladu, donošenje proračuna i smanjenje rashoda…

Donosimo ključne poruke:

O ODLUCI MOSTA

Pitate me za „odluku Mosta da podrže Ranka Ostojića za čelnika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost“? Njihov izbor je njihova stvar. Pluralno smo društvo i možemo različito razmišljati, ali njihovo priopćenje govori da o g. Ostojiću mislimo isto. Mi smo to manifestirali na jedan način i ostali smo uporni u tome, a Most na drugi. U svakom slučaju g. Ostojić nije podesan za to mjesto, ali zbog nekih konvencija, dobrih običaja u parlamentu, on je predsjednik tog odbora. Zašto mislite da mi moramo uvijek isto govoriti ili, da se tako izrazim, zborno pjevati? U svim bitnim stvarima mi se slažemo. Prema tome, mi smo u jednom političkom odnosu i suradnja je vrlo kvalitetna. Ne moramo o svim stvarima isto misliti.

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

U ovom momentu se ne opterećujem time, imam previše posla u Vladi. Radi se na proračunu i ekipiranju koje je potrebno da bi Vlada počela funkcionirati punom snagom. Što se, dakle, tiče unutarstranačkih izbora, legitimno je da se svatko prijavi. Nemam s tim problem. Ja cijenim sve ljude koje ste nabrojili. Ako budu protukandidati - uvijek sam za vitešku borbu kao što sam bio i na zadnjim izborima.

O REFORMSKOJ VLADI

Pitate me za „odluku ministra Orepića koji je svojim pomoćnicima i zamjenicima ukinuo mogućnost korištenja službenog automobila“? Ovo je Vlada koja je reformski raspoložena - Vlada koja treba i štedjeti. Što se tiče samog proračuna, potrebno je utjecati da rashodovna strana napokon bude manja. Ovo je jedna od mjera. Moguće je i smanjenje plaća. Prema tome, mnogo se stvari „vrti“ u našim razgovorima - donijet ćemo odluke.

O RAZRJEŠENJU DUŽNOSTI LOZANČIĆA

Premijer Tihomir Orešković uzeo je nekoliko dana za razmišljanje i proučavanje cijelog slučaja - što je i u redu. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da nema povjerenja u g. Lozančića - to treba respektirati. Očekujem da će premijer to uskoro napraviti.

O VREDNOVANJU MODERNE POVIJESTI

Volio bih da se napokon kaže istina i da ovih 25 godina hrvatske povijesti bude 25 godina jasnih definicija. Dakle, tko je agresor, tko je stvorio ovu državu, koja je stranka bila na čelu države i naroda kad se stvarala država, uloga dr. Tuđmana, uloga nekih drugih, rekao bih, epigona, političkog života u to vrijeme.