(VIDEO) Naš saborski zastupnik i predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe dr. Ivan Ćelić gostovao je u RTL Direktu. Zahvaljujući upravo Ćelićevu amandmanu u Hrvatskoj će biti dopušten uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

- U središnju mog djelovanja je čovjek. Budući da smo donijeli preporuke i smjernice o korištenju pripravka medicinske konoplje, nisam vidio razloga da se ne omogući uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj. Time će se baviti isključivo pravne osobe koje imaju odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode - istaknuo je Ćelić.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/pravnim-osobama-omogucavaju-se-uzgoj-proizvodnja-konoplje-u-medicinske-svrhe

Samo u certificiranim laboratorijima

Dodao je kako bi se pravilnik kojim bi se to uredilo donio do kraja godine, a kako bi sadnja mogla započeti početkom iduće.

- Bitno je da se to radi u uistinu certificiranim laboratorijima, a ne kod kuće, jer je upitan ostatak pomoćne tvari koji je štetan za ljudski organizam. Mjerodavna ministarstva zdravstva, poljoprivrede i unutarnjih poslova pratit će genetski materijal i konačni proizvod, kako bi se osigurala kvaliteta, a postojat će i videonadzor kako ne bi došlo do zloporaba.

Profitabilna grana proizvodnje

Naglasio je da to za Hrvatsku znači novu granu proizvodnje, u slučaju izvoza i moguće iznimno profitabilnu:

- Prema izračunima, Hrvatskoj bi to moglo donijeti prihod od 273 milijuna dolara. S obzirom da se radi o velikim investicijama od oko deset milijuna eura, ne vidim razloga za nemogućnost izvoza. To, dakako, otvara i prostor zdravstvenog turizma, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj.

NE u rekreativne svrhe!

Dr. Ćelić jasno je razdvojio upotrebu marihuane u medicinske svrhe od one rekreativne:

- Industrijska konoplja da, medicinska konoplja da, legalizacija konoplje u rekreativne svrhe - definitivno ne! Kao liječnik, borim se protiv ovisnosti već 17 godina. Šveđani su rekli da, nakon alkohola i duhana, nemaju toliko novca kako bi legalizirali još jednu drogu, odnosno marihuanu.

Psihotični poremećaj

Dostupnost marihuane dovodi do štetnih posljedica - zaključio je naš saborski zastupnik:

- Vodim odjel za dualne dijagnoze u Klinici za psihijatriju Vrapče, koji je osnovan jer je sve više mladih dolazilo s najtežim oblikom psihičke bolesti, dakle, psihotičnim poremećajem. To je kada osoba čuje glasove, a najčešće se to događalo nakon konzumacije marihuane. Mlade ljude treba upoznati sa stvarnom situacijom i ne zavaravati ih da ne postoje posljedice.