(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 37. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, među ostalim, izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama - kojim se te potpore povećavaju, u skladu s Izbornim programom HDZ-a i Programom Vlade RH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, očekivano dobre preporuke Europske komisije, pozitivne gospodarske trendove koji pokazuju da se državom upravlja odgovorno i učinkovito…

Konkretna realizacija programa

Kako je odmah na početku uvoda naglasio predsjednik Plenković, realizira se još jedna točka Izbornog programa HDZ-a i Programa Vlade RH - povećanje rodiljnih i roditeljskih potpora.

- Na dnevnom redu danas imamo dvije krupne, osobito važne točke. Jedna se odnosi na demografsku revitalizaciju. Zahvaljujući radu ministrice Nade Murganić, idemo s izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Najvažnije jest to da će roditeljske naknade - koje su za nezaposlene dosad iznosile 1.663 kune - odsad biti 2.328 kuna. A za zaposlene se naknade podižu s 2.660 na 3.991 kuna. Drago mi je da se ministrica Murganić  usuglasila i s ministrom financija dr. sc. Zdravkom Marićem, tako da je ovo proračunski održiv plan. Vrlo konkretna, dakle, realizacija našeg Izbornog programa te Programa Vlade.

https://vlada.gov.hr/vijesti/prvi-sastanak-vijeca-za-demografsku-revitalizaciju-vlada-ce-kontinuirano-provoditi-demografsku-politiku/20630

Bolji uvjeti za životinje u skloništima

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je nacrt Zakona o zaštiti životinja, a koji su podržale i nevladine udruge.

- Druga je točka isto tako iznimno važna i dobra. Radi se o prijedlogu Zakona o zaštiti životinja koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem. Prijedlog ide in favorem boljih uvjeta - a isto tako dugog života - malih prijatelja u skloništima. Drago mi je da su nam i udruge prijatelja životinja dale podršku za ovu inicijativu.

Očekujemo dobre preporuke EK

Vezano za pozitivna gospodarska kretanja - primjerice, rast BDP-a, rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti - predsjednik Plenković naglasio je da očekuje da će sredinom lipnja Hrvatska izaći iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

- Već početkom idućeg tjedna možemo očekivati vrlo jasne, dobre preporuke Europske komisije o izlasku Hrvatske - i to sredinom lipnja - iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. Zahvaljujem ministru financija, ministrici gospodarstva i svima vama te hrvatskom gospodarstvu jer smo zajednički postigli rezultate u fiskalnoj konsolidaciji i odgovornoj proračunskoj politici. Ovo što slijedi je potvrda izvrsnih, pozitivnih gospodarskih trendova - koji se očituju u kontinuiranom rastu BDP-a i znatnom rastu zaposlenosti. Imamo, dakle, trenutno 53.000 više zaposlenih nego prije dvije godine. Smanjena je nezaposlenost - ispod 200.000 ljudi. Očekivanja su da će u turističkoj sezoni to biti još i niže. Rastu industrijska proizvodnja, izvoz, potrošnja… porezna reforma daje učinke. Svi su ovi pokazatelji jasan indikator dobrog smjera kojim ide Hrvatska i potvrda aktivnosti koje poduzima Vlada RH.

Nova tvornica u Koprivnici

Predsjednik Plenković je prije nekoliko dana u Koprivnici otvorio novu Belupovu tvornicu - u koju je uloženo više od 530 milijuna kuna.

- Drago mi je da sam proteklih dana - zajedno s ostalim ministrima, posebice s potpredsjednicom Vlade RH dr. sc. Martinom Dalić i ministrom zdravstva prof. dr. sc. Milanom Kujundžićem - bio u Koprivnici. Otvorena je nova tvornica u okviru Belupa. Zahvaljujem i bivšoj i aktualnoj upravi na mudroj i planiranoj odluci - koja podiže i kvalitetu i nove lijekove, a isto tako izvozno orijentiranu aktivnost ove tvornice. Orijentiranost na proizvodnju je najbolje jamstvo našega gospodarskog rasta.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-kreirat-cemo-okvir-za-jos-kvalitetniji-rad-belupa-i-podravke-perjanica-hrvatskoga-gospodarstva/20678

Zaključno, predsjednik Plenković je poručio da se nastavljaju sve aktivnosti Vlade RH - sa svime onim što je relevantno za hrvatske ljude.