Ured izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović oglasio se priopćenjem nakon odluke Vlade da Ured Predsjednika s Pantovčaka žurno preseli u rezidenciju u Visoku ulicu. Predsjednica pozdravlja spremnost premijera Milanovića na suradnju, ali izražava čuđenje zbog trenutka i načina na koji je odluka donesena. 

http://direktno.hr/en/2014/direkt/7391/Ho%C4%87e-li-Milanovi%C4%87-preko...

Rezidencija u Visokoj, naime, zasad je neupotrebljiva, i u njoj predsjednica ne bi mogla duže vrijeme obnašati dužnost. A premijer ekspresno - bez ikakvih analiza i elaborata o alternativnim lokacijama, koje traži Grabar-Kitarović - donosi odluku kojom je seli prije nego što je uopće prisegnula!?

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-odustajem-od-stednje-selim-ured-s...

Priopćenje donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Čemu žurba?

Povodom Odluke Vlade RH o davanju državne rezidencije u Visokoj ulici na upravljanje Uredu Predsjednice RH, izabrana Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravlja spremnost Vlade RH na suradnju, ali i izražava čuđenje zbog trenutka i načina na koji je Odluka donesena.  

Ponajprije, Vlada RH trebala je pričekati da Predsjednica preuzme dužnost 19. veljače te uputi službeni zahtjev Vladi RH za alternativnu lokaciju Ureda Predsjednice. Državna rezidencija u Visokoj ulici pritom bi mogla biti jedno od rješenja, prvenstveno uzimajući u obzir troškove adaptacije objekta, zaštićenog spomenika kulture.

Izraditi ekonomsku analizu ušteda!

Uz tu lokaciju, Državni ured za upravljanje državnom imovinom trebao bi ponuditi i nekoliko alternativnih lokacija kako bi se iznašlo najkvalitetnije rješenje.

Tijekom cijele izborne kampanje, predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović posebno je naglašavala potrebu smanjenja troškova Ureda Predsjednice RH.

Cilj preseljenja Ureda nije preseljenje samo po sebi, nego znatno smanjenje troškova. U tu svrhu nužno je izraditi ekonomsku analizu kako bi se vrlo jasno pokazala financijska opravdanost preseljenja, kao i osigurala sredstva za realizaciju te odluke. Prije donošenja konačne odluke izabrana Predsjednica imenovat će povjerenstvo koje će pripremiti sveobuhvatnu stručnu analizu.

Ustrajna u zahtjevu za tematskom sjednicom

Izabrana Predsjednica izražava nadu u spremnost Vlade RH na suradnju pri sazivanju zajedničke sjednice Vlade, kao i u drugim inicijativama temeljem kojih je Kolinda Grabar-Kitarović dobila povjerenje hrvatskih građana.

Ured izabrane Predsjednice RH

Kolinde Grabar-Kitarović