Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, svjedočeći danas u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Gruborima, istaknuo je da je njegova uloga bila koordinirati sve aktivnosti koje je provodila kriminalistička policija nad pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko. Te, još važnije, da je sve činio po nalogu Mladena Bajića, glavnoga državnog odvjetnika. Popodne je i Državno odvjetništvo potvrdilo da je Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije, sve činio u dogovoru i sukladno svojim zakonskim ovlastima.

Zataškavanje ratnih zločina, opstruiranje istrage, pomaganje osumnjičenima, odavanje službene tajne, kaznena odgovornost - što sve režimski novinari nisu ispisali ili izrekli nakon što su u postupku u slučaju Grubori bile objavljene snimke telefonskih razgovara Milijana Brkića, nekadašnjeg zamjenika ravnatelja policije, a danas glavnog tajnika HDZ-a. No i ta se isforsirana priča, lažna afera, danas rasplela.

Prvo, Brkić je svjedočeći u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Gruborima istaknuo da je njegova uloga bila koordinirati sve aktivnosti koje je provodila kriminalistička policija nad pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko 2008. i 2009. godine. Te, još važnije, da je sve činio u suradnji ni manje ni više nego s DORH-om: 

Ništa nije bilo sporno

- Kao zamjenik ravnatelja policije itekako sam bio upoznat da se nad mojim suborcima i prijateljima provode tajni izvidi i mjere tajnog praćenja. Po nalogu Mladena Bajića, glavnoga državnog odvjetnika, osobno sam kontaktirao s pojedinim pripadnicima jedinice, a Bajić je bio upoznat sa svim mojim kontaktima. Da sam htio, kako se to u žargonu kaže, probiti tajne mjere, ne bih ih zvao na telefon. A koliko znam, nijedan zakon ne priječi da se svjedoci zovu telefonom. 

Pritom je, obavještavajući pojedine pripadnike ATJ-a da će biti pozvani na razgovor u policiju, uvijek govorio da kažu istinu. 

Potvrđeni Brkićevi navodi

Drugo, DORH je tijekom popodneva potvrdio sve Brkićeve navode iz sudnice. Prenosimo priopćenje Županijskoga državnog odvjetništvo u Zagrebu:

Upravo je tadašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Milijan Brkić, sukladno svojim ovlastima, koordinirao policijske aktivnosti (u postupku za Grubore - op. ur.) kroz kriminalističku taktiku i metodiku vodeći računa o tome da je prije i sam bio pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a, čiji su pripadnici većina svjedoka i osumnjičenici u ovom predmetu i da je i inače s njima razgovarao i komunicirao. Uostalom, i danas na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Zagrebu izjavio je da je tijekom kriminalističkog istraživanja nastavio komunicirati kao i prije, što se ukazuje razumnim s obzirom na primijenjene metodike i taktiku kriminalističkog istraživanja. Stoga ni tada ni danas državno odvjetništvo u takvom postupanju nije našlo obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne.

Parafrazirajmo poslovicu: tresla se brda - rodilo se niš'! Čemu onda cijela priča, očito podmetnuta? I sami je Brkić nakon izlaska iz sudnice napomenuo da ne vidi „nikakav pravni značaj svog svjedočenja u slučaju Grubori“. I dometnuo:

- Jedino i osim ako će mom prijatelju Bajiću ovo pomoći da dobije drugi mandat od Kukuriku koalicije. A ako ni ovo nije dovoljno, ja sam spreman i na veću žrtvu.

„Ne odričem se nijednoga svog postupka“

Umjesto zaključka, podsjetimo da je HDZ još u petak izašao s priopćenjem u kojem je naveo da se Brkić ne odriče nijednoga svog postupka te da je svrha cijelog kvazislučaja bilo skretanje pozornosti javnosti s afere u koju su umiješani ministar Slavko Linić i njegov pomoćnik Branko Šegon. Pametnome dosta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/skretanje-pozornosti-s-afere-segon