Slavko Linić ući će u povijest zbog dva neslavna rekorda: jedan je što proračun nikada nije imao ovoliki deficit, drugi je što sredinom rujna još nisu izrađene proračunske smjernice za iduću godinu. A zakonski je rok bio - lipanj!? HDZ-ovi zastupnici Martina Dalić i Ivan Šuker u saborskoj su raspravi razgolitili svu nesposobnost i neozbiljnost “najboljeg ministra”, kako mu tepaju neki novinari 

Na početku današnjeg zasjedanja Sabora, uoči rasprave o predviđenom paketu financijskih zakona, određena je stanka na zahtjev Kluba HDZ-a, nezadovoljnog i zabrinutog činjenicom što Vlada još nije objavila smjernice za izradu proračuna za sljedeću godinu.

- Smjernice su se, premda je zakonski rok do kraja lipnja, obično radile u srpnju. A sada je sredina rujna!? U Hrvatskoj se nikad nešto slično nije dogodilo. Štoviše, ni na današnjoj sjednici Vlade nema te točke na dnevnom redu. Stoga državne institucije i lokalne jedinice ne mogu započeti proračunski proces. Kako da uopće planiraju sredstva? Neozbiljno i iznad svega neodgovorno! - upozorio je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker.

Još neozbiljnije i neodgovornije, tzv. “najuspješniji ministar”, onaj financija Slavko Linić, dosad se nije udostojio javnosti niti pokušati objasniti razloge toga povijesnog presedana! Nakon stanke, riječ je uime HDZ-a dobila zastupnica Martina Dalić. Iz još jednog razloga Linić će ući u povijest: 

Rekordni deficit 

- Vlada ništa nije uspjela od onog što je obeć(av)ala. Na prihodovnoj strani nedostaje 6 milijardi kuna, a ni na rashodnoj nisu ostvarene planirane uštede. Što nema nikakve veze s prethodnom vladom, kao što to Kukuriku često podmeće. Procjenjujemo da proračunu u ovoj godini prijeti deficit - i to bez tzv. sanacije zdravstva - između 16 i 17 milijardi kuna. Povijesni maksimum. Nikada proračun nije imao takav deficit! Isto tako, ponovimo, nikada se nije dogodilo da sredinom rujna proračunski proces za iduću godinu nije pokrenut. Urušavaju se sami financijski temelji zemlje!

A upravo je katastrofalno, “povijesno” stanje državnih financija razlog zbog kojeg resorno ministarstvo nije pokrenulo proračunski proces. Ukratko, proračun se raspada unatoč svim Linićevim mjerama; unatoč “treniranju discipline” koji dio medija toliko hvali. Stoga je iz sabornice HDZ pozvao Vladu da se na današnjoj sjednici urgentno očituje o tome gorućem problemu i počne izrađivati, nuditi i provoditi mjere koje će sanirati proračunski bezdan. 

Lex Perković - skuplje zaduživanje

No uzalud apeli, uzalud dobronamjerni savjeti! Vlada se na današnjoj sjednici nije niti osvrnula na rupu u proračunu ili na smjernice za njegovu izradu, kao što na dnevnom redu nije imala ni povlačenje sramotnog lex Perković zbog kojeg su jučer pokrenute sankcije protiv Hrvatske. Lex koji nije samo naštetio ugledu Hrvatske, nego će je i financijski ugroziti, kako je u Saboru (u sklopu rasprave o Zakonu o potrošačkom kreditiranju) naglasio Ivan Šuker:  

- Hrvatska je prošlih godina plaćala kamatnu stopu od 1,5 do 2 postotna poena veću jer nije bila članica EU. Zar ne mislite da je lex Perković Hrvatskoj nanio daleko veće štete i državi i hrvatskim poduzetnicima i građanima. Zašto? Zato jer je poslao poruku pravne nesigurnosti u Hrvatskoj, a osnovni uvjet da imate jeftiniji kapital upravo je pravna sigurnost. Možemo donositi zakone koliko god hoćemo, ali kada radimo ovakve bedastoće, onda ćemo to skuplje platiti na neki drugi način.

Linićeva mantra o prošlosti

Linić mu je odgovorio da je on ministar financija i da se ne da uvući u političke rasprave. Ali se uvukao u politiziranje. I muljanje:

- Vi obmanjujete građane. To pitanje jednostavno nema nikakvog utjecaja na njihov život. Nikakvog! Ugovori u bankarstvu nemaju veze s odnosom između RH i EU. 

Replicirao mu je HDZ-ovac Dujomir Marasović:

- Bruxelles nam već obustavlja novac. Kako možete tvrditi da lex Perković nema nikakve veze s financijama kad Europska komisija najavljuje da će ukinuti 80 do 100 milijuna eura za Schengen!? 

Vidno iživciran, Linić je ustvrdio da SDP “rješava aktualne probleme i brine se o budućnosti, a da se HDZ se bavi prošlošću”. I onda se vratio na svoju omiljenu temu, temu koju izvlači kadgod ga se išta upita o njegovom radu - na prošlost. “Uništavali ste Hrvatsku”, “opljačkali je”, “niste proveli nijednu reformu”… I tako dalje. 

O “povijesnom” deficitu i diletantskom kašnjenju smjernica, naravno, tijekom sjednice Linić ništa nije rekao. Njegova mantrička odvlačenja pažnje sa svojih konkretnih (ne)uspjeha tim su uspaljenija i tim duža kada nema nikakvih argumenata. Prozirno i već pomalo - dosadno.

 ©foto: Sabor TV