Odlično da je predsjednik Plenković odlučio u I. jedinici biti prvi na listi jer je time pokazao da se ne boji suočiti s političkim suparnicima * SDP nudi stari program - s kojim je već jednom izgubio izbore * Priče o velikoj koaliciji lansiraju neki koji time bez bilo kakvog vlastitog programa žele pridobiti birače. Postizborne koalicije HDZ-a sa SDP-om neće biti! * Milanović je na hrvatske branitelje slao specijalnu policiju, a sad im se pred izbore dodvorava * Mnogi potezi srbijanskog vodstva ne jamče da je njima uistinu stalo da postanu dio EU - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u razgovoru za Jutarnji list. S njim je razgovarala novinarka Vanja Nezirović, a intervju prenosimo u cijelosti:

Kako komentirate snimku Milanovićeva razgovora s braniteljima?

Milanović se fingiranom žestokom retorikom pokušava dodvoriti hrvatskim braniteljima, a u četiri godine mandata ni njemu, ni Vesni Pusić nije niti palo napamet da ijednim potezom ospore taj srbijanski zakon i branitelje zaštite od pravne nesigurnosti. Na hrvatske je branitelje slao specijalnu policiju i tvrdio da su u većini podobrazovana sirotinja. A sada im se pred izbore dodvorava. Kojeg li licemjerja! Pritom rabi potpuno neprimjeren rječnik prema Srbiji.

Kako vi gledate na situaciju sa Srbijom?

Njihovo vodstvo neprestano zaoštrava odnose s Hrvatskom i doslovce huška narod na Hrvatsku. Ne znam koji je razlog: je li unutarnji politički ili neki drugi, ali to nije europsko ponašanje. I, ako oni uistinu žele, a tvrde da žele, postati članica EU, onda se to ne može postići takvim ponašanjem.

Što mislite o njihovu zakonu o ratnim zločinima?

To nije zakon o univerzalnoj nadležnosti kakav imaju neke države, nego hibridni zakon koji proširuje nadležnost srpskih sudova na isključivo države nastale iz bivše Jugoslavije. Uzimaju, dakle, sebi za pravo da oni prosuđuju, presuđuju, ljudima iz država nastalih iz bivše Jugoslavije za navodne ili moguće zločine koji su se dogodili na teritorijima tih država, što je potpuno neprihvatljivo, osobito zato što je upravo Srbija bila agresor. Morat će to izmijeniti ili neće moći ući u EU, ako im je uopće stalo do ulaska jer, nažalost, mnogi potezi trenutačnog srpskoga vodstva ne jamče da je njima uistinu stalo da postanu dio EU.

Istovremeno Šešelj najavljuje dolazak u Hrvatsku s diplomatskom putovnicom.

Još jedan primjer neeuropskog ponašanja. On slobodno djeluje u Srbiji, politički, i to je njima očito prihvatljivo. Srbija odbija suradnju s Haaškim sudom i to je glavni haaški tužitelj jasno rekao u svom izvješću...

Ali upravo ga je taj sud i pustio na privremenu slobodu?

Da, kao teško bolesnog i kao gotovo pred smrt, a vidimo što se događa i kako on funkcionira.

Vi ste imali nezgodnu diplomatsku situaciju prilikom posjeta Republici Srpskoj?

Bio sam u službenom posjetu, ne ulazim u to jesu li to napravili namjerno ili ne, ali neprihvatljivo mi je bilo takvo ponašanje. Jer, prvo, prilikom posjeta nije me dočekao predsjednik nego potpredsjednica, drugo, na stolu prilikom razgovora nije bilo zastave zemlje gosta, što je uobičajeno, ali prešao sam preko toga jer mi je bilo stalo da razgovaramo o vrlo teškom položaju Hrvata u Republici Srpskoj, te, treće, potpredsjednica me pitala bih li dao izjavu za medije, iako nije bila predviđena protokolom, pristao sam, izašli smo, a onda sam primijetio da iza govornica stoje samo dvije srpske zastave, bez zastave BiH, ali i bez hrvatske zastave. Skrenuo sam im pozornost na to, ali nije ih to dirnulo, pa sam odbio dati izjavu.

Mediji su izvijestili da ste ovih dana primili kontroverznog austrijskog političara Norberta Hofera na njegov zahtjev?

On je potpredsjednik austrijskog parlamenta, točno je da ga se drži kontroverznim, ali on je i kandidat za predsjednika Austrije. Kratko smo razgovarali, uglavnom o odnosima između parlamenata. Rekao mi je i da je njegova supruga porijeklom gradišćanska Hrvatica, pa njegov tast tečno govori hrvatski. I to je sve, nismo raspravljali o njegovim političkim stavovima.

Jeste li zadovoljni četvrtim mjestom na listi u I. izbornoj jedinici?

Jesam, iako su neki pokušavali, u očitoj nervozi zbog trenda rasta rejtinga HDZ-a, unijeti razdor u HDZ izmišljajući da su čuli da sam nezadovoljan. Odlično da je predsjednik Plenković odlučio u I. jedinici biti prvi na listi jer je time pokazao da se ne boji suočiti s političkim suparnicima, a to sam mu i sam predlagao. Drugi je glavni tajnik stranke, što je opet logično, a treći predsjednik naše partnerske stranke HSLS-a.

Iz Mosta dolaze poruke da sumnjaju u Plenkovićevu snagu unutar HDZ-a jer tumače da je samo uskočio u funkciju predsjednika, a da su uz njega ostali isti kadrovi.

Potpuno netočno. Jer, kad pogledate liste, upravo je u njima velika razlika, dok su na listama SDP-a sve isti ljudi, dokazani gubitnici na prošlim izborima, po našim izbornim jedinicama imamo čak sedmero novih nositelja, od čega dvije žene - dvostruko više nego SDP-ova koalicija. Također, SDP nudi stari program - s kojim je već jednom izgubio izbore - dok smo mi detaljno razradili sveobuhvatni program gospodarskog rasta, zapošljavanja, demografske obnove i društvene pravednosti - program na dobrobit svih hrvatskih građana.

Ali govorimo o listama HDZ-a?

Liste HDZ-a su bitno promijenjene; ima više žena, mladih školovanih ljudi, od kojih su mnogi i izvanstranački, sukladno Plenkovićevoj politici uključivosti.

I vi ste bili neuspješna Vlada zadnjih šest mjeseci?

Slažem se, ovih šest mjeseci nije baš bilo previše uspješno, ali to je bila Vlada koja nije bila samo HDZ-ova, a ne mogu se ni uspoređivati mjeseci s četiri godine. Uostalom, ova je Vlada zaslugom ministra financija Zdravka Marića u samo pola godine smanjila proračunski deficit za pet milijardi kuna u odnosu na lani.

Kako je vama izgledala ta Vlada?

Moram priznati da sam kao predsjednik Sabora bio svjestan niza problema koje ima Vlada. Upravo zato što u Sabor zbog dosad neviđenog modela suradnje s Mostom nisu stizali u dovoljnoj mjeri novi prijedlozi zakona koji bi išli u smislu pravih reformi koje trebaju Hrvatskoj, pa smo ponekad raspravljali o izvješćima iz prošlih godina, a ne o zakonima.

Je li HDZ tada trebao reći ne Mostu?

Teško je govoriti o prošlosti, neke stvari su sigurno mogle biti bolje riješene, ali što se sadašnje situacije tiče, HDZ sigurno neće pristati na bilo čije ucjene. Mi držimo da premijer mora biti predsjednik najjače stranke - a to će biti Andrej Plenković. Siguran sam da će HDZ sastaviti stabilnu Vladu koja će i realizirati naš program gospodarskog rasta.

Ako dođe do ucjena, je li velika koalicija rješenje?

Ne, priče o velikoj koaliciji lansiraju neki koji time bez bilo kakvog vlastitog programa žele pridobiti birače. Postizborne koalicije HDZ-a sa SDP-om neće biti.

A s Mostom?
HDZ je otvoren za suradnju sa svim strankama poslije izbora na načelu programske i svjetonazorske bliskosti.

Kako gledate na Karamarkov odlazak?

Karamarko se povukao, bio je svjestan situacije i sam dao ostavku na sve funkcije, i to je bilo korektno prema stranci.

U posljednjoj kampanji ste vjerovali u pobjedu HDZ-a, kao i članovi vaše obitelji, pa ste i donirali više od stotinjak tisuća kuna, hoćete i ovaj put?

Hoćemo, financijska situacija je sada malo drugačija, ali hoćemo, no ne znam još koliki ćemo iznos moći izdvojiti.

Ako dobijete izbore, vidite li se opet na funkciji predsjednika Sabora?

Nismo u HDZ-u uopće razgovarali o funkcijama, svi smo koncentrirani da ostvarimo što bolji rezultat, da građani prepoznaju da imamo detaljan program kojim ćemo ostvariti znatan gospodarski rast, otvoriti nova radna mjesta, započeti demografsku obnovu i odvesti Hrvatsku u bolju budućnost, jer Narodna koalicija programa nema, pa sjetite se što je bilo s programom 21... Milanović je sam, suočen s kritikama da se ne ostvaruje ništa iz tog plana, jasno poručio građanima da im SDP nije niti dao ikakva specijalna obećanja. No, očito je danas toliko uzdrman da je prije tri dana javno počeo govoriti neistine - primjerice, da je HDZ zaustavio gradnju pulske bolnice pa ga je odmah morao demantirati dugogodišnji saveznik, predsjednik IDS-a Miletić.

Ali i vaš je program za prošle izbore pao u zaborav kad ste formirali Vladu?

Znate i sami kakva je bila situacija, to se nije moglo provesti, pogotovo ne u šest mjeseci.

Kakvim vam se čini Andrej Plenković?

Dugo ga poznajem. Vrhunski diplomat, obrazovan stručnjak koji govori više jezika, odmjeren, smiren, ali i odlučan, s jasnom vizijom i mislim da će biti odličan premijer.

Kako gledate na povratak Prgometa i Kujundžića?

Upravo je njihov povratak jedan od znakova i potvrda Plenkovićeva načela uključivosti i okupljanja.

Ivić Pašalić se htio vratiti, ali nije uspio zbog Statuta?

Koliko znam, planira se promjena Statuta i u tom smjeru.