Milanović vodi najgoru vladu u povijesti Hrvatske. No prozivati čovjeka zato što je na dan ili dva odveo djecu na skijanje, s druge strane, mogla bi biti demagogija. Isto kao što je i prozivanje predsjednika RH zbog operacije oka bilo dijelom demagogija. Ni HDZ, ni ja osobno, na tom pitanju zasigurno nećemo pokušavati hvatati političke poene. Jer, i previše je „materijala“ zbog kojih možemo argumentirano kritizirati Vladu. I Josipovića, naravno - istaknuo je predsjednik Karamarko u jučerašnjom intervjuu za RTL

Sinoć je u RTL-u Danas emitiran opširni razgovor s predsjednikom HDZ-a. Teme - aktualne: rebalans proračuna i nove Vladine opsjene; "mjere uštede" kao još jedan SDP-ov udar na ionako osiromašene građane; HDZ-ova pobjednička eurolista i naš pobjednički kandidat na predsjedničkim izborima; Savez za Hrvatsku kao sredstvo raskoljavanja desnoga biračkog tijela...

Intervju s Tomislavom Karamarkom, koji je vodila novinarka Nataša Božić, snimljen je u Središnjici HDZ-a. Prenosimo, u sažetom obliku, neke od naglasaka:

O PREMIJEROVU SKIJANJU

Milanović vodi najgoru vladu u povijesti Hrvatske, pa s pravom možemo zaključiti i da je najgori premijer. Sigurno mu nije ugodno. Sigurno je umoran. Svakom je čovjeku povremeno potreban odmor. A je li baš odabrao pravi trenutak za skijanje? Njegovi PR-ovci očito nisu dobro odradili posao jer to javnost nije dobro prihvatila.

No prozivati čovjeka zato što je na dan ili dva odveo djecu na skijanje, s druge strane, mogla bi biti demagogija. Isto kao što je i prozivanje predsjednika RH zbog operacije oka bilo dijelom demagogija. Ni HDZ, ni ja osobno, na pitanju premijerovog skijanja zasigurno nećemo pokušavati hvatati bilo kakve političke poene. Jer, i previše je „materijala“ zbog kojih možemo argumentirano kritizirati Vladu. I predsjednika Josipovića, naravno.

O REBALANSU PRORAČUNA

Kad je u pitanju proračun, govorimo o pokojniku. Kako volim reći - limun je iscijeđen. I vrlo je teško sada naći što bi se trebalo rezati - da li mirovine, da li plaće? Uostalom, naum je vrlo opasan. Ne može se riješiti problem deficita tako da samo režemo. Što će onda SDP rezati za dva mjeseca? Uistinu je neozbiljno da proračun koji su izglasali u prosincu moraju mijenjati već u veljači.

Problem je nastao na samom početku: Vlada je trebala stimulirati poduzetnike, stimulirati proizvodnju, otvaranje radnih mjesta, izvoz… a ne cijelu Hrvatsku zagušiti novim porezima. Raznim mjerama morali su potaknuti potrošnju, što za sobom povlači širenje proizvodnje.
A vi novinari uvijek pitate „što sad?“. Sad je gotovo. Nema čarobnjaka koji bi im mogao pomoći kad je deficit toliki. Pacijent je već mrtav, nemoguće ga je oživjeti. Pravo pitanje je nešto sasvim drugo - pacijenta nisu smjeli odvesti u smrt. I opet sve treba početi iznova: treba hitno sniziti poreze.

O REFORMI ZDRAVSTVA

Podržat ćemo svaku racionalnu, korisnu reformu ove vlade. I to otvoreno kažem pred cijelom javnosti. No to nije slučaj s reformom zdravstva. Iz jednostavnog razloga jer je parcijalna. Grubo rečeno, sve se svodi na to da su oni smanjili broj bolnica i uprava.

O EUROPSKIM IZBORIMA

U ovom trenutku još nismo odlučili tko će nositi listu HDZ-ove koalicije, pa Vam i ne mogu odgovoriti hoće li to biti gospođa Kolinda Grabar Kitarović. No imat ćemo, što mogu zajamčiti, odličnu listu. Rekao bih da čak imamo i gužvu, previše dobrih potencijalnih kandidata. Siguran sam i da će naša koalicija ponovno osvojiti najmanje šest mjesta u EP-u, što bi bio napredak s obzirom da je broj hrvatskih mandata smanjen s 12 na 11.

O PREDSJEDNIČKOM KANDIDATU

Potpuno su izmišljene i zlonamjerne priče da nas je gospođa Grabar Kitarović odbila za kandidaturu za predsjednicu države. Često smo u kontaktu, s njom smo nekoliko puta razgovarali i o takvoj mogućnosti, no HDZ ima nekoliko kvalitetnih, pobjedničkih kandidata. Ako gospođa, na kraju, bude naš odabir, bit će to s pravom: doista smo ponosni na sve što je ona ostvarila u diplomatskoj karijeri i sad u NATO-u.

O „ANKETAMA“

Izbori su jedina vjerodostojna anketa. Naši izborni rezultati demantiraju sve te „ankete“. Stalno sam na terenu, radim s ljudima, i itekako osjetim njihovo raspoloženje spram HDZ-a i - što stavljam u drugi plan - mene osobno. U svibnju će se opet pokazati da smo daleko popularniji od ovih za koje „ankete“ uporno tvrde da su tobože popularniji od nas.

Cijeli intervju predsjednika Karamarka možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1081163/najgori-premijer-u-povijesti-n...