Neslavno je završilo još jedno SDP-ovo „lomljenje“ struke i zdravog razuma. Dakako, riječ je o SDP-ovom diletanskom, nepotrebnom i prije svega skupom tzv. masterplanu bolnica. Valja podsjetiti da je naš Odbor za zdravstvo, na čelu s prof. dr. sc. Antom Ćorušićem, konstantno i argumentirano upozoravao na štetnost i neprovedivost tog tzv. masterplana. Evo, sad je i Milanović priznao (skupu) pogrešku i  - odustao. I završi tako tzv. master plan u ropotarnici SDP-ovih pompozno predstavljanih „reformi“.

Ćorušić je danas uime Odbora za zdravstvo odaslao priopćenje u kojem se osvrnuo na otužne SDP-ove igrarije hrvatskim zdravstvenim sustavom. Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

U vjetar bačenih 200.000 eura

Odbor za zdravstvo nije iznenađen odlukom o povlačenju  tzv. masterplana iz saborske procedure. Podsjećamo da smo cijelo vrijeme vjerodostojno tvrdili da je plan  i „diletantski“ i avanturistički“. Sada je jasno da je SDP-ova vlada - nakon što je mjesecima gurala glavu u pijesak! - suočena s nedvojbenim činjenicama priznala pogrešku i odustala. Vlada je, dakle, priznala bacanje u vjetar 200.000 eura poreznih obveznika, koliko je za izradu famoznog plana plaćeno grupi liječnika iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. A javnosti poznatijim kao tzv. francuskim konzultantima. Izjava ministra Varge da se plan povlači privremeno i samo u jednom dijelu, obično je politikanstvo i pokušaj manipuliranja javnosti s ciljem izbjegavanja odgovornosti odnosno umanjivanja političke štete. 

Eksperiment preko leđa građana

Napominjemo da je upravo Varga, od kada je postao ministar, kontinuirano isticao da je tzv. masterplan promašaj te da njegova primjena ne bi donijela planiranu uštedu od 400 milijuna, već gubitak od čak 2 milijarde kuna! Propali nacionalni plan za razvoj bolnica samo je jedan u nizu primjera nepromišljenog glavinjanja i nekompetenosti vladajuće koalicije, kao i cjelokupni dosadašnji pokušaj zdravstvene reforme čiju će cijenu u konačnici platiti svi građani.

Liječnici nisu parije

Odbor za zdravstvo na svojoj sjednici održanoj jučer jednoglasno se usprotivio novom Zakonu o reprezentativnosti, izglasanom na sjednici Sabora dan ranije. Ovakav pravni akt je grubi pokušaj ukidanja socijalnih prava liječnika zaposlenih u javnom zdravstvenom sustavu! Primjenom izglasanog zakona liječnike se pretvara u potpuno obespravljenu društvenu skupinu. Zakon smatramo posebno neprimjerenim u vrijeme posvemašnje krize zdravstvenog sustava, suočenog s masovnim odlaskom liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo. Ukidanje prava liječnika zasigurno će dodatno potaknuti mnoge od njih da se pridruže brojnoj koloni onih koji odlaze!

Prozirno zataškavanje problema

Sveopće pomanjkanje zdravstvenih djelatnika u konačnici će ugroziti pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite.  Hrvatska demokratska zajednica zdravlje građana smatra društvenim prioritetom od posebnog interesa, te je ovakav zakon u potpunoj suprotnosti s nacionalnim interesima. Oduzimanje prava jednoj od obrazovanijih  skupina u sustavu vidimo samo kao pokušaj da se zataškaju nagomilani problemi. U potpunosti podržavamo legitimne zahtjeve liječničkih udruga da se položaj i prava liječnika odrede isključivo u dijalogu s njihovim legalno izabranim predstavnicima i na pravičan način.