U povodu 97. obljetnice rođenja utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države dr. Franje Tuđmana, izaslanstvo naše stranke položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Izaslanstvo, u kojem su bili i kandidati Plave skupine HDZ-a  za izbore za Europski parlament, predvodio je predsjednik Andrej Plenković.

Državnik & vizionar

- Još jednom se prisjećamo prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zahvaljujući čijem je vodstvu i vizionarskom pogledu stvorena moderna i slobodna hrvatska država. Kako vrijeme odmiče, tako njegovo djelo i njegova državnička mudrost postaju sve veći, a respekt prema njemu sve jasniji i rašireniji - poručio je Plenković.

Dodao je da ćemo 2019. obilježiti i 20. obljetnicu Tuđmanove smrti te 30 godina od osnutka HDZ-a, najveće i najsnažnije hrvatske političke stranke, koja je - na čelu s Tuđmanom - predvodila Lijepu Našu prema demokraciji, samostalnosti, neovisnosti i slobodi te trasirala njen put u EU i u NATO.

Vrlo dobra inicijativa predsjednice

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH komentirao je, na upit novinara, prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o uvođenju novoga državnog odlikovanja - Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom:

- Inicijativa je vrlo dobra, predsjednik Tuđman to zaslužuje 20 godina nakon svoje smrti. U fazi smo konzultacija o promjeni odgovarajućeg zakona i u tome se slažemo.