Uoči današnje sjednice Užeg kabineta Vlade RH ministar financija dr. sc. Zdravko Marić osvrnuo se u izjavi za medije na aktualne teme. Komentirao je, između ostalog, najavljenu poreznu reformu.

- Vjerujem da će porezna reforma dobiti podršku u Vladi i da će svi biti pozitivno iznenađeni! Mi ćemo na razini Vlade raspraviti poreznu reformu. Prvo ću s predsjednikom Vlade raspraviti, ostatkom Vlade i koalicijskim partnerima, a nakon toga - vjerujem da će tijekom srpnja biti spremna za slanje u javnu raspravu - naglasio je.

Sinergijski učinak

Na pitanje novinara o rasterećenju plaća, kazao je: 

- I to se razmatra. Nije samo stvar neizravnih poreza, već i onih izravnih. Vidjeli smo efekt prvog kruga, ali moram jasno reći da porezno rasterećenje ne znači nužno odmah povećanje neto plaća, ali ima svoje pozitivne efekte - koji bi se trebali preliti na povećanje standarda hrvatskih građana. Stalno zagovaram jednu vrstu razgovora i konsenzusa - jedino sinergijskim djelovanjem možemo utjecati na povećanje plaća. To je, u konačnici, bit cijele ove priče.

O Uljaniku - finalizacija plana restrukturiranja

Vezano za brodogradilište „Uljanik“, naglasio je intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom.

- Imali smo interni sastanak, bili su predstavnici Uljanika - intenzivno radimo na finalizaciji plana restrukturiranja i kanimo slati u Bruxelles, imamo već dosta intenzivnu komunikaciju s EK, koju moramo imati kao sugovornika. Stvari se razvijaju, tema je evidentno kompleksna. Bit ćemo konstruktivni, tražiti način i rješenje - znamo što znači brodogradnja za Pulu, Istru i dvije hrvatske županije. Pokušavamo sve napraviti kako bi plan restrukturiranja dobio „zeleno svjetlo“ i uspio zaživjeti. Uvijek sam optimist, tako i na ovom području, iako ovo nije moj resor, gledajući s obzirom na to da se radi o potporama moram na neki način biti uključen.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/intenzivno-se-radi-na-finalizaciji-plana-spasavanja-uljanika-foto-20180718

O uspjehu Vatrenih & pozitivnom momentumu

Jedno od pitanja odnosilo se i na ozračje u Hrvatskoj nakon sjajnog uspjeha naših Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji te velebnog, nezaboravnog dočeka u Domovini:

- Trebali bismo i morali iskoristiti pozitivnu klimu. Neke se stvari već vide - ne samo poruke koje čujemo ne samo od nogometaša, već i bilo i puls naroda. Izuzetno mi je drago da hrvatski narod proživljava ovakve trenutke. Ovaj bi se pozitivni momentum trebao odraziti i na neka druga pitanja, poglavito ona gospodarska.

O nacionalnom stadionu

Vezano za nacionalni stadion, ministar financija dr. sc. Marić je kazao:

- Kao dužnosniku u Vladi nije na meni da promišljam o izgradnji nogometnog stadiona. No, ja sam dijelom i veliki sportski fanatik te mislim da je nešto toga tipa dobro, ali treba voditi brigu o poslovnoj i financijskoj održivosti, te o ulaganju u ukupnu sportsku infrastrukturu. Potrebno je, dakle, izgraditi infrastrukturu te prikladno honorirati cijeli trenerski kadar. Riječ je o cijelom jednom složenom sustavu - koji trebamo gledati vezano za djecu i cijelu Hrvatsku. Imamo zdrav temelj za raspravu i donošenje konkretnih odluka.

Izjavu ministra financija dr. sc. Zdravka Marića u cijelosti možete pogledati na poveznici:

http://hr.n1info.com/a317875/Vijesti/Maric-Bit-ce-svi-ugodno-iznenadjeni-oko-porezne-reforme.html

NAKON DVADESET GODINA, VATRENI SU NAS VRATILI NA KARTU SVIJETA!

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić nedjeljno finale Svjetskog nogometnog prvenstva pratio je s tribina stadiona u Moskvi. Za N1 je komentirao da je izuzetno sretan i ponosan te da su Vatreni pokazali hrabrost, odlučnost i sjajnu igru.

- Nakon dvadeset godina naši su nas dečki vratili, ne samo na nogometnu, nego na kartu svijeta. Nema nikog u Hrvatskoj tko može napraviti takvu promidžbu - kao što mogu naši sportaši. Nikad im to nećemo zaboraviti.

http://hr.n1info.com/a317395/Vijesti/Maric-Nakon-dvadeset-godina-vratili-su-nas-na-kartu-svijeta.html