(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a susreo se tête-á-tête s papom Franjom tijekom svog službenog posjeta Vatikanu, a potom je Andrej Plenković sa svojom obitelji i hrvatskim državnim izaslanstvom bio na audijenciji kod Svetog Oca.

Prema najavama, Plenković je u razgovoru pozvao Svetog Oca da posjeti Hrvatsku, a s njim je razgovarao i o okončanju postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca - o čemu će konkretnije biti riječi u izjava za medije u 12:45.

Plenkovićev dar - kip svetog Josipa s Isusom

Svetom Ocu predsjednik Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom - djelo akademskog slikara Stipe Sikirice. Papa Franjo je na spomendan svetoga Josipa 19. ožujka 2013. godine, naime, služio prvu svetu misu svog pontifikata, a i Hrvatski je sabor prije 330 godina proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda

Tijekom posjeta Vatikanu, Plenković će se susresti i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom te obići Baziliku sv. Petra.

S vrhbosanskim nadbiskupom

Obići će, oko 13:15, Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima te se susresti s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem.

Službeni posjet Svetoj Stolici započeo je sinoć susretom Plenkovića s predstavnicima hrvatske zajednice u Veleposlanstvu Hrvatske u Rimu.