Prioritet je i nova vrijednost za uloženi novac u javnom zdravstvenom sustavu te transparentni nadzor i regulacija pružatelja zdravstvenih usluga! * Jedan od naših ciljeva je očuvanje javne zdravstvene mreže uz posebnu pozornost ruralnim područjima! * U mandatu buduće HD-ove vlade gradit ćemo novu nacionalnu dječju bolnicu, jer postojeća dječja bolnica u Klaićevoj ne zadovoljava minimum infrastrukturnih, sanitarnih i radnih uvjeta! * Također smo najavili gradnju manje komunalne bolnice na jugu Dalmacije za stanovnike Metkovića, Ploča, Makarske, Imotskog i Vrgorca! * Ministar Ostojić je odustao od gradnje nove dječje bolnice pa je tako 20 milijuna kuna za gradnju propalo! * Županijski domovi zdravlja moraju ostati kako bi organizirali i bili regulatorni centri obiteljske medicine i organizirali dežurstva kako se ne bi opterećivala hitna medicinska pomoć! * Planiramo uvesti i 3. stup dodatnog zdravstvenog osiguranja! * Dat ćemo veću autonomiju bolnicama i omogućiti im slobodno udruživanje! * Ne planiramo raditi unutar HZZO-a dionička društva i profitabilna društva kao što je to planirao ministar Varga! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Ante Ćorušić u razgovoru za Večernji list. S njim je razgovarala novinarka Romana Kovačević Barišić, a intervju prenosimo u cijelosti. 

Koje su glavne točke HDZ-ova zdravstvenog programa? 

Prioriteti HDZ-a u idućem četverogodišnjem razdoblju su poboljšanje zdravstvenih ishoda, tj. bolje zdravlje nacije. Prioritet je i nova vrijednost za uloženi novac u javnom zdravstvenom sustavu te transparentni nadzor i regulacija pružatelja zdravstvenih usluga. Također i javna objava financijskih pokazatelja i indikatora kvalitete. Nema pitanja „košarice“ zdravstvenih usluga. Ne trebaju nam novi zakoni za pozitivne promjene! Jedan od naših ciljeva je očuvanje javne zdravstvene mreže uz posebnu pozornost ruralnim područjima. Svake godine iznaći ćemo sve više novca za neposrednu zdravstvenu zaštitu. Javnu nabavu ćemo učiniti transparentnijom  temeljem slobodnog udruživanja bolnica unutar bolničke mreže. 

Najavili ste gradnju novih gradnje nove dječje bolnice bolnica, međutim u zadnje vrijeme HDZ-ovog mandata ocijenjeno je da imamo previše bolnica koje ne mogu opstati, bilo je i spajanja. Jesu li to suprotstavljene teze?

Točno, za vrijeme prethodne vlade HDZ-a bilo je spajanja bolnica. U mandatu buduće HD-ove vlade gradit ćemo novu nacionalnu dječju bolnicu, jer postojeća dječja bolnica u Klaićevoj ne zadovoljava minimum infrastrukturnih, sanitarnih i radnih uvjeta za ugodan boravak naših malih pacijenata. Također smo najavili gradnju manje komunalne bolnice na jugu Dalmacije za stanovnike Metkovića, Ploča, Makarske, Imotskog i Vrgorca. To je jedina regija u Hrvatskoj gdje je udaljenost dviju bolnica veća od 220 kilometara. Tamo živi 93.000 stanovnika, a od svibnja do rujna se taj broj zbog gostiju udvostruči.

Najavljeno je da se dječja bolnica iz Klaićeve može preseliti u Vinogradsku, dok se svojedobno u vrijeme ministra Ostojića od toga odustalo. Je li to preseljenje moguće i kakovi su planovi za to?

Imamo lokaciju za novu nacionalnu dječju bolnicu i ona će biti u zapadnom dijelu Zagreba. Inače, ministar Ostojić je odustao od gradnje nove dječje bolnice pa je tako 20 milijuna kuna za gradnju propalo. Ta sredstva su inače skupljena donacijama građana i tvrtki.

Mislite li potpuno zabraniti rad bolničkih liječnika u privatnim ordinacijama?

Nećemo ga  potpuno zabraniti no smatram da trebamo jasno odijeliti javno od privatnog. Ako radite u državnoj bolnici i još ste k tome šef odjela, zavoda ili klinike, ne možete u vlasništvu ili suvlasništvu imati privatnu praksu. Tada ste neminovno u sukobu interesa. 

Javnost je uznemirila tendencija privatizacije u zdravstvu, osobito pokušaj da preostali dio ordinacija u domovima zdravlja prijeđe u ruke koncesionara. Kako planirate urediti taj dio zdravstva?

Koncesioniranje u PZZ je budućnost hrvatskog javnog zdravstva. Županijski domovi zdravlja moraju ostati kako bi organizirali i bili regulatorni centri obiteljske medicine i organizirali dežurstva kako se ne bi opterećivala hitna medicinska pomoć i objedinjeni hitni medicinski prijem. Osim toga u domovima zdravlja su i laboratoriji, RTG i druga dijagnostika. 

Što će biti s izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, hoćete li ih mijenjati i u kojem smjeru?

Izmjena ovih dvaju organskih zakona će biti. Posebice u tome što ćemo nastojati promijeniti politiku u sustavu zdravstvenog osiguranja. Planiramo uvesti i 3. stup dodatnog zdravstvenog osiguranja. 

Nacionalni plan (master plan) bolnica koji se provodi nazvali ste nedorečenim, pojasnite - zašto i što planirate mijenjati?

Očito je glavni plan bolničke mreže nedorečen kada se ne provodi. Dakle, dat ćemo veću autonomiju bolnicama i omogućiti im slobodno udruživanje, a ne kao sada, da su bolnice prisiljene udruživati se po nalogu zdravstvene administracije sa Ksavera. 

Što planirate mijenjati u radu HZZO-a?

HZZO ostaje i dalje jedini neprofitni državni osiguravatelj. Ne planiramo raditi unutar HZZO-a dionička društva i profitabilna društva kao što je to planirao ministar Varga. Možda će biti promjena u sustavu dopunskog osiguranja, ali zato moramo imati detaljan izračun koji ne možemo trenutačno napraviti jer nemamo adekvatne financijske pokazatelje HZZO-a, do njih ne možemo doći. Usto moramo uzeti u obzir izvješće državne revizije o poslovanju HZZO-a i MZRH kako bismo se uvjerili u stvarno financijsko stanje tih institucija.

Pravo na pobačaj mora biti dostupno svim ženama. Hoće li tako ostati?

Apsolutna zabrana pobačaja nigdje i nikad nije donijela dobro. Naravno da će pravo na pobačaj ostati, ali ćemo sigurno promijeniti zakon o pobačaju iz 1978. Suvremena Hrvatska ne smije i ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima. 

Što ćete mijenjati?

Dat ćemo ženama time out od tjedan dana da još jednom razmisle uz pomoć stručnjaka, ginekologa i psihologa.

Kako planirate urediti dostupnost lijekova na bazi medicinske konoplje u hrvatskim ljekarnama - uvozom već postojećih ili osigurati uzgoj u RH?

Nema medicinski utemeljenih dokaza da ti lijekovi stvarno koriste pacijentima.