Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, istaknula je, nakon 6. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju kojom je predsjedao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, da će se naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci korištenja od 1. travnja 2020. povećati sa sadašnjih 3.991 na 5.600 kuna.

Predstavljajući nove mjere za 2019. godinu, ministrica Murganić naglasila je da su u odnosu na zatečeno stanje povećali roditeljsku naknadu za 110 posto, a bit će obuhvaćeno između 60 i 65 posto korisnika naknada.

- To je jedna od najznačajnijih mjera, mjera koja je izuzetno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada - ustvrdila je Murganić na konferenciji za novinare.

Podsjetila da je 1. srpnja 2017. donesen zakon o izmjenama i tada su povećane i rodiljne i roditeljske naknade za nezaposlene, a za zaposlene se išlo na povećanje za drugih šest mjeseci sa 2.663 na 3.991 kunu.

Idemo prema potpunom delimitiranju naknada

- Cilj nam je bio u programu ove Vlade da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, uvijek vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održivosti neke mjere. Mjeru donijeti pa je nakon nekog vremena ukidati je svakako nepopularno i bilo bi štetno.

- Danas smo donijeli odluku da ćemo od 1. travnja iduće godine, roditeljsku naknadu za drugih šest mjeseci limitirati na 5.600 kuna. Mi smo time drugi puta povećali naknadu, a u odnosu na zatečeno stanje, povećali smo roditeljsku naknadu za 110 posto. Obuhvatit ćemo između 60 i 65 posto korisnika roditeljskih naknada - rekla je Murganić, dodavši da je to jedna od najznačajnijih mjera koja je u javnosti jako dobro prihvaćena već prilikom prvog povećanja.

Naglasila je da je jačanje materijalnog položaja kroz naknade mladim obiteljima izuzetno značajno te je podsjetila da je prošle godine donesen zakon o dječjem doplatku kroz koji je povećan cenzus i proširen krug korisnika doplatka, odnosno samim time i djece.

Izgradnja i poboljšanje materijalnih uvjeta vrtića

- Kada tome dodamo sve što smo učinili kroz izgradnju vrtića, kroz poboljšanje materijalnih uvjeta vrtića, kroz potpisivanje ugovora za izgradnju 200 novih vrtića iz EU fondova, onda možemo reći da smo stvorili dobre temelje za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Važno nam je da smo na neki način približno kompenzirali onaj manjak sredstava koji roditelji imaju kada ostaju duže sa svojim djetetom.

Dodala je da se već s prvim povećanjem drugog dijela roditeljskog dopusta u jednoj godini povećao broj korištenja.

- Dakle cilj da roditelj ostane s djetetom u onoj dobi kada je dijete najmanje i roditelj mu treba smo već ovime postigli.

Produženi boravak u školama

Murganić je istaknula da je na šestoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju definirano da će od iduće školske godine krenuti projekt, pilot program - produženi boravak u školama, u onim školama u kojima ih nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Za tu svrhu osigurano je 70 milijuna kuna.

- Na taj način ćemo sada s boravkom, kroz odgojno obrazovne procese i kroz igru obuhvatiti i stariju generaciju. Europski socijalni fond će na taj način se pridružiti i onih 318 milijuna koje smo koristili za programe i poboljšanje uvjeta u vrtićima - kazala je Murganić, podsjetivši da su ta sredstva usmjerena na nove programe i zapošljavanje u vrtićima.

Slijedeća aktivnost koja je usmjerena na male je projekt koji se odnosi na sufinanciranje rada u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene, na način da im se pomogne u financiranju odgajatelja, odnosno dva zaposlenika kako bi se omogućio kontinuirani rad vrtića i u slabije razvijenim i ruralnim područjima.

U pripremi i ostali projekti

Murganić je istaknula da se na Vijeću razgovaralo i o drugim projektima koji su već u pripremi, ali još nisu u realizaciji kao što je „Dječja kartica“, projekt „Poslodavac - prijatelj obitelji“, a razgovaralo se i o strategiji demografske revitalizacije, kao i o načinu kako doprijeti do javnosti i informirati javnost o brojnim aktivnostima na području demografske revitalizacije.

Upitana je li se moglo nešto brže učiniti, ministrica Murganić ponovila je da je ova Vlada u svome dosadašnjem mandatu dva puta povećavala naknadu.

- Prije 1. srpnja 2017. godine, devet godina naknade se nisu povećavale.

Ozbiljan pristup problemu

Sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju, među ostalima, nazočili su i prof. Anđelko Akrap, posebni savjetnik predsjednice Republike za demografsku obnovu te posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić.

Nakon sastanka istaknuli su da područje demografskog oporavka zahtijeva dugoročne mjere, ne donose brze rezultate, pohvalivši napore koje ulaže ova Vlada.

- Moramo se suočiti s problemima i, koliko je moguće, preokrenuti demografske trendove - rekao je prof. Akrap.

Akademik Kusić naglasio je da je današnja sjednica pokazala da se tom problemu pristupilo jako ozbiljno.

- Svi segmenti društva su uključena, gotovo sva ministarstva u tome sudjeluju. Radi se sustavno, a to moraju nastaviti sve vlade.