U znak solidarnosti s osobama s Downovim sindromom, kao podršku njihovoj borbi da se integriraju u društvo, svi ljudi dobre volje 21. ožujka - na Svjetski dan osoba sa sindromom Down - nose šarene čarape, a potporu im je pružio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković pokazavši na Facebooku svoju rasparenu kombinaciju.

Osigurati potpunu ravnopravnost

- Danas posebno razmišljamo koliko je važno da se svi zajedno uključimo i osiguramo potpunu ravnopravnost osoba s Down sindromom u našem društvu te kvalitetniju medicinsku zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje - poručio je predsjednik Plenković u svom postu.

Ovaj je datum odabran kako bi označio potrostručenje (trisomiju) 21. kromosoma kod sindroma Down, a šarene su čarape simbol obilježavanja Svjetskog dana - jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti.

Globalna kampanja na društvenim mrežama

U povodu obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down Svjetski savez mladih Europe (World Youth Alliance Europe) i Svjetski savez mladih Hrvatska - u suradnji s fondacijom Jerome Lejeune - organiziraju medijsku kampanju kojoj je cilj podizanje svijesti o osobama sa sindromom Down i njihovoj ulozi u društvu.

U globalnu kampanju na društvenim mrežama koja se naziva 'socksbattle4DS' i kojom se noseći dvije različite čarape obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom uključile su se već mnogobrojne poznate osobe.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/zovko-obiljezila-svjetski-dan-osoba-s-down-sindromom