Reagirajući na današnje izjave čelnika SDP-a i HNS-a Zorana Milanovića i Radimira Čačića, koji su apelirali na vladu da povuče odluku da prodajom dionica Janafa i Croatia osiguranja osigura novac za isplatu rate duga umirovljenicima, Dalić je na konferenciji za novinare rekla da je Zakonom o umirovljeničkom fondu iz 2005. provedena odluka Ustavnog suda iz 1998. o povratu duga umirovljenicima. Dodala je kako je tim zakonom vlada preuzela obvezu da će umirovljeničkom fondu redovito prenositi imovinu, sve do prijenosa vrijednosti imovine u ukupnom iznosu duga umirovljenicima.

"Netočno je stoga i potpuno politikantstvo, kako tvrde neki čelnici SDP-a, da su prenesene dionice već u vlasništvu umirovljenika. To nije točno", kazala je Dalić, istaknuvši kako su udjeli Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Janafu ostali nepromijenjeni i kao do sada iznose 37,3 posto temeljnog kapitala. Umirovljeničkom fondu su prenesene dionice u vlasništvu vlade iz portfelja Agencije za upravljanje državnom imovinom, pojasnila je. Dalić je istaknula kao će Janaf i dalje, nakon ovog prijenosa, ostati u dominantno državnom vlasništvu od 73,3 posto temeljnog kapitala. Također, u Croatia osiguranju će vlasništvo države nakon prijenosa biti 51,28 posto.

Ministrica Dalić naglasila je i kako za cijelog kriznog vremena vlada nije dopustila prodaju državne imovine, jer "kako je svima jasno, osim čelnicima oporbe, kriza nije dobro vrijeme za prodaju". Apsurdnim smatra tvrdnje čelnika oporbe da se rasprodaje "državno srebro" te je rekla da je ono unatoč krizi sačuvano.

Dalić je rekla i da je SDP-ova vlada, unatoč puno boljim gospodarskim vremenima, rasprodavala i prodavala "obiteljsko zlato".

Navela je da je bit jučerašnje vladine odluke to što se njome umirovljenicima stavlja na raspolaganje dodatna imovina. "Sve druge tvrdnje su netočne, lažne, neistinite i potpuno dezinformiraju javnost", kazala je Dalić. Dodala je da je na samim članovima umirovljeničkog fonda odluka kada će, što će i na koji će način upravljati tom imovinom.

Naglasila je kako je, na ime trajnog i konačnog rješavanja pitanja duga umirovljenicima, HDZ-ova vlada umirovljeničkom fondu do sada prenijela imovinu u vrijednosti 8,5 milijarda kuna koja je u istoj vrijednosti isplaćena umirovljenicima.

Navela je kako je u potpunosti dug isplaćen za 344.410 umirovljenika (po modelu A), a 141.300 umirovljenika (po modelu B) na vrijeme će primiti odštetu tijekom četvrtog tromjesječja. Dalić je kazala kako je i zbog toga ta vladina odluka donesena jučer, a ne zbog predizbornog razdoblja.

Ministar Popijač rekao je kako "Kukuriku koalicija" nema što konkretno govoriti osim žestoko i grubo napadati svaki vladin potez koji rješava nagomilane probleme. Podsjetio je kako o rasprodaji "obiteljske imovine" govore oni koji su od 2000. učinili sve da se naruše temeljni nacionalni interesi, a prije svega temeljna energetska sigurnost. Smatra da bi Milanoviću netko trebao reći koje su se odluke i zakoni donosili 2000. te se upitao tko je donio Zakon o privatizaciji Ine koji govori da Hrvatska mora pasti ispod 25 posto udjela u vlasništvu dionica do ulaska u EU te na temelju čega su prodali 25 plus jednu dionicu i za koji novac. "Ja ću mu reći, za 505 milijuna dolara. To nije teško zapamtiti, kao '505' s crtom", kazao je Popijač. Upitao se i zašto su za 505 milijuna dolara za 25 posto plus jednu dionicu prodana upravljačka prava, tko je prodao Hrvatski telekom, tko je donio Zakon o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede i sl.

Na novinarsko pitanje zašto su odabrane upravo te dvije dionice, ministrica Dalić je odgovorila da su one odabrane jer kotiraju na Zagrebačkoj burzi, jer je na jednostavan način moguće utvrditi njihovu vrijednost te stoga što je to u duhu provedbe Zakona o mirovinskom fondu. Dodala je kako je na umirovljeničkom fondu da, raspolažući tom imovinom, odredi najpovoljnije vrijeme za prodaju.

Ministar Popijač demantirao je novinarsku konstataciju da je HDZ-ov program loš, ako je, kako je rekla premijerka Jadranka Kosor, program "Kukuriku koalicije" loš i da je prepisan od HDZ-a. "Bio sam prisutan kad je to rečeno i to apsolutno nije točno. Premijerka Kosor je rekla da u određenim dijelovima programa "Kukuriku koalicije" može iščitati projekte koje je pokrenula vlada", rekao je Popijač. Istaknuo je kako su u dijelu programa koji se odnose na energetske projekte točno prepisani i nabrojeni svi projekti koje je sadašnja vlada pokrenula 1. travnja 2010. - hidroelektrane na Savi, Ombla, Drava, TE Sisak i dr.