Povratak aviona MiG 21 legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina plod je odlučnog rada Vlade i diplomacije. Odlučili smo vratiti jedan od ključnih simbola Domovinskog rata, i u tome smo uspjeli! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u kraćem obraćanju na svečanosti „Povratak pobjednika“ ispred Ministarstva obrane:

- Svi smo pomogli na svojim razinama. I ministar obrane, i ministrica vanjskih poslova, i naša vojna i obrambena diplomacija, svi su zadnje dvije i pol godine radili - vrlo tiho, ali sustavno - da se u Hrvatsku vrati znameniti zrakoplov.

Poruka hrabrosti, snage, domoljublja

Naglasio je da je u listopadu 1991. Rudolf Perešin svojim odvažnim postupkom, prelijetanjem u Klagenfurt, poslao snažnu poruku cijelom svijetu, hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu, i ali isto tako i velikosrpskom agresoru, da ćemo pobijediti u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu!

- Poslao je poruku slobode, hrabrosti, snage, domoljublja, svega onog što je krasilo njega kao čovjeka i svega onog što je krasilo hrvatske branitelje koji su Lijepoj Našoj donijeli slobodu i neovisnost!

Mladim generacijama o vrijednostima Domovinskog rata!

Istaknuo je i važnu ulogu Rudolfa Perešina u oslobodilačkoj Vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, koju će Hrvati zauvijek pamtiti:

- Svoj je život dao za Hrvatsku, za nju je dao sve. Na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu, na heroje i junake Domovinskog rata snažimo hrvatsku vojsku i policiju, da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a da mladim generacijama šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskog rata!

Da se nikad ne zaboravi!

Zahvalivši obitelji, ministru obrane, ministrici vanjskih i europskih poslova, kao i svima koji su pridonijeli da se avion vrati u Hrvatsku, predsjednik Plenković je istaknuo da je priča o Rudolfu Perešinu i njegovom avionu priča o hrvatskoj slobodi.

Da se nikad ne zaboravi!