Svaki preferencijalni glas za bilo kojeg kandidata ili kandidatkinju je glas za listu HDZ-a i to je ono što mi je najvažnije. Ja sam svaki dan na terenu. Razgovaram s ljudima, slušam njihove probleme. Oduvijek ističem da se političari nikad ne smiju izdizati iznad svog naroda. Tako sam uvijek nastojao djelovati, biti blizak narodu, slušati probleme običnih ljudi! - istaknuo je, između ostalog, zamjenik predsjednika HDZ-a (i 14. na listi za II. izbornu jedinicu) Milijan Brkić u razgovoru za Večernji list pod naslovom „Zoran Milanović nas je posvađao sa svim susjedima i pola Europe“. S Brkićem je razgovarala novinarka Iva Puljić-Šego, a intervju prenosimo u cijelosti:

Što se dogodilo u ovoj kampanji pa vi nosite majicu s imenom Johnnyja Casha, a SDP-ov Maras je htio u drugoj izbornoj angažirati Gazde, kao da se dogodila inverzija?

Formativne, mladalačke godine potkraj bivše države, proživio sam u Zagrebu i zagrebačkoj Dubravi, kvartu Prljavog kazališta, izlazio s društvom, slušao rock, novi val... Osim toga, za razliku od mnogih, uvijek sam s ponosom isticao svoje hercegovačke korijene pa se nitko nije zanimao za moju pripadnost i Zagrebu, ljubavi prema njemu i svom kvartu Dubravi te gradskom asfaltu na kojem sam odrastao... Isto tako, nikad nisam javno iznosio neke privatne preferencije o glazbi koju slušam, filmovima koji su utjecali na mene, nisam izvlačio slike iz obiteljskog albuma... Tako i danas strogo razdvajam svoj politički angažman od obitelji, koju nikad nisam koristio u promotivne svrhe i izlagao je kamerama. Uvijek sam djelovao iz pozadine, kako u Domovinskom ratu, tako i u stranci, ne opterećujući se medijima i uostalom, mnogim lažima koje su se o meni pisale. Inače, Johnny Cash je u svom i životu drugih pronalazio inspiraciju za svoje sjajne pjesme. On je bio poseban čovjek i za mene, jedan od najvećih glazbenika svih vremena. Rado slušam njegovu glazbu. A što se tiče Marasa, moguće da je i on fan Gazda pa ih je zato htio angažirati za kampanju. Možda Maras pokušava glazbom učiniti za Slavoniju ono što nije djelima...

Kažete da ćete u Saboru biti glas naroda, zašto vi više nego neki drugi zastupnik i na čije glasove računate?

Oduvijek ističem da posao političara nije vladati, nego služiti svom narodu. I da se nikad ne smijemo izdizati iznad svog naroda. Tako sam uvijek nastojao djelovati, biti blizak narodu, slušati probleme običnih ljudi. Nisam zaboravio svoje korijene. Uvijek govorim da je samo dragi Bog iznad naroda. Tko god se pokušao staviti iznad naroda, doživio je svoj početak i kraj u istome trenutku. Otkad sam započeo svoj politički put, živim s terenom i znam kako je kad se ljudi osjećaju nemoćni jer drugi odlučuju o njihovim sudbinama, a oni nemaju pravo glasa! E, zato želim biti njihov glas i svi koji me poznaju, znaju da ću taj posao raditi dušom i srcem!

U drugoj izbornoj ćete se za glasove natjecati s Milanom Bandićem, procjene su da pucate na slično biračko tijelo, ali i da vam je konkurencija Zlatko Hasanbegović. Također, drugu izbornu jedinicu analitičari drže odlučujućom za rezultat izbora?

Ne opterećujem se izbornim kombinatorikama niti time što rade drugi kolege, s tim da sam svojim kolegama uvijek na raspolaganju. Mi nismo konkurencija nego momčad. Svaki preferencijalni glas za bilo kojeg kandidata ili kandidatkinju je glas za listu HDZ-a i to je ono što mi je najvažnije. Ja sam svaki dan na terenu. Razgovaram s ljudima, slušam njihove probleme. Evo, uzmite, primjerice, pitanja konačnog dovršetka bilogorsko-podravskog ipsilona, bolje prometne povezanosti Koprivnice, izgradnju nadvožnjaka i pravog centra u Dugom Selu ili rješenje za efikasan prometni sustav Dubrave i Sesveta.

Može li SDP s Narodnom koalicijom i HSS-om zahvatit veći dio biračkog tijela nego na prošlim izborima?

Nakon četiri godine mandata Kukuriku Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem, na prošlim izborima SDP-ova koalicija dosegnula je svoj maksimum. U to sam uvjeren posebno jer su na te izbore išli s pozicije vlasti. Četiri godine njihova mandata obilježili su pad društvenog standarda, iseljavanje mladih i srozavanje ugleda Hrvatske u svijetu. Iz tog mandata izašli smo posvađani sa svim susjedima i pola Europe. A evo iz svega ovih dana čini se da je ta svađalačka, nepristojna i opasna retorika i dalje dio političkog diskursa Z. Milanovića. Vodstvo HSS-a sklopilo je trgovačku koaliciju sa SDP-om nakon što im je obećano mnogo fotelja, što nama nije padalo na pamet učiniti. Veliki broj tradicionalnih birača HSS-a nije podržao takvu odluku, a njihov bivši predsjednik Branko Hrg priključio se listi HDZ-a kao neovisni kandidat. Siguran sam kako će Narodna koalicija dobiti manje mandata nego na prošlim izborima. A HDZ kao stožerna hrvatska stranka izlazi na izbore samostalno te sam siguran da ćemo opet pokazati svoju snagu.

Dobili ste rok od godinu dana da napišete novi diplomski rad, ali na to ste se rješenje žalili. Zašto?

Uvijek sam bio legalist. Ja nisam pravnik, pa ću o tome pričati kao pravni laik, iz srca. Optužili su me, dopustite mi da zadržim svoje pravo braniti se i dokazati nevinost do konačnog pravorijeka kojim ću skinuti ljagu sa svojeg imena. Kao čovjek s legitimitetom dat ću sve od sebe da dođem do konačne pravde. Pravo ili pravda nije dilema - i pravo i pravda!