Dvije trećine građana zaokružilo je ZA! Njih oko 950.000! A s toliko je glasova Kukuriku dobio mandat na parlamentarnim izborima. Ta je brojka neporecivi demantij svih podvala režimskih medija i tzv. analitičara o „niskoj izlaznosti“. Građani su i više nego jasno dali do znanja što misle o „redizajnu“ Hrvatske koji neprestance i nasilno nastoji provesti ova vlada. I to umjesto da se bavi gospodarskim problemima, za što je, uostalom, i bila dobila povjerenje birača! Pitanje homoseksualnih parova Kukuriku je koristio kao poligon za politiziranje i „potkusurivanje“ upravo kako bi prikrio vlastitu nesposobnost i nerad. Jer, referendumska odluka nikog ne ugrožava. HDZ će prvi štititi prava svih onih drukčije orijentacije - sukus je to stajališta HDZ-a koje je iznio akademik Željko Reiner. 

Sinoć oko 22 sata, nakon što je bila obrađena većina glasova, akademik Željko Reiner pred okupljenim je novinarima u Središnjici naše stranke iznio službeno stajalište HDZ-a o rezultatima referenduma o ustavnoj definiciji braka. Međunaslovi su urednički:

Spinovi o tobožnjoj diskriminaciji

Hrvatska je sačuvala svjetonazorski integritet, svjetonazor koji - bjelodano je pokazano - prihvaća velika većina građana. Pritom odmah želimo jasno reći da referendumska odluka nikog ne ugrožava i da neće ugroziti ničija prava. Što je HDZ u više navrata već naglašavao - protivno neprestanim spinovima protivnika ovakve definicije braka da se time netko tobože diskriminira, da se nekome oduzimaju prava… To se, naravno, neće dogoditi. Jer, svi smo svjesni da se radilo o ružnoj političkoj igri - što nipošto nije dobro.

Poligon za politiziranje

Naši prijatelji, naši susjedi, kolege, rodbina drukčijih orijentacija ne trebaju se brinuti, njihova će prava biti zaštićena. HDZ će prvi štititi njihova prava. Njihov položaj i zakonska rješenja, međutim, ne smiju biti poligon za politiziranje kako bi se prikrili nerad, nesposobnost i neznanje trenutačno vladajućih, a o tome se zapravo radilo u najvećem dijelu kampanje. 

Neeuropsko ponašanje Vlade 

Koju je predvodila, na žalost, aktualna vlada, suprotno europskim uzusima, suprotno onome što se smatra europskim ponašanjem, suprotno preporukama Venecijanske komisije Vijeća Europe koja je nedvosmisleno poručila da se prigodom referenduma u članicama EU vlade ne smiju eksponirati ni na jednoj strani i da ne smiju koristiti svoj položaj za uvjeravanje građana kako da glasuju.

Pouke neprimjerene (anti)kampanje

Na žalost, Vlada nije se europski ponijela, kao što smo svjedoci i da je ta kampanja bila vrlo neprimjerena - kako po rječniku koji su rabili Kukuriku političari, tako i po jednostranosti većine medija koji su zagovarali opciju PROTIV. Nadam da će nakon ove kampanje hrvatska javnost u najmanju ruku shvatiti da to nije put kojim se mogu zastupati bilo kakva stajališta. 

Prisnažimo akademikove riječi: nadajmo se! Tijekom večeri, prije izjave pred okupljenim novinarima, prof. dr. sc. Željko Reiner uživo je, uime vodstva HDZ-a, nastupio na Hrvatskom radiju. Prenosimo neke od poruka:

O VISOKOJ IZLAZNOSTI

Oko dvije trećine građana - što smo i očekivali - glasovalo je za promjenu Ustava, a izlaznost je vrlo zadovoljavajuća, daleko veća nego, primjerice, nego što je bila na izborima za Europski parlament. Na referendum je izašlo gotovo milijun i pol građana, a njih oko 950.000 zaokružilo je ZA! Dakle, otprilike isto glasova s koliko je Kukuriku dobio mandat. Te su brojke najbolji demantij spinova o „niskoj izlaznosti“.

O HDZ-ovoj POTPORI

Naša je stranka uistinu od samog početka podržala prijedlog Građanske inicijative da se izmijeni Ustav, prvenstveno se vodeći činjenicom da nam SDP-ova vlada stalno nastoji nametati svjetonazor koji većina građana ne prihvaća. 

O REVOLTU NARODA

Razlozi zašto je rezultat ovako premoćno ZA nisu isključivo svjetonazorski. Dijelom je to i reakcija na Kukuriku vladu koja je iskazala potpunu nesposobnost i što se tiče gospodarstva, standarda građana… Zacijelo je i to potaknulo mnoge građane da glasuju suprotno onome što je Vlada preporučila.

O TENDENCIOZNIM MEDIJIMA

Gotovo su svi mediji izvještavali tendenciozno. Ponekad bi u istim novinama istog dana bilo i po 12,13 članaka protiv referenduma. Što se pak tiče zabrane Građanske inicijative da dio medija izvještava iz njenog stožera, o tome biste trebali pitati one koji su tu odluku i donijeli. Mogu izreći samo svoje osobno stajalište - da bi se medijima uvijek trebalo dopustiti sudjelovanje čak iako su na agresivni način protiv onog što netko zastupa. Pravo javnosti mora postojati.

Reiner je sinoć nastupio i u izravnom prijenosu za HTV-ovu „specijalku“ o referendumu. Njegov razgovor s reporterkom Katarinom Periša Čakarun možete pogledati na sljedećem linku:

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=228051&...