Vlada je ovaj problem svela na raspravu bez čvrstih argumenata, ali s mnogo sile i emocija uspostavila podjelu Hrvatske na štetu slavonskih županija (Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska,Virovitičko-podravska,Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska). Zbog ovakve podjele, Slavonija će izgubiti veliki dio potpora iz EU fondova - sukus je to poruka s presice održane jučer u prostorijama županijskog HDZ-a u Osijeku

Podjeli Hrvatske na dvije statističke regije, pristigloj iz „kuhinje“ Kukuriku koalicije, oštro su se i bez zadrške usprotivili u osječko-baranjskom HDZ-u.  Županijski stranački  čelnik Ivan Anušić, voditeljica Lokalne akcijske grupe Vuka-Dunav Nataša Tramišak, predsjednik osječke Mladeži Ivan Radić i regionalni asistent zastupnika u Europskom parlamentu Domagoj Mikulić poručili su da je ovakva podjela štetna, nepotrebna i na kraju će dokrajčiti ionako uništeno slavonsko gospodarstvo. 

Milanovićev diletantizam

Vlada je 2012. podijelila Hrvatsku s tri regije (Primorska, Sjeverozapadna i Istočna) na dvije statističke regije (Jadranska i Kontinentalna) što vodi do dugoročnih posljedica za slavonske županije. Već tada je bilo pitanje koliko će Slavonija izgubiti?! Sadašnja kontinentalna Hrvatska nikako ne može biti smislena ekonomska regija, što ukazuje da postoji određeni stupanj neznanja vladajućih! Izjednačili su krajeve s najvećim stopama  nezaposlenosti (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija) s najvećima (Grad Zagreb i Varaždinska županija). Razlike između tih dijelova Hrvatske su drastične!

Sustav koji se trebao temeljiti na preraspodjeli od bogatih siromašnijima doveo je do toga da u razdoblju 2014.-2020. maksimalni intenzitet regionalne potpore koji se može dodijeliti Jadranskoj iznosi 35 posto, a Kontinentalnoj 25 posto. Taj podatak jednostavno znači da će poduzetnik za ulaganje u Slavoniji dobiti čak 10 posto sredstava manje, nego za isto na području jadranske Hrvatske! 

Manje novca iz EU

Novom podjelom prostornih jedinica i izdvajanjem osam slavonskih županija u jednu regiju, te bi  županije  zbog nerazvijenosti ispod 40 posto imale mogućnost korištenja najveće moguće potpore EU u iznosu od 50 posto, a ne sadašnjih 25! Tako bi se poticala ulaganja u Slavoniju i otvaranje prijeko potrebnih novih radnih mjesta! No, postojećom podjelom slavonske su županije gubitnici regionalnih potpora!

Ravnomjeran regionalni razvoj jedan je od glavnih ciljeva razvojne politike svake države. Važnost regionalnog razvoja bitna je i kod nastojanja da se domaće tržište integrira u EU, koja zahtjeva da regionalna politika čini postojanu i učinkovitu osnovu za korištenje novčanih sredstava kroz razne fondove.