Predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dala je izjavu za brojne okupljene novinare nakon sjednice Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a u Središnjici naše stranke.

Jačanje zakonodavnog okvira

Kako je naglasila ministrica i predsjednica naših „Katarina“ Nada Murganić, tema Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a bila je potvrđivanje Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - o kojoj se sada razgovara na svim našim stranačkim tijelima te je izuzetno prisutna u javnosti.

- Članice su raspravile predloženi dokument i u skladu sa svim orijentacijama iz Programa HDZ-a složile su se da je to zakonodavni okvir u kojem se jača zaštita od nasilja nad ženama i u obitelji. Vrlo vrijedan dokument te smo ga podržali. Razlog - svjesni smo činjenice da je nasilje itekako prisutno u društvu. Statistički podaci o nasilju nad ženama su nerazmjerno nepovoljni u odnosu na ženu. Sva nastojanja - koja imamo kao društvena zajednica i država - da se to ublaži i spriječi, prema podacima, nisu dostatna.

Osnaživanje prevencije

Nema samo Hrvatska problem s nasiljem, imaju ga i druge države - dodala je.

- Zbog toga su nastali ovakvi međunarodni dokumenti. Smatramo da je Konvencija Vijeća Europe značajna i stoga što daje čvršći zakonodavni okvir u kojem će se jačati prevencija - koja je najznačajnija u smislu borbe protiv diskriminacije, stigmatizacije i priznavanja različitosti. Napomenut ću da je upravo Vlada - kada je HDZ bio na vlasti - donijela dokumente u kojima se jasno izrazilo opredjeljenje protiv nasilja i protiv diskriminacije.

Vrijednost više

Naglasila je da je potrebno poraditi na zaštiti žrtve - žrtvu osnažiti, ukloniti je od nasilnika, ali i dati psihosocijalnu potporu.

- Žrtvi je potrebno dati i ekonomsku potporu - jer vrlo često se žrtva vraća nasilniku iz razloga što nema riješenu egzistenciju. Potrebno je jače kroz zakonodavne okvire odrediti se kažnjavanju nasilnika. To je, dakle, ono zbog čega smatramo da je ovaj dokument vrijednost više. Upravo ga mi žene trebamo bezrezervno podržati.