(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 71. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu bio, između ostalog, Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na dvodnevni boravak u Parizu, sastanak Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, a i oštro je osudio sve prijetnje hrvatskim novinarima putem društvenih mreža.

One Planet Summit

Na samom početku uvodnog izlaganja predsjednik Plenković dao je rezime svog dvodnevnog boravka u Parizu, gdje je, između ostalog, sudjelovao na  „One Planet Summitu“ te održao predavanje na francuskom jeziku na Institutu političkih znanosti Sciences Po na temu „Hrvatske perspektive i iskustva četiri godine nakon pristupanja Europskoj uniji“. Zajedno s njim u glavnome francuskom gradu bio je ministar zaštite okoliša i energetike (i član Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Tomislav Ćorić.

- Izrazito veliki broj svjetskih lidera odazvao se summitu koji je organiziran na inicijativu predsjednika Francuske Republike Emanuela Macrona kako bi se uložili dodatni napori u zaštiti okoliša, smanjenju stakleničkih plinova, sprječavanju globalnog zatopljenja te ono najvažnije - prilagodbi procesu klimatskih promjena. Izložili smo stavove Hrvatske, razgovarali s brojnim kolegama i ekspertima. Važno je podići svijest o ovoj temi. Već je dvije godine prošlo od Pariškog sporazuma - kojeg je i Hrvatska ratificirala. Nastavljamo s ispunjavanjem obveza - uvjereni da u tom procesu možemo dati svoj doprinos. Hrvatska nije među zemljama čija industrija ugrožava klimu i okoliš na način kao što to rade drugi. Važno je, međutim, pridržavati se svojih obveza.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/potrebno-je-puno-bolje-komunicirati-s-gradanima-o-tome-sto-donosi-clanstvo-u-eu

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-parizu-u-svim-segmentima-drustva-moramo-raditi-na-ekoloskoj-svijesti-i-zastiti-prirode/23042

Ka članstvu u OECD-u

Predsjednik Plenković je vezano za razgovor s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurríom podsjetio da su se s njim ove godine već sastajale potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/glavni-tajnik-oecd-nezadovoljan-je-i-zacuden-zbog-madarske-i-slovenske-blokade

- Hrvatska je među šest država koje sada su u procesu pregovora o članstvu. Osim nas, tu su od europskih zemalja Rumunjska i Bugarska. Naći ćemo način da se u sljedećih godinu i pol dana intenziviraju razgovori. Cilj je u predstojećem razdoblju ostvariti članstvo u toj organizaciji - glavni tajnik OECD-a nam u tome daje punu potporu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-glavnim-tajnikom-oecd-od-slovenije-i-madarske-ocekujem-podrsku

Jačanje suradnje s Francuskom

Napomenuo je, također, da je u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu razgovarao i s hrvatskim iseljenicima.

- Odazvali su se u velikom broju. Susret je važna poruka za naše sunarodnjake izvan RH koji su zainteresirani pridonijeti unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Francuske - u političkom, kulturnom, gospodarskom, investicijskom i turističkom pogledu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-hrvatima-iz-francuske-protiv-izborne-diskriminacije-nasih-sugradana-izvan

Partnerstvo svih razina vlasti

U Šibeniku je prošlog tjedna predsjednik Plenković predsjedao 3. sastankom Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

- Glasovanjem u Hrvatskom saboru o financiranju lokalne i područne samouprave i Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi na neki smo način kompletirali naše iskreno partnerstvo sa županima i čelnicima jedinica lokalne samouprave. Visoki stupanj razumijevanja i međusobnog povjerenja da radimo za dobro hrvatskih ljudi - neovisno o tome tko pripada kojoj političkoj opciji - već sada se snažno osjeća u našim raspravama.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/partnerstvo-sa-zupanijama-dijalog-i-zajednicki-projekti-za-ravnomjeran-regionalni

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-sibenika-gradani-prepoznaju-kvalitetu-nasih-ljudi-njihove-programe-projekte-i

Novo Posebno stručno povjerenstvo

Predsjednik Plenković je izdvojio da će se danas donijeti odluka o novom sastavu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije.

- Dužni smo zahvaliti se rektorici Dijani Vican, uglednim profesorima i stručnjacima koji su sudjelovali u radu dosadašnjeg Povjerenstva. Od novog Povjerenstva očekujem nastavak intenzivnog rada na provedbi Akcijskog plana kako bismo znanost, obrazovanje i tehnologiju stavili u fokus kao jednu od ključnih strukturnih reformi Vlade RH.

Pravo na mišljenje i komentar

Predsjednik Plenković je osudio prijetnje upućene hrvatskim novinarima te istaknuo da očekuje da one budu procesuirane.

- Želim poslati političku poruku osude prijetnji hrvatskim novinarima, koje su u zadnje vrijeme učestale putem društvenih mreža. Vidjeli ste da policija reagira na te prijetnje. One su jako loše za slobodu govora, za slobodu medija. To su načela od kojih ne odstupamo ni milimetar.

Dodao je da svatko ima pravo na komentar i mišljenje, ali da prijetnje trebaju biti procesuirane sukladno zakonu.