Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predsjedavao je danas u Splitu u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije sastanku Kriznog stožera. Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku Kriznog stožera sudjelovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader…

Požar lokaliziran i pod kontrolom

Nakon sjednice Kriznog stožera, predsjednik Plenković održao je konferenciju za novinare, na kojoj je prije svega zahvalio vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, te svim građanima koji su se angažirali. Zahvalio je pripadnicima IV. gardijske brigade HV-a, članovima Torcide i svima koji su pomogli na lokaliziranju ovoga požara.

- Požar je tridesetak sati nakon njegovog početka, prema informacijama dobivenim od vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine, sada u najvećoj mjeri pod kontrolom, gasi se i lokalizira zahvaljujući potpori kanadera, air-tractora i helikoptera Hrvatske vojske.

Dodao je da se radilo o jednom od 14 požara koji su u protekla tri dana izbila u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koji su se, uslijed velikih vrućina, suhoga tla i vjetra, brzo proširili.

Koordiniranost vatrogasaca

Predsjednik Plenković istaknuo je solidarnost i kvalitetnu organizaciju svih vatrogasnih postrojbi na razini cijele Hrvatske.

- Vjerujem da ćemo iz ovoga požara, koji je praktički došao do naselja i samoga grada Splita, izvući određene pouke i još unaprijediti sve mehanizme koordinacije nadležnih službi.

Krstičević i Božinović stalno na terenu

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji koordinira čitav sustav nacionalne sigurnosti te ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću, s obzirom da su jučer cijeli dan bili zajedno s ljudima koji su nastojali ugasiti požar.  Posebno je zahvalio županu Blaženku Bobanu i splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari te svim njihovim službama na angažmanu.

Preventivne aktivnosti u okviru strategije

Predsjednik Plenković najavio je da će se, u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti RH, čiji je dio i vatrogastvo, pri izradi svih planova osobito imati na umu ljetni mjeseci - kako bi se na još bolji i učinkovitiji način preveniralo požare, odnosno kako bih ih se ugasilo.

- Hrvatska je mediteranska zemlja, a prema vijestima koje pratimo, nismo nažalost jedini pogođeni požarima tijekom ljetnih mjeseci.

Sanacija šteta

Što se tiče materijalne štete, prema informacijama koje se trenutno prikupljaju, Plenković je izvijestio kako je izgorjelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih. Najavio je da će župan i jedinice lokalne samouprave prikupiti sve informacije i, ukoliko dođe do takve procjene, proglasiti elementarnu nepogodu.

- Vlada RH će nastojati naći sredstva za saniranje šteta: bilo iz već alociranih sredstava, bilo iz proračunske zalihe. 

Temeljita istraga o uzrocima

Na upit novinara o mogućim uzrocima požara, pa i njihovom mogućem podmetanju, predsjednik Plenković kazao je da policijski službenici provode izvide, što nije jednostavno dok požari traju. Najavio je da će doći do temeljite istrage o nastanku požara, ali je kazao da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može govoriti o pravom uzroku.

Sustav dobro funkcionirao

Predsjednik Plenković istaknuo je da je cijeli sustav dobro funkcionirao te da su jučer bili uključeni svi koji su to trebali biti - od vatrogasaca do županijskih službi.

- Dobro je da su svoj prilog dali i navijači i veterani IV. gardijske brigade HV-a. Važno je da angažman svih onih koji žele pomoći bude pod vodstvom onih koji su stručno osposobljeni kako bi najbolje reagirali. Sve je odrađeno u koordinaciji, sustav je reagirao onako kako je trebao. Nije bilo nikakve stihije.

Težak teren i vremenski uvjeti

Na kraju, Plenković je još jednom izrazio poštovanje i zahvalnost požrtvovnosti vatrogasaca koji su na požarištima bili neprekidno, izlažući se pogibeljima na teškom dalmatinskom terenu i vremenskim uvjetima.

OBILAZAK OPOŽARENIH PODRUČJA

Predsjednik Plenković je odmah nakon sjednice Kriznog stožera i konferencije za novinare otišao u obilazak opožarenih područja.