Valjda SDP neće uništavati zemlju baš do posljednjeg časa! * Dovršili smo katalog razvojno-investicijskih projekata koji će se financirati iz EU fondova! * Režimski mediji ignoriraju Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja koji razrađujemo s bavarskim ekspertima! * Građani su prepoznali obnovljeni HDZ - predvođeni predsjednikom Karamarkom ne znamo za izborni poraz! * Kukuriku je bezobzirno prevario građane ispraznim obećanjima! * Svaki peti građanin Hrvatske zbog ove je vlade u riziku od siromaštva! * HDZ je katarzu prošao - svi se pitaju kada će SDP započeti svoju! * Prestrašeni SDP pokušava neuspješno kopirati našu koaliciju! * HDZ je za izmjenu izbornog sustava - ali prije treba promijeniti članak 45. Ustava RH! * Potpuno je opravdan zahtjev branitelja da Ustavnim zakonom o pravima hrvatskih branitelja zaštite svoj dostojanstvo! - izjavio je, među inim, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u opširnom intervjuu za jučerašnji Glas Slavonije. Razgovor prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinara Igora Bošnjaka:

S akademikom Željkom Reinerom, HDZ-ovim potpredsjednikom Sabora, predstojnikom Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb i bivšim ministrom, razgovarali smo o aktualnim političkim zbivanjima, radu Sabora i zdravstvenim temama. 

Kako biste ocijenili rad premijera Milanovića i Vlade u prve tri godine mandata, što im najviše zamjerate?

Uvjeren sam da im ne samo ja nego i svi hrvatski građani najviše zamjeraju što su Hrvatsku gospodarski upropastili, a onda, da to prikriju, izazvali duboke podjele u hrvatskom društvu. Zapravo su bezobzirno prevarili sve koji su glasovali za Kukuriku koaliciju. Želim podsjetiti da su prije zadnjih parlamentarnih izbora obećavali glasačima da će zaposliti 80 tisuća ljudi, da će smanjiti stopu nezaposlenosti na ispod 10 %, obećavali su povećanje stope gospodarskog rasta na 4 % do 2013. godine. Što su od toga ostvarili? Točno obrnuto! Nezaposlenost je strašno porasla, a stopa gospodarskog rasta se smanjila. Svih 12 kvartala, dakle sve tri godine, imaju smanjenje BDP-a. Obećali su provesti stukturne reforme nakon kojih će porasti kreditni rejting Hrvatske, ali ne samo da nisu proveli ni jednu jedinu stukturnu reformu već je kreditni rejting više puta snižavan i sada već duže ima status „smeća“. Odmah nakona dolaska na vlast, suprotno obećanjima, povećali su PDV na 25 % koji je jedan od najviših u Europi. U Planu 21 kritizirali su prezaduženost države i obećavali manje zaduživanje, a neprestano su se sve više zaduživati i to isključivo radi održavanja svoje vlasti, a ne radi poticanja gospodarstva. Nisu privukli ni jednu jedinu ozbiljnu investiciju. Zbog katastrofalne nesposobnosti i neznanja nisu bili u stanju povući sredstva EU fondova koja su stajala Hrvatskoj na raspolaganju (sjetimo se apsurdnog „izvlačenja“ da to nisu mogli učiniti zbog nepostojanja softvera), pa umjesto da naši građani osjete konkretnu korist od ulaska u EU, osiromašeni hrvatski građani zapravo moraju financirati EU. Zbog njih je danas svaki peti građanin Hrvatske u riziku od siromaštva. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vladin-novi-pocetak-sigurni-gu...

Jeste li nakon poraza na izborima prije tri godine i u snu očekivali da će tada uzdrmani HDZ potom pobijediti u čak četiri sljedeće izborne utakmice? 

Naravno da su ključne bile promjene u HDZ-u, i to što se predvođen predsjednikom Karamarkom vratio svojim izvorištima. Držim da je važno što se HDZ danas zauzima ne samo za reafirmaciju uloge prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana u hrvatskoj povijesti, za poštovanje i njegovanje vrijednosti Domovinskog rata i ključnu ulogu branitelja u stvaranju hrvatske države, nego da kao moderna narodnjačka demokršćanska stranka desnog centra djelatno zastupa tradicionalne vrijednosti hrvatskog naroda te principe demokracije, socijalno-tržišnog gospodarstva i socijalne pravde. Hrvatski su građani to prepoznali pa su stoga i dali podršku HDZ-u na svim izborima u zadnjih dvije i pol godine. To su prepoznali i naši koalicijski partneri, uz čiju sinergiju ćemo pobijediti i na parlamentarnim izborima i osvojiti komotnu većinu u Saboru. 

Ima li HDZ rješenja za brojne, naizgled nerješive, probleme koji opterećuju život prosječnog građanina ove zemlje? 

Dakako da ima. Budući da su najvažniji problemi Hrvatske u ovom trenutku oni gospodarski, njima smo posvetili najveću pozornost. Već smo tijekom prošle godine na više gospodarskih foruma i velikih skupova prikazivali pojedine dijelove našeg programa gospodarskog oporavka i zapošljavanja koji već duže vremena izrađujemo u suradnji s ekspertima poznatog njemačkog CES-IFO instituta. Na žalost, mediji pod kontrolom vladajućih to najčešće ignoriraju pa javnost o tome ne zna mnogo. Međutim, budući da se zbog nesposobnosti trenutačne vlade gospodarski i financijski pokazatelji stalno mijenjaju na gore, i mi moramo pojedine elemente tog programa stalno mijenjati. Vjerujem da ćemo prije ljeta javno prezentirati i konačnu verziju - valjda SDP neće uništavati zemlju baš do posljednjeg časa. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-valpova-2-milanovic-nas-je-...

Dovršili smo i katalog razvojno-investicijskih projekata, debelu knjigu s detaljno razrađenim nizom projekata od kojih se mnogi temelje na financiranju iz EU fondova. Njih ćemo početi provoditi od prvog dana dolaska na vlast i odmah početi preokretati negativne trendove koje je izazvala SDP-ova koalicija. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sdp-placa-strane-pr-ovce-kako-...

Ako je politika ove vlade „čudna mješavina divljeg nekontroliranog liberalnog kapitalizma i rigidnih boljševičkih metoda“, kako ste rekli, što da kažemo za prošli mandat HDZ-ove vlade, koji je završio gospodarskim poniranjem RH, sudskim procesima i uhićenjem premijera? 

Treba najprije jasno reći da je gospodarsko poniranje započelo s ovom vladom jer je prošla HDZ-ova vlada, koja je dovršila pregovore za ulazak Hrvatske u EU, uspjela započeti izlazak iz recesije. Naime, iako to danas mnogi prešućuju, posljednja dva kvartala 2011. BDP je rastao, i to za 0,4 odnosno 0,6 % (što bi dala SDP-ova vlada da se time može pohvaliti!), zbog početka gospodarskog oporavka zemlje tadašnja je vlada ukinula ranije uvedeni krizni porez i smanjila poreznu presiju, nezaposlenost se smanjivala i, što je još mnogo važnije, zaposlenost se povećavala (koliko je to različito od sadašnjega stanja!). Nije dobro pokušavati opravdati neuspjehe trenutačne vlade pričama o tome kakav je HDZ bio u nekim prošlim razdobljima. Ako ćemo se vraćati u povijest, neizostavno moramo spomenuti i prošlost SDP-a pa onda, između mnogih drugih spornih trenutaka iz povijesti te partije, i to da su 25. lipnja 1991. godine njihovi zastupnici demonstrativno napustili sabornicu ne želeći sudjelovati u donošenju odluke da se Republika Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te je za nju glasovao samo jedan jedini njihov zastupnik - g. Čiče Vlašić s Korčule. Međutim, držim da se ne smijemo stalno vraćati u prošlost (iako to SDP neprestano čini želeći skrenuti pozornost sa svojih sadašnjih neuspjeha), već da treba gledati u budućnost i nastojati da se život hrvatskih građana učini što boljim. No kad smo kod prošlosti i sadašnjosti, HDZ je svoju katarzu prošao, ali se svi pitaju kada će SDP bar započeti svoju. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sdp-ov-novi-pocetak-u-koprivnici-gradon...

U Puli je Kukuriku koalicija spominjala želju da im pristupe Laburisti. Kako komentirate najavu okupljanja ljevice? 

SDP prestrašen uspjesima HDZ-om predvođene koalicije na svim dosadašnjim izborima, uključujući i ove zadnje predsjedničke, pokušava to neuspješno kopirati. Kažem neuspješno jer se bjelodano pokazalo da uvelike kompromitirani SDP nema koalicijski potencijal ni približan onom koji ima HDZ, pa su stoga i čelnice stranaka kojima su slali poruke da ih žele u svojoj koaliciji, predsjednica ORaH-a, gđa Mirela Holy i v.d. predsjednice Hrvatskih laburista - stranke rada, gđa Nansi Tireli, nedavno javno odgovorile da s ovakvim SDP-om ne žele ući u predizbornu koaliciju. Čak i predstavnici nekih stranaka Kukuriku koalicije nagovješćuju da možda ni oni više neće na sljedećim izborima biti u toj gubitničkoj koaliciji. 

Je li hrvatsko izborno zakonodavstvo zrelo za izmjene, i koje su to? 

HDZ je za izmjenu izbornog sustava, ali uz zadovoljavanje ključnog uvjeta, a to je izjednačavanje prava hrvatskih državljana koji imaju prebivalište izvan Hrvatske s onima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Dakle, držimo da treba promijeniti članak 45. Ustava RH, odnosno brisati stavke 2, 3. i 4. te da je to preduvjet kako bi se izborno zakonodavstvo moglo mijenjati u smislu uvođenja preferencijalnog glasovanja, pitanja zamjene izabranih zastupnika koji su koristili preferencijalne glasove i svih ostalih mogućih promjena. 

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-vracanje-prava-hrvatima-i...

Velik broj liječnika i sestara u zadnjih je godinu i pol napustio zemlju u potrazi za boljim životom. Kako će se to odraziti na kvalitetu zdravstvene usluge? 

Na žalost, hrvatsko je zdravstvo u vrlo lošem stanju - čini se da već dugo nije bilo u lošijem. Da to nije samo moj subjektivni dojam pokazuju i netom objavljeni podaci Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa po kojima je hrvatsko zdravstvo prošle godine prema objektivnim pokazateljima kvalitete i učinkovitosti znatno gore no ranije. Prema austrijskom listu Der Standard Hrvatsku je od studenoga 2013. napustilo 800 liječnika dok je medicinskih sestara koje su otišle u inozemstvo još mnogo više. Naravno da to znači da nas za koju godinu neće imati tko liječiti, no očito ni to trenutačnu vlast ne zabrinjava. Oni valjda drže da će se, ako im zatreba, uvijek moći liječiti u inozemstvu. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vargina-nova-afera-je-taj-novi...

Objavili ste 543 znanstvena i stručna rada, mnoge u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima, gostovali ste s predavanjima na najpoznatijim sveučilištima i kongresima, a i najviše ste citirani medicinski znanstvenik iz RH. Kako uspijevate pomiriti funkciju potpredsjednika Sabora, liječnika i znanstveni rad? 

Navikao sam puno raditi, i to činim cijeli život. I kao ministar sam (tada se to moglo) radio posao liječnika specijalista za unutarnje bolesti. Danas također svakog dana dođem rano ujutro u bolnicu i načinim vizitu, pregledavam bolesnike u ambulanti, pa tek onda odem u Sabor. Za vrijeme stanke za ručak, dok moji kolege zastupnici objeduju, vraćam se u bolnicu pa obavim predavanja i seminare za studente i nakon toga opet odem u Sabor. Znanstvenim radom se bavim kasno navečer te subotom i nedjeljom ako nemam drugih obveza.

Dragovoljac ste Domovinskog rata od prvih dana, pričuvni pukovnik HV-a i nositelj brojnih odličja. Kako doživljavate prosvjed ispred Ministarstva branitelja? 

Stopostotni invalidi Domovinskog rata koji već više od 100 dana prosvjeduju ne zahtijevaju neke financijske privilegije, kako ih to lažno optužuju glasnogovornici vlasti, već se zauzimaju za očuvanje vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata, za svoje poginule suborce čija žrtva ne može i ne smije biti zanemarena, za to da se zbog svih onih koji to dovode u pitanje nedvosmisleno i konačno kaže da je to bio osloboditeljski rat u kojem se vrlo dobro zna tko je bio agresor a tko osloboditelj, za to da političari koji trenutno vladaju napokon shvate i priznaju da je na njihovoj krvi i životima stvorena današnja Hrvatska. Potpuno je opravdan njihov zahtjev da Ustavnim zakonom o pravima hrvatskih branitelja napokon dobiju ono što istinski zaslužuju - jamstvo da se s njihovim pravima nitko više neće olako poigravati.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-unatoc-apelima-hdz-milanovicev-...

UPROPASTILI SU POLJOPRIVREDU I SELJAKE (okvir iz intervjua)

Zastrašujući je podatak Migracijskog izvješća njemačke vlade prema kojem se broj hrvatskih državljana koji su se iselili u Njemačku 2013. povećao u odnosu na 2012. za gotovo 100% tako da ih se samo u Njemačku te godine iselilo 25.200! U posljednjih godinu dana smanjio se u RH broj radnika za nevjerojatnih 60.000, od kojih je većina otišla u inozemstvo! Svjedočimo, dakle, još jednom masovnom egzodusu hrvatskog naroda. Međutim, za razliku od ranijih valova gospodarske emigracije, iz Hrvatske danas ne odlaze neškolovani fizički radnici koji će raditi u inozemstvu 10 ili 20 godina i onda se s ušteđevinom vratiti, već većinom mladi i visoko obrazovani u koje je mnogo uloženo, a odlaze s obiteljima i namjerom da ostanu u inozemstvu jer u ovakvoj Hrvatskoj koju SDP-ova vlada uništava ne vide nikakvu budućnost. Obećavali su decentralizaciju države, a provode drastičnu centralizaciju. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-isceznucu-60000-zaposlenih-s...

Što su učinili s poljoprivredom i seljacima, posebno u Slavoniji - upropastili su ih! Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda samo je u prošloj godini porastao u odnosu na 2013. za 16%. Nakon što su uništili svinjogojstvo, prošle su godine uvezli svinjskog mesa za gotovo 152 milijuna kuna, a još je strašnije da je 2014. uvezeno kruha, peciva i kolača za preko 101 milijun kuna! Zar su doista doveli do toga da Hrvatska više nije u stanju ni kruh proizvoditi?

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iskljucujuci-opg-ove-iz-mjera-za-kre...