(VIDEO) HDZ je danas na otoku Hvaru započeo izbornu kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna. Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković u jutarnjim je satima posjetio Svirče i Jelsu, a potom je u Starom Gradu - u povodu Dana grada - sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Plenković je na sjednici sudjelovao u svojstvu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove EP-a, budući da je u Bruxellesu, zajedno s gradonačelnikom Starog Grada Vinkom Maroevićem, obilježio veliki jubilej - 2 400 godina Staroga Grada.

Kampanju za parlamentarne izbore danas sam započeo na otoku Hvaru, odakle potječe moja obitelj po očevoj strani, a kako bismo naglasili važnost razvoja i bolje povezanosti hrvatskih otoka - poručio je predsjednik Plenković tijekom posjeta otoku Hvaru.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, predsjednik HDZ-a dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POČETKU KAMPANJE

Započeli smo kampanju na otoku Hvaru. To je važna poruka svim otocima i onim dijelovima Hrvatske koji nemaju jednaku privilegiju kao kontinentalni dijelovi Hrvatske - da budu povezani sa svim zbivanjima u našoj zemlji. Simboli ovog otoka su vinova loza, maslina, lavanda i težak rad naših seljaka i ribara. Čovjek sam koji cijeni svoje korijene, vodit ću računa o otoku s kojeg potječem. S toga sam i prije nekoliko mjeseci s gradonačelnikom Maroevićem i županom Ževrnjom u Bruxellesu organizirao veliki skup Milenijske mediteranske veze između Parosa i Farosa čime smo i široj europskoj javnosti emancipirali bogatstvo otoka Hvara i Staroga Grada. To je jedna od obaveza koju ću raditi kao budući predsjednik hrvatske vlade. Ljetno je vrijeme, specifično za kampanju. Nije, dakle, vrijeme klasičnih brojnih skupova. Želimo biti među hrvatskim narodom, kao dio Europske pučke stranke. HDZ ne bježi od susreta s hrvatskim narodom, za razliku od nekih drugih.

O PROGRAMU I LISTAMA

Zastupam program HDZ-a - vjerodostojan program koji je usmjeren na nova radna mjesta, gospodarski rast, demografsku obnovu i društvenu solidarnost. Sastavili smo kvalitetne liste dokazanih ljudi, s puno novih lica i mladih, koji su u svojim profesijama ostvarili karijere. Imamo ambiciozan plan koji ćemo sutra u Zagrebu predstaviti zajedno sa svih 154 kandidata na listama HDZ-a i naših partnera. Svi imamo svoje životopise, svoja postignuća, stil, stavove i svoju dosljednost, a to će birači itekako prepoznati.

O FINANCIRANJU KAMPANJE

Kada sam preuzeo HDZ, nakon što me izabralo 98 tisuća naših članova, rekao sam da ću se voditi s tri ključna načela u financiranju stranke. Prvo će biti zakonitost, drugo transparentnost i treće odgovornost. Stranka će se također financirati članarinama i donacijama. Sve će biti transparentno. Otvorili smo račun sukladno propisima, limiti po izbornim jedinicama iznose 1,5 milijuna kuna. Znamo, dakle, koji je maksimum i preko toga nećemo ići. U roku ćemo podnijeti DIP-u izvješće o troškovima i financiranju kampanje.

O POLITIČKOJ ODGOVORNOSTI

Oni koji jako dociraju i paze što bi druge stranke trebale raditi, moraju prije svega paziti što su radili njihovi članovi. Prije svega tu mislim na SDP. Ono što je po hrvatskim propisima jedno od glavnih načela kaznenog prava jest presumpcija nevinosti, međutim određena politička odgovornost je u svakom slučaju na strankama, da same podižu ljestvice, ukoliko to žele.

O PRAVIMA MANJINA

HDZ se zalaže za prava manjina, ali i uvažavanje većine - kao što to nalaže članak 8. Ustava. Zadovoljan sam rješenjem koje se provodi unazad dvije godine u Vukovaru. Treba promicati dijalog s manjinama, a ne ga uništavati. Licitiranje sa brojevima tko ima stvarno prebivalište a tko ne, ne pridonosi podizanju povjerenja, dijaloga i tolerancije između manjina i većinskoga naroda. Za to ćemo se intenzivno zalagati.

O VELIKOJ KOALICIJI

Nema velike koalicije. HDZ ide u ove izbore da pobijedi. Nakon toga će tražiti partnere, ukoliko bude trebalo, s onim strankama, s kojima smo podudarni svjetonazorski i programa.

O GOSPODARSTVU

Težište programa HDZ-a su konkurentnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, briga za mlade, dostojanstven život onih u trećoj dobi, briga za najranjivije skupine i kršćansko načelo solidarnosti. U fokus ćemo staviti poduzetnike i napraviti cjelovitu poreznu reformu kojom ćemo rasteretiti naše poduzetnike i građane. Oni će na taj način imati veća primanja. Unijet ćemo optimizam i pokrenuti gospodarstvo. Naša ideja je da Hrvatska do 2020. dosegne stopu rasta od 5 posto.